Salade met feta, avocado, rode ui en granaatappelpitjes
- Categorie: bijgerecht
Ingrediënten
1 rode ui
200 gram feta
3 eetlepels rode wijnazijn
eetlepel zwart komijnzaad
1 avocado
granaatappelpitjes
olijfolie
Bereiden
1 rode ui in dunne ringen.
Ringen in kom en dan flink wat rodewijnazijn erover. Goed mengen en dit minstens 2 uur wegzetten.
Verdeel feta over een bord. Sprenkel er zwart komijnzaad over. Snijd de avocado in repen en verdeel deze over de feta.
Verdeel de granaatappelpitjes erover.
Drapeer de ui erover, zonder de azijn.
Sprenkel er wat olijfolie over.
Geef er geroosterd brood bij.
Gevulde champignons
- Categorie: bijgerecht
Ingredienten voor 4 personen:
12 grote champignons
2 eetlepels roomkaas
3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
2 plakjes ontbijtspek
peper en zout
2 stengels lente ui
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Haal de steeltjes voorzichtig uit de champignons. We gebruiken 3 van de stelen, snijd deze fijn. De overige stelen gebruiken we niet in dit recept.
Bak de spek in een droge koekenpan of in de oven knapperig en snijd het in kleine stukjes. Snijd de lente ui in ringen. Meng de roomkaas met fijngesneden lente ui, stukjes spek, fijngesneden champignonstelen, 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas. Breng het op smaak met peper en zout. Schep met een theelepel het mengsel in de champignons. Garneer de champignons met nog een beetje lente ui en bak het 20 minuten in de oven. Strooi na de 20 minuten een beetje Parmezaanse kaas over de champignons en bak ze nog even in de oven zodat de kaas smelt.
Serveer de gevulde champignons op een bedje van rucola.
Tapas Gamba’s
- Categorie: bijgerecht
Bereidingstijd 10 minuten, 1 uur marineren en vervolgens 10 minuten aanbakken
Ingrediënten:
200 gram gamba’s (ontdooid)
1 rode peper
zout
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook
half bosje verse peterselie
Bereiding:
Verwijder de staarten van de gamba’s. Snijd de peper en peterselie fijn en pers de knoflook.
Meng in een kommetje de peper, peterselie en knoflook met zout, citroensap en olijfolie. Meng de marinade met de gamba’s en laat dit een uurtje afgedekt in de koelkast staan.
Verwarm een wok of koekenpan en bak de gemarineerde Tapas Gamba’s hierin aan.
Uienringen uit de oven
- Categorie: bijgerecht
Bereidingstijd 30 minuten en 30 – 40 minuten baktijd
Ingrediënten voor 6-8 personen:
1 – 2 uien
120 gram bloem
2 eetlepels instant aardappelpuree
cayennepeper
2 eiwitten
200 ml melk
paneermeel of panko
zout
Bereiding:
Pel de ui en snijd hem in hem in plakken van ongeveer een halve cm. Haal de ringen los.
Meng in een kom de bloem met aardappelpuree, cayennepeper, 2 eiwitten en 200 ml melk.
Verwarm de oven voor op 180 C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verdeel de paneermeel of panko in een schaaltje. Haal de uienringen met een vork door het beslag en leg ze een voor een in het schaaltje met het paneermeel. Keer ze met een andere vork om zodat ze ronden bedekt zijn met een laagje paneermeel. Leg de ringen vervolgens op de bakplaat.
De gepaneerde uienringen mogen een beetje over elkaar op de bakplaat liggen, niet stapelen.
Bak de uienringen 30 tot 40 minuten in de oven. Tot ze lichtbruin en knapperig zijn.
Geitenkaasrolletjes
- Categorie: bijgerecht
Ingrediënten voor 12 tapas:
100 gram serranoham (vleeswaren/in plakken)
170 gram zachte geitenkaas
olijfolie
balsamicosiroop
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180ºC en vet een ovenschaal in.
Verdeel de geitenkaas in 12 gelijke porties en vorm dit tot rolletjes.
Rol ieder stuk geitenkaas in een plakje serranoham, snijd de serranoham af als de geitenkaas rondom bedekt is met de ham.
Dit stukje ham kun je weer gebruiken voor het volgende stuk geitenkaas. Als je per rolletje een hele plak serranoham neemt dan is het wel erg veel.
Verdeel de rolletjes geitenkaas over de schaal en verwarm dit 10 minuten in de oven.
Serveer de geitenkaasrolletjes warm en sprenkel er voor het serveren de balsamico over.