Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

2 aubergines
Neutrale olie om in te frituren
2 tenen knoflook
3 cm gember
4 eetlepels lichte sojasaus
1 eetlepel rijstazijn
2 eetlepels honing
2 bosuien
2 eetlepels geroosterd sesamzaad

Extra benodigdheden: een schuimspaan en keukenpapier

Bereidingswijze:

Stap 1: Snijd de aubergine in reepjes van circa 5 bij 1 centimeter.

Stap 2: Verhit een flinke laag olie in een wok- of koekenpan en frituur hierin de aubergine in circa 8 minuten goudbruin en zacht. Doe dit in delen, zodat je niet te veel aubergine tegelijkertijd in de pan hebt.

Stap 3: Haal de aubergine met een schuimspaan uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier.

Stap 4: Schil de gember, pel de knoflook en hak beiden fijn.

Stap 5: Giet de meeste olie uit de pan, maar laat er 2 eetlepels in zitten. Fruit hierin de knoflook en gember.

Stap 6: Voeg de sojasaus, rijstazijn, honing en aubergine toe en meng goed. Laat nog kort zachtjes stoven zodat de aubergine de smaken opneemt en de saus kleverig wordt.

Stap 7: Snijd de bosui in dunne ringen en strooi samen met het sesamzaad over de aubergine.

Gebakken rijst

Bijgerecht voor 4 personen
Bereiding: circa 10 minuten

Ingrediënten:

3 cm gember
2 tenen knoflook
2 bosuien
Neutrale olie
300 gr. gekookte rijst
1 eetlepel lichte sojasaus

Extra benodigdheden: een wokpan

Bereidingswijze:

Stap 1: Schil de gember, pel de knoflook en hak beiden fijn.

Stap 2: Snijd de bosui in dunne ringen en bewaar het wit en groen apart.

Stap 3: Verhit een scheutje olie in de wok op halfhoog vuur en fruit daarin de knoflook, gember en het bosuiwit.

Stap 4: Voeg de rijst toe, zet het vuur hoog en bak een paar minuten. Schep de rijst goed om zodat alle rijst gelijkmatig gaart.

Stap 5: Voeg de sojasaus toe, schep om en bak nog 1 minuut.

Stap 6: Zet het vuur uit, schep het bosuigroen door de rijst en serveer.

Maïskoekjes

Bijgerecht van 12 koekjes
Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

1 blikje maïs (van 300 gr) óf 2 gekookte maïskolven
60 gr tarwebloem
2 eieren
3 bosuien
2 tenen knoflook
3 cm gember
Zout en peper
Neutrale olie om in te frituren
2 eetlepels lichte sojasaus
2 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel geroosterd sesamzaad

Extra benodigdheden: keukenpapier of een bakrooster om uit te lekken


Bereidingswijze:

Stap 1: Laat de maïs goed uitlekken of snijd de maïskorrels van de kolven af en maak ze los. Meng de maïs in een kom samen met de bloem en eieren.

Stap 2: Snijd de bosui in dunne ringen en voeg toe aan het maïsmengsel.

Stap 3: Pel de knoflook, schil de gember en rasp boven de kom. Breng op smaak met zout en peper en meng alles door elkaar.

Stap 4: Verhit een flinke laag olie in een wok of koekenpan. Gebruik twee lepels om balletjes te maken van het beslag en frituur de maïskoekjes in een paar minuten per kant goudbruin en knapperig. Zorg dat er niet te veel koekjes tegelijk in de pan zitten.

Stap 5: Haal de maïskoekjes met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier of een bakrooster. Herhaal dit tot al het beslag op is. Meng ondertussen de sojasaus, rijstazijn en het sesamzaad tot een saus. Serveer de dipsaus bij de maïskoekjes.