Sticky aubergine met gebakken rijst en maiskoekjes
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten:
2 aubergines
Neutrale olie om in te frituren
2 tenen knoflook
3 cm gember
4 eetlepels lichte sojasaus
1 eetlepel rijstazijn
2 eetlepels honing
2 bosuien
2 eetlepels geroosterd sesamzaad
Extra benodigdheden: een schuimspaan en keukenpapier
Bereidingswijze:
Stap 1: Snijd de aubergine in reepjes van circa 5 bij 1 centimeter.
Stap 2: Verhit een flinke laag olie in een wok- of koekenpan en frituur hierin de aubergine in circa 8 minuten goudbruin en zacht. Doe dit in delen, zodat je niet te veel aubergine tegelijkertijd in de pan hebt.
Stap 3: Haal de aubergine met een schuimspaan uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier.
Stap 4: Schil de gember, pel de knoflook en hak beiden fijn.
Stap 5: Giet de meeste olie uit de pan, maar laat er 2 eetlepels in zitten. Fruit hierin de knoflook en gember.
Stap 6: Voeg de sojasaus, rijstazijn, honing en aubergine toe en meng goed. Laat nog kort zachtjes stoven zodat de aubergine de smaken opneemt en de saus kleverig wordt.
Stap 7: Snijd de bosui in dunne ringen en strooi samen met het sesamzaad over de aubergine.
Gebakken rijst
Bijgerecht voor 4 personen
Bereiding: circa 10 minuten
Ingrediënten:
3 cm gember
2 tenen knoflook
2 bosuien
Neutrale olie
300 gr. gekookte rijst
1 eetlepel lichte sojasaus
Extra benodigdheden: een wokpan
Bereidingswijze:
Stap 1: Schil de gember, pel de knoflook en hak beiden fijn.
Stap 2: Snijd de bosui in dunne ringen en bewaar het wit en groen apart.
Stap 3: Verhit een scheutje olie in de wok op halfhoog vuur en fruit daarin de knoflook, gember en het bosuiwit.
Stap 4: Voeg de rijst toe, zet het vuur hoog en bak een paar minuten. Schep de rijst goed om zodat alle rijst gelijkmatig gaart.
Stap 5: Voeg de sojasaus toe, schep om en bak nog 1 minuut.
Stap 6: Zet het vuur uit, schep het bosuigroen door de rijst en serveer.
Maïskoekjes
Bijgerecht van 12 koekjes
Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten:
1 blikje maïs (van 300 gr) óf 2 gekookte maïskolven
60 gr tarwebloem
2 eieren
3 bosuien
2 tenen knoflook
3 cm gember
Zout en peper
Neutrale olie om in te frituren
2 eetlepels lichte sojasaus
2 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel geroosterd sesamzaad
Extra benodigdheden: keukenpapier of een bakrooster om uit te lekken
Bereidingswijze:
Stap 1: Laat de maïs goed uitlekken of snijd de maïskorrels van de kolven af en maak ze los. Meng de maïs in een kom samen met de bloem en eieren.
Stap 2: Snijd de bosui in dunne ringen en voeg toe aan het maïsmengsel.
Stap 3: Pel de knoflook, schil de gember en rasp boven de kom. Breng op smaak met zout en peper en meng alles door elkaar.
Stap 4: Verhit een flinke laag olie in een wok of koekenpan. Gebruik twee lepels om balletjes te maken van het beslag en frituur de maïskoekjes in een paar minuten per kant goudbruin en knapperig. Zorg dat er niet te veel koekjes tegelijk in de pan zitten.
Stap 5: Haal de maïskoekjes met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier of een bakrooster. Herhaal dit tot al het beslag op is. Meng ondertussen de sojasaus, rijstazijn en het sesamzaad tot een saus. Serveer de dipsaus bij de maïskoekjes.
