iespies.nl
  • Home
  • Bijgerechten
  • Soep
  • Kruiden
  • Sauzen
  • Dressing
  • Dessert
  • Gebak

Spaghetti bolognese (Ragu bolognese)

Categorie: pasta

ragu

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten

voor 4 personen

250 gr rundgehakt, 250 gr varkensgehakt, 100 gr ontbijtspek of rauwe ham, in stukjes gesneden, 1 ui, 1 teentje knoflook,1 tak selder, 1 wortel, ½ liter rode wijn, 100 ml bouillon, 1 blik gepelde tomaten, 2 eetlepels tomatenpuree, peper en zout, oregano, basilicum, paprika, rozemarijn, tijm, 1 laurierblad, boter, olijfolie

Bereidingswijze

Je warmt de boter en olijfolie op en fruit daarin de fijngehakte ui, selder en wortel en het teentje knoflook. Dan bak je het gehakt en spek erin met het laurierblaadje. Roer alles goed dooreen, zodat het vlees niet aanbakt. Als het vlees gebakken is haal je het knoflookteentje eruit en doet er de tomaten, wijn,bouillon, tomatenpuree, peper, zout en veel kruiden bij.Dit laat je dan op een heel zacht vuur enkele uren sudderen. Het mag gerust 3 ? 4 uur blijven staan (Begrijp je nu waarom je zo vroeg op moest?). Het is echt wel belangrijk dat de saus zo lang op het vuur staat, zodat alle vocht verdampt is. Voeg er op het laatst de fijngehakte basilicum bij. Haal de pan van het vuur en doe er eventueel nog wat boter bij.
Ondertussen kook je de tagliatelle of spaghetti “al dente” en je giet de ragù over de pasta.

Spaghetti alla Bolognese

Categorie: pasta

Ingrediënten

1 gesnipperde ui, 1 blik tomaten in blokjes, 200 gram belegen geraspte kaas, 250 gram spaghetti, 40 gram boter, 40 gram tarwebloem, 4 deciliter melk, 3 losgeklopte eieren, 2 eetlepels olijfolie, 1 teentje knoflook uit de knijper, 300 gram rundergehakt, ½ theelepel oregano, ½ theelepel kaneel, ½ theelepel basilicum, ½ deciliter rode wijn, 2 eetlepels tomatenpuree, 1 laurierblad, ½ theelepel suiker

Bereiden

Kook de spaghetti in een pan met ruim water en wat zout gaar. Vet intussen een ovenschaal met 1 eetlepel boter in. Smelt de rest van de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en roer die door de boter, voeg al roerend langzaam de melk toe en blijf roeren tot een glad gebonden vrij dikke saus is ontstaan. Roer hier ¾ van de kaas door en laat de saus nog ongeveer 3 minuten zachtjes doorkoken. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en laat de saus onder regelmatig roeren iets afkoelen. Laat de spaghetti in een zeef uitlekken en doe hem terug in de pan. Voeg aan 1/3 deel van de losgeklopte eieren peper toe en schep dit snel door de spaghetti. Doe de spaghetti in de ovenschaal, druk hem licht aan en houd hem aangedrukt door er een plank met een gewicht op te zetten. Verhit in een koekenpan de olijfolie en laat hierin de ui in circa 2 minuten zachtjes bakken. Voeg de knoflook en het gehakt toe en bak dit al omscheppend ongeveer 4 minuten. Voeg vervolgens de tomaat, oregano, kaneel, basilicum, zout, peper, wijn, tomatenpuree, het laurierblad en de suiker toe en laat nog ongeveer 4 minuten zachtjes doorbakken. Neem de saus van het vuur en verwijder het laurierblad. Klop met een garde de rest (2/3 deel) van de losgeklopte eieren door de kaassaus. Schep de gehaktsaus op de spaghetti in de ovenschaal en druk dit licht aan. Schep de kaassaus op de gehaktsaus, strijk het oppervlak glad en strooi de rest van de kaas erover. Verwarm de oven op 225° C voor en bak de spaghettischotel in het midden van de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar. Neem de schotel uit de oven en laat hem ongeveer 10 minuten wat afkoelen.

 

Kipfilet met zongedroogde tomaten

Categorie: pasta

Ingrediënten

2 a 3 ons kipfilet, 2 ons peultjes (mag uit diepvriesvak), 1 teen knoflook, bekertje crème fraiche, 4 a 6 zongedroogde tomaten (mag ook in olie), balsamico azijn, tomaten ketchup, Italiaanse kruiden, peper en zout

Bereiden

Kipfilet ontleden en stukjes snijden. Kipfilet bruinbakken met knoflook. Peultjes: je kunt verse peultjes nemen of je kunt diepvries peultjes nemen. Wij nemen dus de diepvries peultjes voor het gemak. De smaak is hetzelfde. Als je zongedroogde tomaten neemt zonder olie moet je ze eerst 60 minuten wellen in koud water. Als de kipfilet bruin is peultjes, tomaten en crème fraiche erbij. Even roeren. Dan peper, zout, scheut balsamico azijn, itliaanse kruiden, en een beetje tomaten ketchup.
Serveer met pasta en met een frisse salade.

Lasagne

Categorie: pasta

Ingrediënten

350 gram rundergehakt, lasagne bladeren, 1 pakje becemel saus (Grand Italia), ½ liter melk, stukjes tomaat in blik, sofrito saus (Grand Italia), 1 ons geraspte kaas, mozzarella, 450 gram spinazie a la crème, verse basilicum, peper en zout.

Bereiden

Spinazie opzetten.
Gehakt rullen + kruiden. Sofritto saus en ½ blikje tomaat erbij.
Becemel saus + melk opwarmen, geraspte kaas erdoor.
In ovenschaal laagjes maken.
½ becemel / bladen / ½ spinazie / bladen / gehakt prut / bladen / ½ spinazie / bladen / ½ becemel / mozzarella in stukjes / ½ tomaten stukjes / verse basilicum.
± 45 minuten in de oven op 175 / 200 graden.

Pagina 1 van 2

  • 1
  • 2

nieuwste recepten

  • Salade van kruidige kikkererwten met tomaat, mozzarella en ruccola-muntpesto
  • mug cake
  • Mascarponeroom
  • Börek met fruitvulling
  • Yufka deeg
  • Baba Ganoush
  • Gnocchi met spinazie en tomaat 
  • Zoerfruit met friet
  • Zachte gnocchi
  • Zwarte ijsthee met kruiden