naanpizza tikka masala
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten
1 rode ui
4 el Frambozenazijn
1 el Honing
3 Kipfilets
2 el Tikka masala currypasta
sap van 1 Limoen
Een toefje Volle yoghurt voor de afwerking
1 Gele paprika
Arachideolie
1 Groen pepertje
1 teentje knoflook
1 bol Mozzarella cuisine
een handvol Koriander
voor de bodem
200 gram Volkoren speltmeel
150 gram Volle yoghurt
1 tl Bakpoeder
Peper en zout
2 el Olijfolie
1 tl Garam masala
voor de saus
1 Sjalotje
Olijfolie
200 ml Passata
1 tl Garam masala
Bereiden
Snijd de ui in dunne ringen
Meng de azijn met honing, warm deze op
Ui erbij, mengen, en in de oven 5 a 10 minuten op 180 graden
Snijd de kip in blokjes, meng dit met de tikka masala currypasta. Sprenkel er het sap van de limoen over, meng dit. Zet apart.
Haal de ui uit de oven.
Laat de mozzarella uitlekken.
Snijd de gele paprika in smalle repen.
Peper met of zonder zaadjes fijngehakt, met een beetje knoflook.
Maak de bodem, meng hiervoor volkoren speltmeel, yoghurt, bakpoeder, peper en zout.
Goed kneden, verdeel in 4 vieren.
Rol uit tot kleine pizza's.
Meng olijfolie en garam masala, gebruik dit om de bodem aan beiden kanten mee in te smeren
Bak de pizza's in de pan, of gebruik een contactgrill.
Snipper sjalot, in pan met beetje olijfolie.
Schenk er de passata bij.
Garam masala erbij.
Roeren en warm laten worden.
Hapjespan met archide olie opwarmen en bak daarin de kip met paprika, pepertje en knoflook aan.
Oven verwarmen tot 220.
Saus over pizza.
Verdeel kipmengsel over de pizza.
Uimengsel erover.
Mozzarella scheuren en verdelen.
In de oven, als mozzarella is gesmolten meteen serveren.
Eventueel met een groene salade.
Poké bowl met krokante kip
- Categorie: hoofdgerecht
ingrediënten
Voor de rijst:
225 gram sushirijst
1.5 eetlepel azijn
1.5 eetlepel suiker
Voor de krokante kip:
3 kipfilets
45 gram bloem
1 ei (middel)
75 gram panko
peper en zout
Saus:
5 eetlepels mayonaise
3 eetlepels chilisaus
1.5 eetlepel gembersiroop
Verder:
6 mini komkommers
1 mango
6 radijsjes
1 avocado
75 gram edamame
sesamzaadjes
bereidingswijze:
Sushirijst een kwartier wellen in koud water.
Spoel om en doe er 300 ml water bij.
Breng de rijst aan de kook, zet het vuur laag en kook het in ongeveer 10 tot 15 minuten met de deksel op de pan gaar.
In een kommetje meng je 1 eetlepel azijn en 1 eetlepel suiker goed door elkaar.
Dit mengsel schep je vervolgens door de sushirijst wanneer deze gaar is. Laat de sushirijst daarna volledig afkoelen.
Breng de kipfilet op smaak met peper en zout. Zet dan 3 kommen of diepe borden klaar met in een kom de bloem, in de ander het geklutste ei en in de laatste de panko.
Haal de kipfilets eerst door de bloem, dan door het ei en tot slot door de panko waardoor de kip een krokante paneerlaag krijgt.
Verhit een laag olie van ongeveer 1-2 centimeter in een koekenpan.
Bak de kipfilets aan beide kanten goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.
Maak ondertussen de saus door alle ingrediënten voor de saus te mengen.
Snij de komkommer in stukjes, mango in blokjes, radijs in dunne plakjes en de avocado in plakjes.
Verdeel de afgekoelde sushirijst over 3 kommen, snij de krokante kipfilet in repen en verdeel over de kommen samen met de groenten.
Verdeel naar smaak de saus over de kip en garneer met wat sesamzaadjes.
Eet smakelijk!
Kerst kip
- Categorie: hoofdgerecht
LET OP IS VOOR 8 - 10 PERSONEN
INGREDIËNTEN
2 gebraden biologische of 3 sterren-kippen à 1.200 g
3 blikjes tomatenpuree à 70 g
500 ml slagroom
3 tenen knoflook, gepeld, heel fijngehakt
1 fles rode wijn, bijv. Merlot
1-2 eetl. olijfolie
200 g biologische spekblokjes/reepjes
500 g champignons, in plakjes
1 takje rozemarijn 1 eetl. gedroogde tijm
1 theel. gedroogde basilicum
1 kippenbouillonblokje, verkruimeld
200 g zwarte olijven (bijv. biologische kalamata), uitgelekt
1 eetl. vloeibare honing
Haal het vlees van de kippen af, verwijder het vel.
