Aziatische salade met rauwe paksoi
- Categorie: bijgerecht
Bijgerecht voor vier personen
Rooster om te beginnen een handje pinda’s of cashewnoten en laat ze afkoelen, om ze later grof te hakken.
Maak dan de dressing.
2 cm verse gember, 2 teentjes knoflook, 1 tl mosterd, 2 tl citroensap, 1 tl zoete ketjap, 1 tl oestersaus, zout, peper en ca. 4 el sesamolie of (extra vergine) olijfolie in een staafmixer met bakje of een blender en pureer tot een gladde saus. (Of snijd/rasp de gember en knoflook zeer fijn en meng het geheel met de hand.)
Maak dan de salade.
Snijd een paksoistronk in reepjes en twee puntpaprika’s en drie steeltjes bosui in ringetjes. Meng door elkaar en giet er de dressing over. Garneren met de pinda’s of cashewnoten.
Tip: snijd er ook een rood pepertje doorheen voor wat extra pit, of bestrooi de salade met wat chilivlokken.
En als je er wat extra groente in wilt, kan bijvoorbeeld een halve wortel in dunne reepjes, een paar radijsjes in plakjes of een rode ui in dunne ringen een smakelijke aanvulling vormen die er ook nog leuk uitziet!
Gebakken en gestoomde dumplings
- Categorie: bijgerecht
12 garnalen
2 eetlepels fijn gesneden waterkastanje
2 stengels bosui, witte gedeelte fijn gesneden
1 theelepel fijn gesneden gember
1 eetlepel gesneden koriander
1 eetlepel oestersaus
verse rode peper
sesam zaadjes
archide olie
zout
wonton vellen
bereiden
Garnalen even aanbakken dan schoonmaken en mengen met waterkastanje, bosui, gember, coriander, oestersaus, olie en zout in een kom.
Leg de wonton vellen op een schoon werkblad.
Leg per vel een eetlepel garnalen mix. Vouw ze ineen. Maak er een pakketje van.
Herhaal de stappen.
Zet een koekenpan op het vuur met wat olie.
Leg de gevulde dumplings erin en bak ze aan 1 kant stevig aan, met de deksel erop. Als ze krokant aangebakken zijn een beetje water erbij, LET OP DIT GAAT SPATTEN. Dus meteen, echt meteen de deksel erop. Even droogkoken.
Leg 2 of 3 dumplings op een bordje strooi er sesamzaadjes, fijn gesneden peper en het groen van de bos ui over.
Serveer met sojasaus of chilisaus
Zaalouk
- Categorie: bijgerecht
Ingredienten voor 4 personen
500 g aubergines
4 tomaten
2 takjes peterselie
2 takjes koriander
4 teentjes knoflook
1 tl komijnpoeder
1 tl paprikapoeder
snufje chilipoeder
1/2 tl zout
4 el olijfolie
plantaardige olie
1 tl azijn
Bereiding
Was de aubergines. Verwijder vier ‘banen’ van de schil en snijd de aubergines in plakken. Leg ze in een bak met water en bestrooi ze met zout.
Snijd de tomaten kruislings in. Blancheer ze kort in kokend water, spoel ze af en verwijder het vel. Snijd de tomaten grof.
Hak de kruiden fijn. Pel en snipper de knoflook. Bak samen met de tomaten, specerijen, 1/2 tl zout en de olijfolie op laag vuur. Laat inkoken tot een dikke saus.
Laat de aubergines goed uitlekken. Bak ze donkerbruin in plantaardige olie. Pureer de aubergines en voeg ze toe aan de tomatensaus. Doer er de azijn bij en laat alles nog ca. 5 minuten zachtjes doorkoken.
Serveer de auberginedip met Arabisch brood.
Bloemkoolroom met spekjes
- Categorie: bijgerecht
Ingrediënten voor 4 personen:
1 eetlepel vloeibare margarine
1 sjalotje, fijngesnipperd
150 g bloemkool, in kleine roosjes
200 ml kippenbouillon (uit pot of van tablet)
100 ml kookroom
zout en versgemalen peper
50 gram ontbijtspek, in kleine blokjes
1 eetlepel gehakte bieslook
4 kleine glaasjes
Bereiding:
Verwarm de margarine en fruit de sjalot op lage stand in circa 4 minuten goudbruin.
Voeg de bloemkoolroosjes toe en roerbak ze een paar minuten mee.
Giet de bouillon in de pan en breng aan de kook.
Stoof de bloemkool in circa 5 minuten beetgaar zodat de bouillon verdampt.
Giet de room erbij en laat nog 5 minuten zachtjes koken tot de bloemkool zacht is.
Pureer dit tot een smeuïg geheel en laat het al roerende afkoelen.
Breng op smaak met zout en peper en schep de room in 4 kleine glaasjes.
Zet ze in de koelkast om verder helemaal koud te worden.
Bak de spekblokjes uit, neem ze uit het vet.
Haal de glaasjes uit de koelkast en verdeel de spekblokjes erover.
Bestrooi met wat bieslook en serveer met een klein lepeltje.
Tip: Vervang de spekblokjes door Hollandse garnalen. Vervang de bloemkool door broccoli.
Oosterse carpaccio met bosui
- Categorie: bijgerecht
2 x bosuitje, 3 x gember bolletjes, 1 el gembersiroop, 2 el archide olie, 2 tl witte wijnazijn, 1 el soja saus, 2 druppels tabasco, 250 gram carpaccio, 2 plakken kroepoek groot
Snijd de helft van de bosui in dunne ringetjes en de rest in lange, dunne reepjes. Snijd de gember in kleine stukjes. Roer in een schaal de bosui, gembersiroop, olie, azijn en sojasaus door elkaar. Breng op smaak met enkele druppels tabasco.
Halveer de plakjes carpaccio. Snijd met een gekarteld mes de plakken kroepoek voorzichtig in 8 gelijke stukken en beleg met de carpaccio. Druppel voorzichtig het sausje erover en leg daarna de reepjes bosui en de stukjes gember erop. Serveer direct.