Egyptische rijst met vermicelli en linzen, pittige saus en sinaasappelsalade
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
Voor de Egyptische rijst met vermicelli en linzen (Koshari)
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereiding: circa 45 minuten
Ingrediënten
6 grote uien
Neutrale olie
800 gr. gepelde tomaten (blik)
Zout en peper
100 gr. vermicelli
150 gr. basmatirijst
100 gr. gedroogde groene of bruine linzen
1 eetlepel kerriepoeder
100 gr. gekookte kikkererwten (blik)
3 eetlepels dukkah (Arabisch noten-specerijenmengsel)
Egyptische tomatensaus (zie recept)
Extra benodigdheden: keukenpapier
Bereidingswijze
Stap 1: Halveer, pel en snijd de uien in halve ringen.
Stap 2: Verhit een scheut olie in een braadpan en voeg 2/3 van de ui toe en bak glazig.
Stap 3: Voeg de gepelde tomaten toe, kruid met zout en peper en laat circa 10 minuten koken.
Stap 4: Was de rijst en voeg samen met de linzen, kerrie, een scheut olie en een snuf zout in een pan met dikke bodem en zet 1 cm onder water. Breng aan de kook, roer door en laat afgedekt op laag vuur 20 minuten koken.
Stap 5: Verhit een laagje olie in een pan en frituur de overige uien goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
Stap 6: Voeg de laatste 5 minuten de vermicelli en kikkererwten bij de rijst en linzen. Voeg eventueel een scheut water toe als het droog wordt.
Stap 7: Zet het vuur uit, laat even droogstomen en schep om.
Stap 8: Verdeel de rijst, met een schep tomatensaus, een schepje pittige Egyptische saus en de gebakken uien over de borden.
Stap 9: Bestrooi het gerecht op het laatst royaal met dukkah. Serveer de rest van de tomatensaus er apart bij.
Pittige Egyptische saus (Daqqa)
Bijgerecht voor 4 personen
Bereiding: 15 minuten
Ingrediënten
2 tenen knoflook
Grof zeezout en peper
2 eetlepels gemalen komijn
1 eetlepel chilivlokken
3 eetlepels appelazijn
5 eetlepels ingekookte tomatensaus van de Egyptische rijst (zie recept)
Extra benodigdheden: Vijzel
Bereidingswijze
Stap 1: Pel en maal met de vijzel de knoflook met 1/3 theelepel grof zout fijn.
Stap 2: Meng de komijn en chilivlokken erdoor.
Stap 3: Voeg de azijn toe. Doe in een schaaltje en roer 5 eetlepels van de tomatensaus door.
Sinaasappelsalade met komkommer
Salade voor 4 personen
Bereiding: 15 minuten
Ingrediënten
2-3 handsinaasappels en/of bloedsinaasappels
1 komkommer
1 kleine rode ui
1 rode chilipeper (of gedroogde chilivlokken)
Zout
1 eetlepel appelazijn
3 eetlepels extra vergine olijfolie
2 eetlepels dukkah
Bereidingswijze
Stap 1: Snijd de sinaasappelschil dik eraf en snijd de sinaasappels in dunne plakken.
Stap 2: Snijd de komkommer in plakjes, snijd de ui in ringen en snijd de peper in ringetjes (verwijder eventueel eerst de zaden).
Stap 3: Verdeel de sinaasappel, komkommer, ui en chili over een schaal.
Stap 4: Maak op smaak met zout, azijn en olie. Bestrooi met de dukkah.
TIP: In plaats van verse chilipeper kun je ook gedroogde chilivlokken gebruiken.
Bruine bonenschotel met rijst
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
Ingrediënten, 4 personen, Bereidingstijd 20 min
300 gr pandanrijst
2 uien
1 rode peper
8 takjes peterselie
2 el olijfolie
700 gr bruine bonen
300 gr maïs uit blik
400 ml gezeefde tomaten
2 tl kaneel
Peper en zout
Bereiden
1.Breng een pan met water aan de kook en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2.Pel en snipper de ui. Hak de helft van de rode peper fijn en snijd de andere helft in ringen. Hak de peterselie grof.
3.Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur en fruit hierin de ui. Voeg vervolgens de bonen, mais en gehakte rode peper toe samen met de gezeefde tomaten, kaneel en wat peper en zout. Mix goed en laat 5 min. pruttelen. Voeg de helft van de peterselie toe en roer door.
4.Verdeel de bonenschotel over de borden en serveer met de rijst, overige peterselie en rode peper.
