Ingrediënten
4 Italiaanse bollen
750 gram wortels
1 citroen
400 gram kikkererwten (2 blikjes uitgelekt)
1 grote ui
1 ei
5 eetlepels tahini
1 theelepel sambal
1 theelepel gemalen komijn
3 eetlepels sesamzaadjes
100 gram paneermeel
sla
1 rode ui
2 avocado’s
chilisaus
Griekse yoghurt
Bereiding
Schil de wortels en rasp ze in een keukenmachine. Verwijder vervolgens de geraspte wortels uit de keukenmachine en schud ze in een kom.
Pel de ui en snijd deze in vieren.
Vul de keukenmachine met 1/3 van de geraspte wortels, kikkererwten, ui, ei, komijn, sambal en twee eetlepels van de tahini.
Mix het geheel in de keukenmachine tot een dikke pasta en schenk alles in een grote kom.
Zet een pan op het vuur met een scheut olijfolie en bak de rest van de wortels gaar in ongeveer 5 tot 10 minuten.
Voeg de gebakken wortels toe aan het mengsel samen met het paneermeel, sesamzaadjes, rasp van één citroen en meng alles goed door elkaar. Breng het mengsel op smaak met zout en versgemalen peper.
Maak van het mengsel bollen en maak ze vervolgens plat tot je een mooie burger hebt. Let bij het maken van de burger erop dat ze niet te dun zijn en dat ze het formaat hebben van een Italiaanse bol.
Neem een kom en schenk hierin de Griekse yoghurt samen met twee eetlepels tahini en een beetje citroensap. Proef de saus en breng deze verder op smaak met zout en versgemalen peper.
Schil de rode ui en snijd deze in ringen, snijd de avocado’s en verwijder de pit en lepel ze uit. Snijd de avocado’s in repen voor de garnering van de burger.
Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats na ongeveer vijf minuten een gietijzeren bakplaat en een rooster. Sluit de kamado en regel de temperatuur naar ongeveer 220 °C. Het beste is om de burgers op een bakplaat te bakken op de kamado. Echter is het ook mogelijk om dit te doen op een rooster.
Wanneer de temperatuur van 220 °C is bereikt, kun je de burgers op de bakplaat leggen en beide zijden een aantal minuten grillen.
Snijd de Italiaanse bollen open en besprenkel de binnenzijde met een beetje olijfolie en rooster ze even in de kamado. Dit kun je natuurlijk ook op de bakplaat doen.
Nu is het tijd om de vega burger te bouwen. Neem de onderzijde van de Italiaanse bol en smeer deze in met de Griekse yoghurt saus, leg vervolgens de burger, chilisaus, sla en rode uien erop en maak het af met de avocado. Nu kun je de bovenzijde van het broodjes plaatsen en voor deze beste vega burger serveren aan jouw gasten.