Roomkaastaartje met garnalen en gerookte zalm
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
Ingrediënten:
150 g garnalen
200 g gerookte zalm
300 g roomkaas
12 sneetjes spelt toast
verse basilicum
citroensap
zout
peper
Ingrediënten voor de groentegarnituur:
2 radijsjes
0,25 rode biet
0,25 gele biet
0,25 wortel
2 el olijfolie
1 theelepel honing
2 el citroensap
zout
peper
Bereiden
Snijd de randen van de spelttoast af.
Tip: bewaar de sneetjes brood en gebruik de mixer om paneermeel te maken.
Klop de roomkaas samen met een paar scheutjes citroensap, een snufje zout en een beetje verse peper met een handmixer mooi luchtig.
Bestrijk voor de taartjes 1 sneetje toast met roomkaas, leg de zalm erop en bedek met een laagje roomkaas.
Bedek met 2 blaadjes basilicum, bedek met een tweede sneetje toast en smeer nog een laag roomkaas.
Leg de garnalen erop, bestrijk ze met roomkaas en bedek met de laatste boterham.
Bestrijk de kleine toren rondom gelijkmatig met roomkaas en strijk alles mooi glad.
Groente bereiden
Was de groenten, schil ze eventueel en snijd ze in flinterdunne plakjes, je kunt ook een groentesnijder gebruiken. Marineer in een kom met olijfolie, citroensap, een snufje zout, wat grof gemalen peper en honing.
Leg de taartjes op borden en garneer voorzichtig met een paar plakjes gemarineerde groenten en breng op smaak met een snufje peper. Versier met enkele stengels of bloemen van bieslook en andere kruiden naar smaak.
Uunifetapasta
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
De ingrediënten:
450 g pasta (naar keuze), 1 blok (200 g) feta, olijfolie, 1 rode peper, 500 g kerstomaatjes, 4 teentjes knoflook (optioneel), handvol verse basilicum, peper, zout
Zo maak je het:
1. Plaats de blok feta in een ovenschaal, besprenkel met fijngesneden rode peper en olijfolie. Voeg de kerstomaatjes aan de ovenschaal toe, besprenkel met olijfolie en peper en zout.
2. Bak 15 minuten in de oven op 200 °C. Verhoog de temperatuur daarna naar 225°C, zet de gril aan en plaats de ovenschaal dichter bij de gril. Laat nog 10 minuten verder bakken. Kook ondertussen de pasta al dente.
3. Haal de ovenschaal uit de oven. Voeg de gesneden basilicum toe en, indien gewenst, gesneden knoflook (een andere optie is om de gehalveerde teentjes toe te voegen voor je de ovenschaal in de oven steekt). Voeg de gekookte pasta toe en meng alles tot het een smeuïg geheel wordt.
Gepaneerde aubergine met bloemkoolcouscous
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
2 aubergines
600 g bloemkoolroosjes
1 citroen
300 g spinazie
20 g peterselie
20 g munt
200 ml karnemelk
1,5 tl bakpoeder
150 g bloem
10 el witte balsamicoazijn
2 el honing
1 liter maïsolie
300 g mixtomaten
peper
zout
Snij de hele bloemkool in roosjes. Doe de bloemkoolroosjes in een keukenmachine.Maal de bloemkoolroosjes zo fijn als couscous in de keukenmachine.
Rasp de schoongeboende citroen boven de bloemkool. Pers de citroen uit.
Breng de bloemkoolcouscous op smaak met 9 el witte balsamicoazijn, sap van de citroen, peper en zout. Ik heb de bloemkoolcouscous gebakken.
Doe de peterselie, munt en spinazie in de keukenmachine. Maal fijn en meng door de couscous. Halveer de tomaatjes.
Snij de aubergines in tweeën. Snij de helften elk in de lengte in kwarten.
Maak het beslag voor de gepaneerde aubergine; meng karnemelk, bloem en bakpoeder door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
Meng 1 el witte balsamicoazijn met de honing. Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de maïsolie in een wok of pan met dikke bodem. Test met een stukje brood of de olie al heet genoeg is; blijft het broodje drijven dan is de olie heet genoeg.
Haal de aubergine door het beslag met een keukentang en frituur ze 2 minuten in de olie. Haal de aubergine uit de olie met een schuimspaan. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier. Herhaal totdat alle aubergine gefrituurd is.
Serveer de aubergine met de tomaatjes, de groene bloemkoolcouscous en het honing balsamicoazijn sausje.
Gevulde groentebroodjes met peterselieolie
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
2 aubergines
2 courgettes
2 rode paprika's
6 zongedroogde tomaten in olie
3 teentjes knoflook
1 takje rozemarijn
150 ml appelbalsamicoazijn
1 eetlepel acaciahoning
300 g geitenroomkaasbroodje
1 bosje peterselie
2 kleine chilipepers
1 el geroosterde amandelen
1 (biologische) citroen
1 rode ui
olijfolie
zout
peper
Gril de paprika's. Ontvel deze en snijd het vruchtvlees in grotere plakjes.
Aubergines in de lengte in dunne plakjes snijden. Snijd ook de courgette in lange dunne plakjes. Pel de knoflookteentjes en snijd ze in kleine blokjes. Pluk de rozemarijnnaalden van de stengels en verwijder de zaadlijsten van de chilipepers. Hak beide fijn.
Doe azijn en honing in een pan en laat het tot de helft inkoken. Breng op smaak met peper en zout en voeg dan de rozemarijn en de helft van de knoflook en chili toe. Roer tenslotte 2 tot 3 eetlepels olijfolie erdoor.
Verhit een grillpan of koekenpan en rooster de aubergines en courgette aan beide kanten zonder vet. Zout licht. Meng de geroosterde groenten, paprika en azijnbouillon in een kom. Laat ongeveer 10 minuten marineren en laat goed uitlekken.
Leg een stuk bakpapier op het werkblad. Leg 3-4 plakjes aubergine overlappend (lengte van de broodjes naar smaak) en leg de plakjes courgette en paprika er bovenop. Hak de ingemaakte tomaten grof en strooi ze erover. Leg de geitenkaasrol in het midden. Til het bakpapier op en vorm alles tot een compacte, stevige rol. Bereid meer broodjes voor totdat de ingrediënten op zijn. Leg de groentebroodjes in de koelkast en laat ze opstijven.
Maak intussen de peterselie schoon en hak deze fijn. Snijd de ui in fijne blokjes. Doe beide in een hoge bak met de resterende knoflook en chiliblokjes. Voeg de amandelen en 1 flinke portie olijfolie toe en gebruik een staafmixer om een pesto te maken. Breng op smaak met peper en zout. Als je wilt, kun je extra courgette toevoegen, in kleine blokjes gesneden. Hierdoor krijgt de pesto meer volume en bijt.