Verdeel het vlees in stukken.
Klop tomatenpuree, slagroom, knof- look en wijn samen los.
Verhit de olijfolie in de braadpan en bak het spek langzaam uit.
Voeg de champignonplakjes toe en bak ze op hoog vuur ca. 7 minuten mee tot het vocht is verdampt.
Voeg de wijnroomsaus, de rozemarijn, gedroogde kruiden, de helft van het bouillonblokje en de olijven toe aan het champignon spek mengsel.
Laat 10 minuten met deksel op de pan op laag vuur sudderen, schep tussentijds om.
Voeg de kip toe, schep goed om en laat nog ongeveer 5 minuten sudderen tot de kip goed heet is.
Maak zonodig op smaak af met de rest van de kippenbouillon en wat honing.
Eet met (pandan)rijst of aard- appelpuree, geroosterde pompoen en een groene salade.
gevulde Oosterse pannenkoekjes
- Categorie: hoofdgerecht
voor 8 tot 10 pannenkoekjes
200 gram (spelt) bloem
300 milliliter kokosmelk
2 eieren
1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
mespunt kurkuma (koenjit)
snufje zout
mespunt knoflookpoeder
olie om in te bakken
voor de vulling
1 winterpeen of 2 wortels in reepjes
halve komkommer in reepjes
flinke hand schoongemaakte taugé
verse kruiden zoals koriander en munt klein gehakt
4 bosuitjes in dunnen ringetjes
10 kastanjechampignons in plakjes
350 gram kip (kippendijen, filet of haasjes)
1 teentje knoflook geraspt
optioneel: geroosterde sesamzaadjes
Sojamayonaise
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel sojasaus
optioneel: 1 eetlepel gembersiroop
Ketjapsaus
50 milliliter sojasaus
50 milliliter ketjap manis
1 teentje knoflook geraspt
klein stukje verse gember geraspt
sambal oelek naar smaak
sap van een halve citroen
Bereiden
Begin met het maken van het beslag.
Meng de kokosmelk met de eieren en roer dit goed door elkaar.
Voeg de bloem, kurkuma, ketoembar en het knoflookpoeder toe en roer dit goed met een garde.
Als het beslag iets te dik is voeg dan een scheutje water toe om het te verdunnen.
Het beslag mag best ietsjes dikker zijn dan ‘gewoon’ pannenkoekenbeslag.
Zet het beslag apart tot gebruik.
Snijd vervolgens de groenten in reepjes en de bosui in ringetjes en de champignons in plakjes (de champignons ga je bakken samen met de kip).
Maak de taugé schoon.
Doe alles in verschillende schaaltjes, dek ze af en zet ze koel tot gebruik.
Voor het serveren overgiet je de taugé met wat kokend water. Als je dat al eerder doet is deze niet meer knapperig.
Maak de sausjes door de ingrediënten met elkaar te mengen in een schaaltje. Zet de sausjes in de koelkast tot gebruik.
Bestrooi de kip met een snufje zout en versgemalen zwarte peper. Bak de kip (in zijn geheel) in een beetje olie in een koekenpan.
Als de kip bruin is haal je deze uit de pan en trek je deze met twee vorken uit elkaar en bak ondertussen de champignons in dezelfde pan.
Als de champignons zacht zijn voeg je de kip weer toe en schep het goed om. Zet het vuur uit of en doe een deksel op de pan zodat het warm blijft.
Pannenkoekjes bakken.
Verhit een scheutje olie in je kleinste koekenpan. De pannenkoekjes hoeven niet zo groot te zijn. Neem een soeplepel beslag en bak hier een pannenkoekje van. Herhaal dit tot het beslag op is. Je kunt uit dit beslag ongeveer 8 tot 10 pannenkoekjes halen.
Pannenkoekjes vullen
Zet alle schaaltjes op tafel, verwarm indien nodig de kip nog even in de koekenpan en vergeet niet de taugé te overgieten met warm water. Doe een klein laagje soja mayonaise op het pannenkoekje en leg er een schepje van het kipmengsel op. Neem reepjes wortel,komkommer, ringetjes bosui en verse kruiden om je pannenkoekje te vullen. Drizzle een beetje ketjapsaus over de vulling en als laatste strooi je er geroosterde sesamzaadjes overheen.
Tip: garnalen zijn ook erg lekker als variatie op kip!