iespies.nl
  • Home
  • Bijgerechten
  • Soep
  • Kruiden
  • Sauzen
  • Dressing
  • Dessert
  • Gebak

Börek met fruitvulling

Categorie: turkse keuken

Ingrediënten voor 4 personen

6-8 vellen yufka-deeg (van de Turkse supermarkt)
elk een handvol gedroogde abrikozen, pruimen en rozijnen
50 g gepelde, witte amandelen
50 g walnoten
50 gram boter
1 el honing
2 el paneermeel
250 ml slagroom, kunt ook mascarponeroom gebruiken
2 tl suiker
2 tl granaatappelsiroop (van de Turkse supermarkt)
750 ml olie om te frituren
Munt voor garnering

Voorbereiding:

Klop de slagroom met de suiker stijf en laat afkoelen
Hak de noten en amandelen grof en rooster ze in een pan voeg dan boter toe, bind met paneermeel
Snijd de gedroogde abrikozen en pruimen in blokjes en spatel ze samen met de rozijnen erdoor meng het fruitmengsel in de pan met de honing

Breng de olie op temperatuur om te frituren
Leg 2 eetlepels van het fruitmengsel op de brede kant van elk driehoekig yufkablad, laat 2 cm rond de rand
Vouw de zijkanten naar binnen en rol de Börek strak op maak de punt nat met water en sluit de rollen
Bak de deegrolletjes in de olie goudbruin

Opdienen:

Schik op borden met de slagroom, garneer met een beetje granaatappelsiroop en munt.

Yufka deeg

Categorie: turkse keuken

280g tarwebloem
50g zetmeel
2 snufjes zout
200ml water
1 eetl neutrale olie (bijv. koolzaadolie)

Meng bloem met zetmeel en zout in een kom.
Maak een kuiltje en voeg de helft van het water (100 ml) toe.
Meng de ingrediënten langzaam met je handen.
Voeg het resterende water en de olie toe en kneed tot een soepel deeg.

Verdeel het deeg in 8 kleine porties en dek af met huishoudfolie of een theedoek en laat 1 uur rusten.
Rol elke portie deeg op een met een beetje bloem bestoven werkvlak heel dun uit tot de gewenste grootte.
Dek de uitgerolde deegvellen tot verdere verwerking af zodat ze niet uitdrogen.
Strooi bloem tussen de afzonderlijke deeglagen of leg er een stuk bakpapier tussen.

Patatesli Köfte

Categorie: turkse keuken

Ingrediënten dressing
10 groene peper
5 tomaten

Ingrediënten köfte
1 ui
1 bosje peterselie
2 sneetjes brood
Halve glas melk
250 gram gehakt
1 eetlepel zwarte peper
1 eetlepel rode peper
1 eetlepel bakpoeder
2 theelepel zout
1 eetlepel tomatenpuree (salça)

Ingrediënten aardappelen
1 theelepel rode peper
1 theelepel zwarte peper
2 theelepel zout
2 theelepel gedroogde peterselie poeder
2 eetlepel zonnebloemolie
8 aardappelen

Bereiding
Haal binnenkant van het brood eruit en meng in een kom en met melk
(de korst van het brood gebruiken we niet).
Kneed dit een beetje zodat het brood goed de melk opneemt en een beetje op pudding
begint te lijken.
Snijd de uien en peterselie en voeg deze toe.
Leg het gehakt ook in de kom en voeg er 1 theelepel rode peper, 1 theelepel zwarte
peper, 1 eetlepel bakpoeder en 2 theelepel zout aan toe.
Meng het geheel en kneed alles in de kom gedurende een minuut.

 

Mantarli Tavuk Sote

Categorie: turkse keuken

Ingrediënten:
500 gram kastanje champignons, kipfilet, 1 ui, 2 groene pepers, 1 tomaat, 1 eetlepel Turkse tomatenpuree (Domates salçasi), 1 theelepel Turkse peperpuree (Biber salçasi), 2 eetlepels roomboter, 1 theelepel zout, 1 theelepel zwarte peper

Bereiding:
Snijd de champignons in dikke plakjes en was ze.
Neem een ruime koekenpan en doe hier de gesneden champignons in.
Bak de champignons op hoog vuur in hun eigen vocht koken (het vocht zal na een paar minuten zichtbaar worden). Doe dit ongeveer 10 à 15 minuten.
Haal de champignons van het vuur en laat hun vocht eruit gieten in een vergiet.
Neem de ui en gewassen pepers en snijd deze in stukjes.
In dezelfde koekenpan als voorheen, laat je de roomboter smelten. Doe hier vervolgens de gesneden uitjes en peper in. Laat ze op laag vuur een beetje gaar worden.
In de tussentijd snijd je de kipfilet in stukjes.
Voeg de stukjes kipfilet toe aan de koekenpan en roer goed door.
Snijd de gewassen tomaat in blokjes.
Wanneer de stukjes kipfilet wit zijn geworden, voeg je de stukjes tomaat en beide soorten puree toe aan de koekenpan.
Roer goed door zodat het al het kip een rode kleur krijgt.
Wanneer de kip (bijna) volledig gaar is (na ±10 minuten), voeg je de gesneden en gewassen champignons toe aan de koekenpan.
Roer alles goed door voor 5 minuten, zodat de kip en de champignons volledig gaar zijn.
Het gerecht is dan klaar om geserveerd te worden.
Dit gerecht kun je het lekkerst naast wat rijst (pilav) serveren. Klik hier voor het recept van rijst. Eet smakelijk!

nieuwste recepten

  • Salade van kruidige kikkererwten met tomaat, mozzarella en ruccola-muntpesto
  • mug cake
  • Mascarponeroom
  • Börek met fruitvulling
  • Yufka deeg
  • Baba Ganoush
  • Gnocchi met spinazie en tomaat 
  • Zoerfruit met friet
  • Zachte gnocchi
  • Zwarte ijsthee met kruiden