Krokante kip in honing en mosterd
- Categorie: bijgerecht
Ingrediënten:
1 kipfilet
2 eetlepels bloem
ei
3 a 4 eetlepels honing
2 eetlepels mosterd
1 eetlepel sojasaus
olijfolie
peper en zout
rode paprika
Extra benodigd:
satéstokjes
Bereiding:
Snijd de kip in niet te kleine blokjes. Rol de blokjes door de bloem en vervolgens door het ei.
Bak de kip in een koekenpan aan zodat er een mooi bruin korstje onstaat.
Snijd de paprika in niet te dunnen repen zodat je ze straks aan het spiesje kunt rijgen. Bak de paprika in een koekenpan, bestrooi met peper en zout.
Meng in een kommetje de sojasaus met honing en mosterd. Roer de gebakken kip door dit mengsel zodat het er een beetje aan blijft plakken.
Rijg stukjes kip en paprika om en om aan een spiesje.
Feta uit de oven
- Categorie: bijgerecht
Ingrediënten:
2 rode paprika's
400-450 gram feta
ca.10 kerstomaten
12 groene olijven zonder pit
geraspte schil 1/2 citroen
zeezout
vers gemalen peper
oregano
olijfolie
Rooster de paprika's in de oven. Verwarm de oven voor op 220 graden.
Halveer de paprika's en maak ze schoon. Met de bolle kant naar boven op een bakplaat.
Bestrijk licht met olie en rooster in de oven tot het velletje begint te verkleuren.
Uit de oven en afgedekt met huishoudfolie laten uitdampen.
Velletje verwijderen. Snijd in lengte in reepjes.
Vet 4 lage 1 persoons ovenschaaltjes in met olie. Verbrokkel de feta in grove stukken en verdeel over de schaaltjes.
Halveer de tomaten en verdeel over schaaltjes. Snijd de olijven in ringen en verdeel.
Verdeel de paprika over de schaaltjes. Meng enkele eetlepels met citroenrasp, peper, zout en oregano.
Verdeel dit over de ovenschaaltjes.
Plaats de ovenschaaltjes afgedekt met aluminium folie 15 a 20 minuten in de oven. De laatste 4 minuten haal je de folie eraf.
Lekker met pita- of Turks brood
Asperges in avocado-olie met Hollandse camembert
- Categorie: bijgerecht
asperges
avocado-olie
kruidenzout
Ossekopkaas
geroosterde zaden
Schil de asperges en blancheer net niet beetgaar in gezouten water.
Werk af met geroosterde zaden (even in de oven).
Grill de asperges in een grillpan, ingewreven met avocado-olie en bestrooi met kruidenzout.
Leg ze warm op een bord.
Leg er wat rijpe Hollandse camembert (Ossekopkaas) op en verwarm met de gasbrander.
Portobello mozzarella
- Categorie: bijgerecht
portobello
geklaarde boter
knoflook
gehakte peterselie
mozzarella
mini-trostomaatjes
basilicum
kipfiletstukjes gekruid
Leg de portobello op een bakplaat.
Hak de peterselie en voeg die aan de geklaarde boter toe, samen met de uitgeperste knoflook.
Smeer de portobello aan beide kanten hier mee in.
Leg hierop de gehalveerde mini-trostomaatjes.
Snijd de mozzarella in stukken en leg op de portobello.
Snijd de kipfilet in lange repen. Kruid deze naar smaak. Bak ze stevig aan. Houd ze warm.
Bak de portobello in een oven gedurende 6 minuten op 180°C.
Voeg de kipstukjes toe.
BONBONS
- Categorie: bijgerecht
Voor 45 bonbons
Ingrediënten:
- 210 gram pure chocolade
- 210 gram melk chocolade
- 210 gram witte chocolade
Ganachevulling:
- 100 ml slagroom
- 100 gram melkchocolade
- 2 el suiker
- 50 gram roomboter
Slagroomvulling:
- 125 ml slagroom
- 75 gram suiker
- 75 gram roomboter
- 1 dopje vanille-essence
- 1 zakje vanillesuiker
Mocca vulling:
- De helft van de ganache
- 2 sticks Nescafé Mocca oploskoffie
+ siliconen bonbon vormpjes met 15 bonbons per stuk, hittebestendige kom, spuitzak
bonbons
Bereiding:
Eerst de vulling maken, zodat deze klaar zijn voordat je de chocolade voor de buitenkant gaat smelten.
Ganache:
Breng 100 ml slagroom aan de kook
Giet deze over 100 gram melkchocolade, voeg gelijk de suiker en de boter toe
Laat even paar minuutjes staan en roer daarna goed door totdat het een homogene massa wordt
Laat de ganache goed afkoelen
Slagroomvulling:
Breng 125 ml slagroom aan de kook, haal daarna van het vuur en laat goed afkoelen
Verwijder het vel en voeg 75 gram suiker en 1 zakje vanillesuiker toe, roer even goed door
Klop de roomboter luchtig totdat deze wat wit wordt, voeg nu de vanille essence toe
Klop straalsgewijs de slagroom bij de roomboter totdat het goed met elkaar vermengd is
Doe dit in een spuitzak en leg deze even in de koelkast
Mocca vulling:
Neem de helft van de chocoladeganache (vulling 1)
Voeg 1 a 2 stick oploskoffie Mocca toe en roer goed door, proef even of het lekker smaakt
Algemene bereiding bonbons:
Smelt in een hittebestendige kom 140 gram chocolade au bain-marie, de kom mag het water niet raken, roer af en toe door
Haal van het warmwater bad af en roer de rest van de chocolade (70 gram) er door heen, op deze manier tempereer je de chocolade
Vul de vormpjes tot de rand met chocolade, sla aantal keer met deze op het werkblad zodat alle lucht kan ontsnappen en laat deze daarna ondersteboven uitlekken zodat er alleen nog maar een dun randje chocola in het vormpje zit, schraap de overtollige chocolade met een deegschraper of mesje er van af
Laat de chocolade uitharden in een droge, koele ruimte
Vul* daarna de vormpjes met de vulling, niet helemaal tot aan de bovenkant
Laat de chocolade eventueel weer even wat warmer worden zodat het wat vloeibaarder wordt en vul de bonbons tot de rand vol met chocolade, schraap het overtollige chocolade weer weg
Laat de chocolade weer uitharden in een droge, koele ruimte
Leg de bonbons voor het lossen even in de vriezer zodat je ze makkelijker er uit kunt wippen (mag eigenlijk niet maar is wel veel makkelijker!)
* Vullingtips:
- Vul de pure chocoladebonbons met mokkavulling. De combinatie pure chocolade met koffie is hemels
- Vul de melk chocoladebonbons met chocolade ganache. Een simpele, maar lekkere basisbonbon die zelfs kinderen lusten
- Vul de witte chocoladebonbons met de slagroomvulling. Vooral als je een fan bent van de magnum met witte chocolade!
- De bonbons van witte chocolade is ook erg lekker met de mokkavulling, vooral die kleurencombinatie! Wauw!