Spaghetti met paddenstoelen, gegrilde courgette en geroosterde tomaatjes
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
Ingrediënten
4 personen
300 gr. spaghetti
250 gr. cherrytomaatjes
250 gr. gemengde paddenstoelen
1 courgette
4 tenen knoflook
1 ei
25 gr. roomboter
Italiaanse kruiden
peper en zout
bloem
Parmezaanse kaas
olijfolie
Bereidingswijze
Verwarm oven voor op 200 graden. Zet een grote pan met ruim water op het vuur en breng aan de kook. Zet ook een grillpan en een koekenpan op laag vuur zodat deze door en door warm kan worden. Bereid de spaghetti zoals aangegeven op de verpakking en laat daarna goed uitlekken in een vergiet. Of maak de spaghetti zelf.
Doe intussen de cherrytomaatjes in een ovenschaaltje en pel de teentjes knoflook. Snijd drie teentjes knoflook in tweeën en verdeel tussen de cherrytomaatjes. Sprenkel er olijfolie overheen en kruid met Italiaanse kruiden en versgemalen peper en zout. Schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven en rooster de cherrytomaatjes zo'n 15 tot 20 minuten.
Als de cherrytomaatjes in de oven staan verwijder je de uiteinden van de courgette, snijd de courgette daarna doormidden. Snijd beide helften vervolgens in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Leg naast elkaar op een snijplank en strooi er een beetje bloem over, kruid vervolgens met Italiaanse kruiden en sprenkel er olijfolie over. Kruid ook nog even met wat peper en zout en grill de reepjes courgette aan beide kanten op de hete grillpan. Afhankelijk van de temperatuur grill je ze zo'n vijf tot tien minuten. Doe het vuur uit en houd warm op de grillpan.
De paddenstoelen borstel je tussendoor ook schoon en snijd je daarna in plakjes. Verhit een scheutje olijfolie in de koekenpan en bak de paddenstoelen zo'n vijf tot tien minuten met ruim versgemalen peper. Als de paddenstoelen mooi beginnen te kleuren en flink zijn geslonken zet je het vuur uit en houd je ze warm in de pan.
Klop een eitje los in een kommetje en smelt de roomboter in een hapjespan. Doe er een gepelde teen knoflook in en bak een paar minuten mee op laag vuur. Verwijder de knoflook en voeg direct de uitgelekte spaghetti toe. Giet er voorzichtig het losgeklopte ei over en roer direct om tot het ei zich aan de spaghetti heeft gehecht. Rasp er naar smaak Parmezaanse kaas over en schep nogmaals om tot de kaas is gesmolten.
Schep de spaghetti op de borden en verdeel de gebakken paddenstoelen, de gegrilde courgette en de geroosterde tomaatjes erover. Rasp er nog wat Parmezaanse kaas overheen en sprenkel er tot slot nog een klein beetje olijfolie over. En klaar. Smakelijk
Bao Buns met paddenstoelenvulling
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
250 g speltmeel
30 ml kokosmelk
120 ml water
0,25 blokjes gist
10 ml olijfolie
1 snufje zout
Verwarm de melk en het water een beetje. Voeg de gist toe en los op in de vloeistof. Doe tweederde van de bloem in een mengkom. Roer het resterende derde deel door de gistmelk en giet het in de mengkom. Voeg wat olijfolie toe. Verwerk het mengsel in een keukenmachine tot een glad deeg. Dek af en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats. Het zou in de tijd moeten verdubbelen.
Bestuif het werkoppervlak en de handen met bloem. Haal het deeg uit de kom, kneed het kort en laat het een paar minuten rusten. Verdeel vervolgens in gelijke stukken en vorm er balletjes van. Druk de bal een beetje naar beneden en rol met een deegroller tot platte cakes van ongeveer 1 cm dik. Snijd het perkamentpapier ter grootte van een halve flatbread. Bestrijk de oppervlakken van de flatbreads met olie. Leg het bakpapier op de helft van het oppervlak en vouw de flatbreads samen.
Verwarm wat water in een ruime pan. Plaats de bamboestomer of het stoominzetstuk erop. Het water mag niet hoger zijn dan de onderkant van het inzetstuk. Leg weer bakpapier aan de binnenkant. Leg de gevouwen flatbreads erop. Doe de deksel op de bamboe steamer of pot en laat de bao buns in de stoom ongeveer 10-15 minuten garen. Verwijder en verwijder vervolgens het perkamentpapier.
