Benodigdheden
160 gram rijst (onbewerkte rijst, geen snelkook)
1 handje vermicelli naar keuze
1 blokje roomboter
zout
Bereiding
Rijst in een pan, strooi er ruim zout overheen en giet er ruim kokend water op.
Roer even goed door en laat de rijst op deze manier een kwartiertje voorweken.
Giet de rijst af in een zeef en was de rijst goed met koud water tot het water wat eraf komt helder is.
Zet een pan op het vuur en laat een klontje roomboter erin smelten.
Voeg de vermicelli toe en bak deze op middelhoog vuur tot ze mooi goudbruin zijn. Dit duurt een paar minuutjes: loop niet weg bij de pan want het kan ineens vrij snel gaan en dan zijn ze ook snel verbrand.
De rijst erbij. Even goed doorroeren en dan ±200ml kokend water toevoegen plus nog een scheutje extra (de verhouding rijst : kookwater is 1:1, dus dat extra scheutje is voor het handje vermicelli). Voeg ook zout naar smaak toe (ongeveer een theelepel, het water mag flink zout (als zeewater) smaken). Laat het geheel aan de koken komen, zet het vuur dan laag en laat de rijst met de deksel op de pan doorgaren tot al het water is opgenomen. Dat kun je zien doordat er dan gaatjes in de rijst vallen en je geen water meer kan zien. Zet het vuur dan uit en doe een dubbelgevouwen stuk keukenpapier tussen pan en deksel. Laat de rijst zo nog een kwartiertje nagaren. Nog even goed doorroeren en je şehriyeli pilavı (Turkse rijst met vermicelli) is klaar!