Mexicaanse tostada’s
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
12 mini tortilla's/wraps
4 el zonnebloemolie
2 avocado's
2 limoenen
2 el zure room
400 gr zwarte bonen uit blik/pot
4 tomaten
4 tl chimichurri kruiden
200 gr ananas
2 uien
6 takjes koriander
Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de tortillawraps op een ovenrooster, zorg dat ze elkaar niet raken. Bestrijk de wraps met de helft van de zonnebloemolie. Bak 3 min. in de oven, draai om en bak nogmaals 3 min.
Schil ondertussen de avocado en verwijder de pit. Snijd de helft van de limoen in partjes, pers het sap uit de rest van de limoen. Pureer de avocado samen met het limoensap en de zure room met behulp van een staafmixer of blender tot een spread.
Spoel de zwarte bonen onder stromend water. Snijd de tomaat in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd vervolgens in blokjes. Meng de zwarte bonen en tomaat met de rest van de zonnebloemolie en de helft van de chimichurri kruiden. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak 10 min. in de oven.
Snijd ondertussen de ananas in blokjes. Pel en snipper de ui. Pluk de takjes koriander en hak fijn. Meng de ananas, ui, koriander en de rest van de chimichurri kruiden.
Verdeel de avocado spread over de tortillawraps. Verdeel de bonen en tomaten over de spread, gevolgd door de ananas salsa. Serveer met een partje limoen.
Strapatsada
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
Bereidingstijd: 15 minuten
Aantal porties: 2
Categorie: vegetarisch, diner/lunch
Ingrediënten:
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 3 tomaten
- 2 takjes dille
- 12 gr bieslook
- 2 takjes peterselie
- 2 el olijfolie
- 4 eieren
- 50 gr feta
- Platbrood
Bereiden
- Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd de tomaten in partjes. Hak de dille, bieslook en peterselie fijn.
- Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook 2-3 min. op laag vuur. Voeg de stukjes tomaat toe en bak 4 min. mee.
- Breek de eieren boven de pan en laat al omscheppend 5 min. stollen. Verdeel over de borden, verkruimel de feta boven het ei en garneer royaal met de verse kruiden. Serveer met platbrood.
Platbrood heb ik zelf gebakken, en ik heb er een courgette/ei/kaas/ui soort van pannenkoek bij gemaakt.
snelle falafel
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
Ingrediënten
Voor de falafel
1 blik kikkererwten, uitlekgewicht 265 g
4 tenen knoflook
75 g rode ui
20 g platte peterselie
2 theel. tahini (sesampasta)
1 theel. komijnpoeder
1 theel. korianderpoeder
0,5 - 1 theel. chilivlokken
1 theel. zout
3 eetl. kikkererwtenmeel of bloem
2 theel. bakpoeder
50 g sesamzaad
Olie om te bakken
Voor het slaatje
1 rode ui
3 takjes peterselie
Sap van een citroen
Olijfolie
Zout, peper
1/2 theel. komijnzaadjes
200 g geraspte wortel
Extra: keukenmachine
Bereiden
Laat de kikkererwten goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Hak de knoflook, de ui en de peterselie grof en puls het in de keukenmachine tot gelijke stukjes. Voeg de kikkererwten, de tahini, alle smaakmakers, het zout, meel en bakpoeder toe en hak het met de pulseerstand tot een grove, maar aan elkaar plakkende massa. Hak het niet te fijn, want dan valt de falafel tijdens het bakken uit elkaar.
Maak hier, met vochtige handen, 15 gelijkmatige balletjes van. Doe het sesamzaad in een bord en druk de balletjes hier voorzichtig in. Plet ze tot een soort kleine burgertjes en zorg dat ze helemaal gepaneerd zijn met de zaadjes.
Hak de ui in fijne reepjes, hak de peterselie fijn. Klop een dressing van het citroensap, de olie, zout, peper en de komijnzaadjes. Roer dit met de ui en de peterselie door de geraspte wortel.
Giet in een koekenpan een halve centimeter neutrale olie, zoals zonnebloemolie. Verhit die en bak in twee porties de falafels in 2,5 minuut aan elke kant gaar en bruin. Keer ze maar één keer, voorzichtig, met twee spatels, zodat ze niet breken. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Eet de falafels met de wortelsalade, een knoflooksausje en pita of Libanees platbrood.