100 g oesterzwammen
100 g shiitake-paddenstoelen
2 rode uien
1 teentje knoflook
2 tomaten
2 stengels bleekselderij
1 verse peper
1 bosje koriander
1 limoen
ahornsiroop
olijfolie
wat sojasaus
balsamico azijn
Zout
peper
Maak de champignons schoon en snijd ze in lange reepjes of plakjes. Verwijder ook de steeltjes van de shiitake. uien pellen. Snijd het ene deel in blokjes en het andere in smalle reepjes. Snijd ook de tomaten in blokjes en snij de bleekselderij in dunne plakjes. Ontpit de chilipeper, schil de knoflook. Snijd beide fijn. Maak de koriander schoon en pluk de blaadjes van de stelen.
Doe de tomaten, bleekselderij en gesnipperde ui in een kom en meng door elkaar. Breng op smaak met limoensap, ahornsiroop, chilipeper en wat zout. Spatel tot slot de korianderblaadjes erdoor. Houd een paar blaadjes apart om te serveren.
Verhit olijfolie in een pan en fruit de champignons, voeg dan de uienreepjes toe. Voeg na 2-3 minuten wat sojasaus, azijn en knoflook toe. Zet het vuur lager en laat de champignons een paar minuten sudderen, tot het vocht bijna is verdampt. Meng de gebakken champignons met het tomaten-selderijmengsel. Kruid met peper en zout. Open de bao buns en vul ze met het paddenstoelen-groentemengsel. Leg op een bord en garneer met wat koriander of spruitjes.
Hartige pannenkoeken met roerbakgroenten en chilidressing
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
1 ei
300 ml melk(halfvol)
150 g volkoren tarwemeel
1 tl bakpoeder
3 lente-uien (in dunne ringen)
4 el olijfolie
2 tenen knoflook (fijngesneden)
400 g roerbakgroenten (champignons)
2 rode paprika(in repen)
2 el ketjap
zout
peper
1 rode peper(fijngesneden)
1 limoen(geraspt en uitgeperst)
2 el honing
Bereidingswijze
Klop het ei met de melk los in een kom en meng met het volkoren tarwemeel en de bakpoeder tot een beslag. Houd ½ lente-ui apart en meng de rest van de ui met het beslag.
Verhit in 2 koekenpannen ½ el olijfolie en bak van de helft van het beslag 2 hartige pannenkoeken in 8 minuten op hoog vuur goudbruin. Keer halverwege en bak op middelhoog vuur de laatste 4 minuten gaar. Bak zo nog 2 pannenkoeken. Houd warm onder een schone theedoek.
Verhit 1 el olijfolie in een hapjespan en fruit de helft van de knoflook 1 minuut op hoog vuur. Voeg de roerbakgroenten en paprikatoe en roerbak 8 minuten op hoog vuur. Roer de laatste minuut de ketjap erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Meng intussen de rode peper met de limoenrasp en -sap, rest van de olijfolie, 1 el water, honing en de rest van de knoflook. Verdeel de groenten over de hartige pannenkoeken en serveer met de chilidressing en de apart gehouden lente-ui.
Tip: Lekker met verse koriander.
Eenpans groentelasagne
- Categorie: vegetarisch/pescotariër
ingredienten
2 el olijfolie
2 kleine uien, fijngesnipperd
3 teentjes knoflook, geperst
3 courgettes, in stukjes
250 g champignons, in plakjes
1 x 400 g blik tomatenblokjes
200 g babyspinazie
400 g verse pastavellen, in reepjes gesneden
handvol verse basilicumblaadjes, gescheurd
80 g Parmezaanse kaas, geraspt
2 x 125 g mozzarella, in plakjes
Bereiden:
1. Verhit de olie in een diepe, ovenvaste pan. Voeg de uien toe en bak 5 minuten op middelhoog vuur tot ze zacht zijn, voeg dan de knoflook toe en bak nog een minuut.
2. Voeg de courgettes en champignons toe, verhoog het vuur en bak ze ongeveer 5 minuten tot ze lichtbruin zijn. Voeg de gehakte tomaten en 400 ml (3 - 4 kopjes) kokend water toe en breng goed op smaak met zout en peper. Breng aan de kook en kook 10 minuten op middelhoog vuur.
3. Verwarm de grill voor op 200 graden. Roer de spinazie en pastareepjes door de pan en als de spinazie geslonken is, voeg je de basilicum en tweederde van de Parmezaanse kaas en de helft van de mozzarella toe. Verdeel de rest van de kaas erover en zet 3-5 minuten onder de grill.