Rode linzen curry met zoete aardappelen en spinazie
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
500 g zoete aardappelen in blokjes gesneden
200 g rode linzen
200 g spinazie
800 g tomatenblokjes uit blik
400 ml groentebouillon (of water)
2 sjalotje gesnipperd
4 teentjes knoflook fijngehakt
4 tl verse gember fijngehakt
0.50 tl venkelzaad gemalen
1 tl komijnzaad gemalen
1.50 tl korianderzaad gemalen
2 tl kurkuma
4 tl mosterdzaad
4 gedroogde chilipepers
2 tl garam masala
240 g zilvervliesrijst (optioneel)
olie (om in te bakken)
peper en zout naar smaak
Verhit een laagje olie in een hoge pan en zet de warmtebron hoog. Voeg de mosterdzaadjes en de gedroogde chilipepers toe. Bak deze ingrediënten tot de mosterdzaadjes beginnen te springen, temper het vuur en voeg het gesnipperde sjalotje en de knoflook toe. Fruit deze ingrediënten totdat de sjalotjes glazig zijn (zo'n vier minuten). Voeg dan de verse gember en de specerijen toe (gemalen venkelzaad, gemalen komijnzaad, gemalen korianderzaad en kurkuma) en bak deze ingrediënten nog een minuutje mee.
Voeg de zoete aardappelen toe en bak ze kort mee onder voortdurende roeren totdat de zoete aardappelen met het specerijenmengsel zijn bedekt. Voeg dan de tomatenblokjes toe, evenals de groentebouillon (of water), en breng alles aan de kook. Voeg de rode linzen toe, roer alles goed door elkaar en kook de rode linzen en de zoete aardappelen op laag vuur in vijftien a twintig minuten gaar.
Voeg de spinazie toe wanneer de rode linzen en de zoete aardappelen gaar zijn. Roer alles door elkaar en laat de spinazie een minuutje meekoken zodat de spinazie een beetje slinkt. Voeg tot slot de garam masala toe en breng optioneel verder op smaak met peper en zout.
Gebraden pompoen met stuffing en uienjus
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
Gebraden pompoen
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereiding: circa 1 uur
Ingrediënten:
1 flespompoen van ca. 1,7 - 2 kg
2 tenen knoflook
1 eetlepel olijfolie
½ bosje salie
Zout en peper
3 eetlepels honing
100 gr. roomboter
Extra benodigdheden: eetstokjes en een bakplaat met bakpapier
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 220°C.
Stap 2: Halveer de pompoen over de lengte en verwijder de zaadlijsten.
Stap 3: Leg twee eetstokjes op een snijplank en leg een pompoenhelft ertussen, met het snijvlak naar beneden. Snijd met een groot mes sneeën van 2 mm, tot de stokjes, zodat je de pompoen net niet helemaal doorsnijdt en hij niet uit elkaar valt.
Stap 4: Pel de knoflook en snijd in plakjes.
Stap 5: Verdeel de knoflook tussen de sneeën zodat de pompen wat verder open komt te staan.
Stap 6: Stop de pompoen vol met salieblad, bestrijk royaal met olie en kruid met zout en peper.
Stap 7: Leg de pompoen op de bakplaat en rooster 30 minuten.
Stap 8: Verdeel de honing over de pompoen en bak nog 15 minuten.
Stap 9: Verwarm de roomboter in een steelpan op het vuur tot hij begint te bruinen en notig begint te ruiken.
Stap 10: Haal de pompoen uit de oven en maak af met de beurre noisette (gesmolten bruine boter).
Stuffing
Bijgerecht voor 4 personen
Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten:
30 gr. roomboter
1 grote ui
2 takken rozemarijn
1 laurierblad
1 teentje knoflook
180 gr. vers broodkruim
1 ei
Zout en peper
Extra benodigdheden: een fijne rasp en een met bakpapier beklede bakplaat
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 220°C.
Stap 2: Verhit de boter in een koekenpan.
Stap 3: Pel en snipper de ui. Ris de rozemarijn en hak grof.
Stap 4: Fruit de ui, de laurier, rozemarijn en een snufje zout 10-15 minuten op laag vuur tot de ui glazig is.
Stap 5: Pel en rasp de knoflook erboven en bak nog 1 minuut mee. Laat iets afkoelen.
Stap 6: Verwijder het laurierblad uit de pan.
Stap 7: Roer het broodkruim en het losgeklopte ei door het uienmengsel. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 8: Maak ballen (ter grootte van een golfbal) en zorg dat je ze niet te compact maakt. Leg ze op de bakplaat en bak in 20-25 minuten goudbruin.
Uienjus
Bijgerecht voor 4 personen
Bereiding: circa 20 minuten
Ingrediënten:
3 rode uien
30 gr. roomboter
1 eetlepel miso
1 eetlepel bloem
125 ml balsamicoazijn
300 ml groentebouillon
Bereidingswijze:
Stap 1: Pel de uien en snijd in halve ringen
Stap 2: Verwarm de boter in de pan en bak hierin de uien met de miso in circa 30 minuten bruin.
Stap 3: Voeg de bloem toe en zet het vuur hoog. Bak 1-2 minuten.
Stap 4: Blus af met de azijn en bouillon.
Stap 5: Laat de jus een paar minuten inkoken