Ingrediënten voor de rode biet (voor 1 groot glas):
300 g rode biet
500 ml bietensap
500 ml appelciderazijn
2 el bruine suiker of honing
2 theelepels mosterdzaad
1 theelepel korianderzaad
1 teen knoflook
1 kleine chilipeper
1 steranijs
1 laurierblad
2 stukjes lange peper
0,5 tl zout
Bak de rode biet in de schaal ½ uur in de oven op 100 graden. Verwijder vervolgens de schil van de nog warme biet en snijd de groenten in plakken van ½ cm dik.
Breng bietensap, appelazijn, bruine suiker (of honing), mosterdzaadjes, korianderzaadjes, knoflook, chili, steranijs, laurierblaadjes en peper aan de kook.
Breng water aan de kook in een grote pan. Steriliseer de wekpot. Kook minimaal 1 minuut op 100 graden. Verwijder alles voorzichtig en laat het iets afkoelen met de opening naar beneden op een schone theedoek.
Leg de plakjes rode biet in het gesteriliseerde glas. Haal de bietenbouillon van het vuur, voeg zout toe en vul het glas tot aan de rand. Wees voorzichtig, de ingrediënten zijn gloeiend heet.
Laat het glas langzaam afkoelen op kamertemperatuur. De ingelegde rode biet kan worden gegeten zodra de ingrediënten volledig zijn afgekoeld. De bieten kunnen zo 3-6 maanden op een donkere plaats worden bewaard.