Salade van kruidige kikkererwten met tomaat, mozzarella en ruccola-muntpesto
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
TIJD in 15 minuten op tafel
voor 2 personen
Ingrediënten
200 g kikkererwten, voorgekookt
12-tal kerstomaatjes, gehalveerd
2 el zadenmix (pompoenpitten, lijnzaad, sesamzaadjes…)
1 tl za’atar
250 g mozzarella, in stukken
4 handenvol rucola
voor de pesto
1 handvol rucola
1 handvol munt
35 g pijnboompitten (geroosterd)
1 teen knoflook
3 el olijfolie
scheutje citroensap
35 g Parmezaanse kaas
Bereiden
Meng de kikkererwten met de tomaatjes, zadenmix, za’atar en een scheutje olijfolie. Kruid met peper en een snufje fleur de sel.
Mix alle ingrediënten voor de pesto in de cutter.
Maak een salade met alle ingrediënten. Serveer met de pesto en werk af met verse munt.
TIP
•Maak de pesto vooraf: je kan hem een 5-tal dagen afgesloten bewaren in de koelkast of een maand in de diepvriezer.
Gnocchi met spinazie en tomaat
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
Hoofdgerecht voor 2 personen
INGREDIËNTEN
Voor de gnocchi
500 g kruimige aardappelen
75 g bloem + extra
1 eierdooier
Voor de saus
2 sjalotten, fijngehakt
400 g spinazie
250 g romatomaatjes, doormidden gesneden
2 ansjovisfiletjes uit blik.
1 eetl. tomatenpuree
150 ml slagroom
handvol basilicumblaadjes
geraspte Parmezaanse kaas
Bereiden
Kook de aardappelen gaar in de schil. Giet af, laat wat afkoelen en verwijder de schil. Pureer zeer fijn met de stamper of pureeknijper.
Ik houd 450 gram aardappel over. Kneed de puree met de bloem, eierdooier en een flinke snuf zout tot een deeg. Snijd in vier stukken, bestuif het werkblad met bloem en rol uit tot slierten van 1 cm dik. Snijd deze in stukjes van 2 cm. Bewaar tot u gaat eten.
Fruit sjalot in wat olijfolie in een koekenpan.
Voeg de spinazie toe en laat zo'n 15 minuten zachtjes bakken en inslinken. Schep regelmatig om.
Voeg de tomaten, ansjovis en tomatenpuree toe en bak nog 5 minuten.
Roer de slagroom erdoor en laat even zachtjes pruttelen.
Voeg de basilicum toe en zout en peper naar smaak.
Breng een pan met gezouter water aan de kook en kook de gnocchi in zo'n 1-2 minuten gaar.
Wanneer ze komen bovendrijven, zijn ze goed.
Roer drie opscheplepels van het kookvocht door de saus.
Giet de gnocchi, af en hussel door de saus. Schep op borden en bestrooi met parmezaan.
Zoerfruit met friet
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
INGREDIËNTEN
Hoofdgerecht voor 2 personen
2 eetl. bloem
zout en peper
1 blik pulled young jackfruit (280 g uitlekgewicht)
50 g plantaardige boter
4 uien, in halve ringen
200 ml rode wijn
4 eetl. rodewijnazijn
4 eetl. balsamico
6 jeneverbessen
4 kruidnagels
4 laurierblaadjes
5 takjes tijm
2 plakken peperkoek
2 eetl. appelstroop
Bereiden
Spoel de jackfruit af en dep droog.
Verhit de helft van de boter in de pan en bak daarin de uien zacht en licht ge bruind op middelhoog vuur, ca. 10-15 minuten.
Doe de jackfruitsnip pers met bloem, zout en peper in een kom en schud ze door de bloem.
Haal de uien uit de pan, doe de andere helft van de boter erbij en bak daarin de jack fruit. Laat licht bruinen. Roer af en toe.
Doe de uien terug in de pan, samen met de wijn, azijn en specerijen.
Roer alles goed door elkaar, breng aan de kook en laat ca. 30 minuten zachtjes stoven met een deksel op de pan. Roer af en toe.
Haal de specerijen eruit, verkruimel de peperkoek boven de pan en roer de appelstroop erdoor. Laat nog 5 min. staan om de stoof te laten indikken, voeg een scheutje water toe als hij te dik wordt.
Lekker met dikke friet, mayo en serveer er een salade of gekookte sperziebonen bij.
Zachte gnocchi
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
ingrediënten voor 4 personen:
- dikke klont roomboter
- 1 grote of 2 kleine ui, gesnipperd
- 2 venkelknollen, in kleine blokjes, bewaar het groen
- 2 eetl. gehakte chipotle in adobo (ik gebruik die uit de pot van het merk La Morena)
- ca. 300 ml paddestoelenbouillon, hou een beetje extra achter de hand
- 75 gram fijngeraspte Parmezaanse kaas, plus extra
- 500 gram gnocchi
- een paar takjes dragon, fijngehakt
- 15 gram bladpeterselie, fijngehakt
- 60 gram pijnboompitten, kort geroosterd in een droge koekenpan
- zout en versgemalen zwarte peper
- Laat de boter smelten in een grote zware pan op middelhoog vuur.
- Voeg de ui toe en laat onder af en toe omroeren 10 minuten zachtjes smoren.
- Voeg de kleine blokjes venkel toe en smoor nog eens 10 minuten mee.
- Roer de chipotle erbij en bak even mee. Blus af met de bouillon, breng aan de kook en roer de gnocchi erdoor.
- Laat de gnocchi in de saus garen. Roer er meer bouillon door als het nodig blijkt, ze zuigen soms flink vocht op.
- Roer de Parmezaanse kaas erdoor als de gnocchi na een minuut of 7 zacht en gaar zijn.
- Voeg daarna de dragon en peterselie toe.
- Hak het venkelgroen ook fijn en strooi het erin.
- Roer op het laatst pijnboompitten door het gerecht en proef op zout en peper.