250 g speltmeel
30 ml kokosmelk
120 ml water
0,25 blokjes gist
10 ml olijfolie
1 snufje zout

Verwarm de melk en het water een beetje. Voeg de gist toe en los op in de vloeistof. Doe tweederde van de bloem in een mengkom. Roer het resterende derde deel door de gistmelk en giet het in de mengkom. Voeg wat olijfolie toe. Verwerk het mengsel in een keukenmachine tot een glad deeg. Dek af en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats. Het zou in de tijd moeten verdubbelen.

Bestuif het werkoppervlak en de handen met bloem. Haal het deeg uit de kom, kneed het kort en laat het een paar minuten rusten. Verdeel vervolgens in gelijke stukken en vorm er balletjes van. Druk de bal een beetje naar beneden en rol met een deegroller tot platte cakes van ongeveer 1 cm dik. Snijd het perkamentpapier ter grootte van een halve flatbread. Bestrijk de oppervlakken van de flatbreads met olie. Leg het bakpapier op de helft van het oppervlak en vouw de flatbreads samen.

Verwarm wat water in een ruime pan. Plaats de bamboestomer of het stoominzetstuk erop. Het water mag niet hoger zijn dan de onderkant van het inzetstuk. Leg weer bakpapier aan de binnenkant. Leg de gevouwen flatbreads erop. Doe de deksel op de bamboe steamer of pot en laat de bao buns in de stoom ongeveer 10-15 minuten garen. Verwijder en verwijder vervolgens het perkamentpapier.


100 g oesterzwammen
100 g shiitake-paddenstoelen
2 rode uien
1 teentje knoflook
2 tomaten
2 stengels bleekselderij
1 verse peper
1 bosje koriander
1 limoen
ahornsiroop
olijfolie
wat sojasaus
balsamico azijn
Zout
peper


Maak de champignons schoon en snijd ze in lange reepjes of plakjes. Verwijder ook de steeltjes van de shiitake. uien pellen. Snijd het ene deel in blokjes en het andere in smalle reepjes. Snijd ook de tomaten in blokjes en snij de bleekselderij in dunne plakjes. Ontpit de chilipeper, schil de knoflook. Snijd beide fijn. Maak de koriander schoon en pluk de blaadjes van de stelen.

Doe de tomaten, bleekselderij en gesnipperde ui in een kom en meng door elkaar. Breng op smaak met limoensap, ahornsiroop, chilipeper en wat zout. Spatel tot slot de korianderblaadjes erdoor. Houd een paar blaadjes apart om te serveren.

Verhit olijfolie in een pan en fruit de champignons, voeg dan de uienreepjes toe. Voeg na 2-3 minuten wat sojasaus, azijn en knoflook toe. Zet het vuur lager en laat de champignons een paar minuten sudderen, tot het vocht bijna is verdampt. Meng de gebakken champignons met het tomaten-selderijmengsel. Kruid met peper en zout. Open de bao buns en vul ze met het paddenstoelen-groentemengsel. Leg op een bord en garneer met wat koriander of spruitjes.