Lenteburger
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
Ingredienten
300 g diepvries tuinerwten
10 g verse dille
2 middelgrote eieren
100 g fijne havermout
100 g AH Biologisch feta
2 el traditionele olijfolie
30 ml koelverse framboos-balsamicodressing
150 g peen julienne
4 speltbollen
85 g muhammara
85 g rucola
Bereiden
Laat de tuinerwten ontdooien en doe ze met de dille en eieren in een hoge beker. Pureer 30 sec. met de staafmixer tot een gladde massa. Meng in een kom met de havermout. Breng op smaak met peper. Snijd de feta in blokjes van een ½ cm en voeg toe aan het havermoutmengsel. Maak hier platte burgers van (1 per persoon).
Verhit de olie in een koekenpan en bak de burgers in 4 min. op middelhoog vuur gaar. Keer halverwege. Meng ondertussen de dressing door de peen julienne
Halveer de speltbollen en besmeer met de muhammara. Verdeel achtereenvolgens wat rucola, de burgers en wat wortelsalade over de onderste helft. Leg de bovenste helft erop en serveer de broodjes met de rest van de rucola en de rest van de wortelsalade apart erbij.
variant https://www.culy.nl/recepten/vegan-groenteburger-jamie-oliver/
Visburger
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
1 rode ui,
2 dl azijn
3 eetl poedersuiker
4 vis moten van ± 100 gram
5 eieren
200 gram gepeld koolzaad, mag ook paneermeel
100 gram bloem
knoflook
3 gezouten ansjovisfilets
1 theelepel kappertjes
3 eetlepel mayonaise
citroen
peterselie
dragon
versgemalen pepers
boter
bakolie
scheutje melke
zout
sla
4 broodjes
1. Pel de ui en snijd hem in heel fijne ringen met een mandoline
2. Meng de azijn met bloemsuiker en een klein scheutje water. Laat de ui garen in de marinade.
3. Klop 1 ei los in een diep bord of schaal. Doe het koolzaad of paneermeel in een tweede bord of schaal en de bloem in een derde.
Haal de vis eerst door de bloem, dan door het ei en tenslotte door het koolzaad.
4. Rasp de knoflook. Snijd de ansjovis en de kappertjes fijn.
Meng de knoflook, ansjovis en kappertjes met de mayonaise. Rasp er een beetje citroenschil bij. Knijp wat citroensap bij de saus.
Snipper de peterselie en de dragon. Doe ze bij de saus.
Breng op smaak met versgemalen peper.
5. Smelt een klontje boter in één pan en verwarm wat olie in een tweede pan.
6. Klop de 4 eieren los met een scheutje melk. Kruid met peper en zout.
tip Je kunt eventueel nog wat gesnipperde groene kruiden aan de omeletten toevoegen.
Bak kleine omeletten in de pan met boter op een zacht vuur.
Bak de gepaneerde visburgers in de olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Snijd de broodjes open en rooster ze in de broodrooster.
Smeer beide helften in met de mayaonaise saus. Beleg de onderste helft met een halve omelet, een toef sla, een visburger en wat gemarineerde ui.
Naan met gegrilde perzik en pesto
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
Naan met gegrilde perzik en pesto
- 2 naanbroden
- 2 verse perziken
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels rucolapesto (vervang hier de basilicum door rucola).
- 1 bol mozzarella
- 2 handjes rucola
- 2 eetlepels balsamico-azijn
Maak de pesto volgens recept, maar vervang de basilicum door rucola.
Snijd de perziken in partjes.
Verwarm een grillpan op middelhoog vuur. Laat de pan goed warm worden.
Smeer de perziken licht in met olijfolie en grill 3 minuten aan beide kanten.
Snijd de mozzarella in dunne plakjes.
Smeer een laag pesto op het naanbrood.
Verdeel de perziken, mozzarella en rucola over de naanbroden.
Maak af met een drizzle balsamico. Klaar om te serveren!
Sabich (Israëlische pita)
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
Ingrediënten:
5 pitabroodjes
2 aubergines
3 hardgekookte eieren
1 gele paprika(in blokjes gesneden)
1 el za'atar
1 elolijfolie
1/2 komkommer
3 takjes platte peterselie
1 el tahin
hummus naar smaak
bakplaat bekleed met bakpapier
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 220 C.
Snijd de aubergine in plakjes en strooi hier zout overheen. Leg de aubergineplakjes op keukenpapier en bak intussen de pitabroodjes af.
Snijd de paprika en komkommer in blokjes en zet apart.
Dep de aubergine plakjes droog en leg ze op de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en strooi za'atar over de aubergine.
Grill de aubergine plakjes circa 10 minuten.
Snijd intussen de peterselie fijn.
Kook eventueel de eieren, als je dat nog niet hebt gedaan en maak de hummus (of gebruik kant-en-klare hummus)
Snijd 1/3 van de pitabroodjes af en vul ze met aubergine, komkommer en paprika, hummus, een kwart ei, tahin en peterselie.