Gebraden pompoen
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereiding: circa 1 uur

Ingrediënten:
1 flespompoen van ca. 1,7 - 2 kg
2 tenen knoflook
1 eetlepel olijfolie
½ bosje salie
Zout en peper
3 eetlepels honing
100 gr. roomboter

Extra benodigdheden: eetstokjes en een bakplaat met bakpapier

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 220°C.
Stap 2: Halveer de pompoen over de lengte en verwijder de zaadlijsten.
Stap 3: Leg twee eetstokjes op een snijplank en leg een pompoenhelft ertussen, met het snijvlak naar beneden. Snijd met een groot mes sneeën van 2 mm, tot de stokjes, zodat je de pompoen net niet helemaal doorsnijdt en hij niet uit elkaar valt.
Stap 4: Pel de knoflook en snijd in plakjes.
Stap 5: Verdeel de knoflook tussen de sneeën zodat de pompen wat verder open komt te staan.
Stap 6: Stop de pompoen vol met salieblad, bestrijk royaal met olie en kruid met zout en peper.
Stap 7: Leg de pompoen op de bakplaat en rooster 30 minuten.
Stap 8: Verdeel de honing over de pompoen en bak nog 15 minuten.
Stap 9: Verwarm de roomboter in een steelpan op het vuur tot hij begint te bruinen en notig begint te ruiken.
Stap 10: Haal de pompoen uit de oven en maak af met de beurre noisette (gesmolten bruine boter).

Stuffing

Bijgerecht voor 4 personen
Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

30 gr. roomboter
1 grote ui
2 takken rozemarijn
1 laurierblad
1 teentje knoflook
180 gr. vers broodkruim
1 ei
Zout en peper

Extra benodigdheden: een fijne rasp en een met bakpapier beklede bakplaat

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 220°C.
Stap 2: Verhit de boter in een koekenpan.
Stap 3: Pel en snipper de ui. Ris de rozemarijn en hak grof.
Stap 4: Fruit de ui, de laurier, rozemarijn en een snufje zout 10-15 minuten op laag vuur tot de ui glazig is.
Stap 5: Pel en rasp de knoflook erboven en bak nog 1 minuut mee. Laat iets afkoelen.
Stap 6: Verwijder het laurierblad uit de pan.
Stap 7: Roer het broodkruim en het losgeklopte ei door het uienmengsel. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 8: Maak ballen (ter grootte van een golfbal) en zorg dat je ze niet te compact maakt. Leg ze op de bakplaat en bak in 20-25 minuten goudbruin.

Uienjus
Bijgerecht voor 4 personen
Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten:
3 rode uien
30 gr. roomboter
1 eetlepel miso
1 eetlepel bloem
125 ml balsamicoazijn
300 ml groentebouillon

Bereidingswijze:

Stap 1: Pel de uien en snijd in halve ringen
Stap 2: Verwarm de boter in de pan en bak hierin de uien met de miso in circa 30 minuten bruin.
Stap 3: Voeg de bloem toe en zet het vuur hoog. Bak 1-2 minuten.
Stap 4: Blus af met de azijn en bouillon.
Stap 5: Laat de jus een paar minuten inkoken