Tomaten salsa
- Categorie: bijgerecht
250 kerstomaatjes
2 sjalotten
2 teentjes knoflook
4 lente-uitjes
zout
6 gedroogde abrikozen
0,5 citroen
Kerstomaatjes in vieren.
Sjalotjes zeer fijn snijden.
Pel de knoflook en snijd in fijne plakjes.
Snijd het groen van de bosui in fijne ringetjes, voeg een beetje zout toe en meng alles zorgvuldig.
Abrikozen in fijne blokjes en voeg toe.
Meng met citroensap en olijfolie en laat de tomatensalsa even trekken.
Als je van pittig houdt, kun je ½ chilipeper in fijne blokjes gesneden aan de salsa toevoegen.
Kikkererwten salade
- Categorie: bijgerecht
Ingrediënten:
400 g kikkererwten
1 bosje peterselie
1 verse chilipeper
teentje knoflook, fijn gehakt
1 theelepel zwarte komijnolie
2 el honing
zout
olijfolie
1 citroen
1 tl zwarte komijn
3 snufjes Baharat
Bereiden:
Week de kikkererwten een nacht. Zeef de volgende dag, spoel kort en doe in een slakom. Of gebruik kikkererwten uit blik.
Peterselie fijn hakken met de stelen.
Halveer de chilipeper, verwijder de zaadlijsten en snijd deze heel fijn.
Voeg peterselie en chilipeper toe aan de kikkererwten.
Breng alles op smaak met honing, olijfolie, zwarte komijnolie, 2-3 snufjes zout, citroensap, zwarte komijn en baharat, meng goed en laat het een beetje trekken.
Wortel met sinaasappelsap-honing dressing
- Categorie: bijgerecht
Ingredienten
300g wortel
1 EL honing
Sap von ½ sinaasappel of 4 cl sinaasappelsap
50 ml groente bouillon
1 EL witte balsamico
3 EL Raps oder Sonnenblumenöl
1 EL zoete mosterd
zout
Zubereitung:
Wortel schillen en rapsen.
Senf, Honig, Gemüsefond mit Essig und etwas Salz verrühren, Öl dazu geben und den Saft von einer halben Orange, mit dem Schneebesen verrühren und die Karotten mit der Vinaigrette marinieren. Fertig.
Venkel-sinasappel salade
- Categorie: bijgerecht
Zutaten für 4 Personen:1 Fenchelknolle
2 Orangen
1 Radicchio
40 g Pinienkerne
1-2 EL weißer Balsamico
2 EL Olivenöl
Salz, Pfeffer, Zucker
frischer Thymian und/oder Fenchelgrün zum Garnieren
Zubereitung:
1. Fenchel putzen und halbieren, Strunk entfernen und dann in dünne Scheiben hobeln oder mit dem Messer fein aufschneiden, in eine Schüssel geben.
2. Radicchio waschen, in Streifen schneiden und zum Fenchel geben. Den Salat mit einer Prise Zucker, sowie Salz und Pfeffer würzen, dann mit einigen Balsamico und Olivenöl marinieren.
3. Orange mit einem scharfen Messer rundherum so schälen, dass auch das Weiße unter der Schale entfernt wird. Dann die Filets zwischen den Fruchthäutchen herausschneiden und zusammen mit dem Saft zum Salat geben.
4. Pinienkerne in einer Pfanne goldbraun rösten.
5. Salat auf Tellern anrichten und mit etwas Fenchelgrün und/oder Thymian und den Pinienkernen garnieren.
zachte groene salade
- Categorie: bijgerecht
Nodig voor 1 grote salade (2-4 personen)
1 krop botersla
1 avocado
± 10 cm komkommer, in blokjes
2 bosuitjes, fijn gesneden
2 el verse dille
2 el verse platte peterselie
2 el verse basilicum
1 el kappertjes
1 tl mosterd
2 el azijn
4 el olijfolie
zout/peper
Bereiden
Was de salade, schud het water er goed uit en snijd in kleinere stukken. Doe in een kom, samen met de avocado blokjes, komkommer en bosui. Snijd de kruiden fijn, en doe deze bij de salade.
De kappertjes, mosterd, snuf zout en peper, olijfolie en azijn mengen tot een mooie dressing.
Giet over de salade, roer door en serveer gelijk.