iespies.nl
  • Home
  • Bijgerechten
  • Soep
  • Kruiden
  • Sauzen
  • Dressing
  • Dessert
  • Gebak

Tortilla

Categorie: bijgerecht

Ingredienten:

Wat heb je nodig voor 6 – 8 stuks:

250 gram bloem
snufje zout
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel neutrale olijfolie
150 ml warm water

bereiden:

Neem een beetje van het warme water en los hierin het bakpoeder op. Doe het bloem, zout, olijfolie en de opgeloste bakpoeder met de rest van het water in een kom.
Meng goed door elkaar en kneed tot een soepel deeg. Is het deeg te nat, voeg dan meer bloem toe. Of meer water als het deeg te droog is.
Snijd in 6 – 8 stukken en draai er balletjes van. Dek af met huishoudfolie en laat 5-10 minuten rusten.
Bestuif het aanrecht met bloem. Rol uit tot een dunne lap. Bestuif je deegroller eventueel ook met bloem. Schud het overtollige bloem voorzichtig van de wraps af.
Bak de zelfgemaakte tortilla’s in een droge koekenpan op middelhoog vuur. De tortilla wrap is vrij snel gebakken. Blijf erbij staan. Zodra er een bubbel ontstaat en de onderkant bruine plekjes vertoond, kun je de wrap omdraaien en nog even aanbakken.

Maak je ze van te voren? Dek ze af met een vochtige doek.

 

 

lijnzaad crackers

Categorie: bijgerecht

INGREDIËNTEN voor ± 10 CRACKERS
125 g gebroken lijnzaad
25 g sesamzaad
50 g zonnebloempitten
50 g pompoenpitten
1 tl zout
180 ml water
3 el gedroogde kruiden naar keuze (Provençaalse, Italiaanse, oregano)
BENODIGDHEDEN

bakpapier, deegroller of fles

BEREIDINGSTIJD

10 minuten voorbereidingstijd +
30 minuten weken +
25 minuten oven

BEREIDING

Meng de zaden en pitten met het zout in een kom en voeg het water toe. Laat dit 30 minuten staan.

Verwarm de oven voor op 180 gradeen. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Na 30 minuten hebben de zaden en pitten het vocht opgenomen en is het mengsel een beslag geworden. Meng de gedroogde kruiden erdoorheen.

Verdeel het beslag over de bakplaat. Leg daarna nog een vel bakpapier eroverheen en rol uit met een deegroller (of gebruik een lege fles).

Verwijder het bovenste vel bakpapier en bak de crackerplak circa 25 minuten in de oven tot knapperig.

Snijd de crackerplak na het bakken in gelijke stukken cracker en laat ze afkoelen. Als de crackers niet droog genoeg zijn, kun je ze na het snijden omkeren en nog even in de oven verwarmen. Hierdoor wordt de onderkant van de zadencrackers mooi droog en knapperig.

Naan

Categorie: bijgerecht

voor 4 kleine naanbroden:
200 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram yoghurt (ik heb volle gebruikt)
1 flinke snuf zout
1 snufje zwarte peper
1 flinke scheut olie
1 flinke teen knoflook


Eerst even de knoflookolie! Meng de olie met de stukjes knoflook en een snuf peper en zout. Zet even weg.
Zeef het zelfrijzende bakmeel boven een kom en meng met de yoghurt en een flinke snuf zout.
Kneed tot een elastische, zachte bal en verdeel deze bal in vier kleinere balletjes.
Leg een stukje bakpapier op je aanrecht en bestrooi met een klein beetje zelfrijzend bakmeel.
Druk er een balletje op en rol uit tot een dun naanbrood.
Verwarm een droge koekenpan op hoog vuur en leg er een naanbrood in.
Besmeer de bovenkant met wat knoflookolie. Bak ongeveer twee minuten en draai dan om. Bak deze kant nog ongeveer een minuut.
Herhaal tot je vier naanbroodjes hebt.

Eet lekker warm, gewoon zo. Of bij een curry, of met wat hummus, of boter... Mmmmmm! Geniet van je home made naanbrood!

Variant 2, iets meer werk

Ingrediënten
300 gram tarwebloem
125 ml warm water
100 gram Griekse yoghurt
50 gram roomboter (ongezouten)
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
1 teentje knoflook (fijngesneden)
1 theelepel suiker
1 theelepel zout
olie en (verse) koriander

Bereidingswijze
In een klein kommetje meng je het warme water met de gist en een theelepel suiker tot het begint te schuimen (ca. 5 minuten).
Doe de bloem in een ruime kom of keukenmachine met deeghaak en doe hierbij de gist, Griekse yoghurt en 1 eetlepel olie.
Kneed dit met de keukenmachine of met de hand (ca. 10 minuten) tot een mooi stevig, zacht deeg en voeg halverwege het kneden een theelepel zout toe aan het deeg.
Neem een ruime kom (of gebruik de kom waar je het deeg in hebt gekneed) en doe er een beetje olie in.
Maak vervolgens een bal van het deeg, doe de bal in de kom en draai deze om zodat beide kanten bedekt zijn met olie.
Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg ca. 1 uur rijzen tot het deeg dubbel zo groot is.
Na het rijzen verdeel je de bal deeg in 8 gelijke delen waarvan je 8 balletjes maakt.
Druk de balletjes plat de met hand tot je een plat, rond broodje hebt met een diameter van ca. 15-18 centimeter.Indien nodig kun je een beetje olie gebruiken om de broodjes met je vingers uit te rollen.
Verhit een heel klein beetje olie in een koekenpan, doe daarin 1 broodje en wacht tot de bovenkant goed begint op te bollen. Draai dan het broodje om en bak zo beide kanten mooi goudbruin. Herhaal dit met de andere balletjes brood.
Terwijl het brood aan het bakken is smelt je de boter en meng je hierdoor de fijngesneden knoflook.
Na het bakken van de naan smeer je het direct in met de gesmolten boter en knoflook en garneer je het brood naar wens nog met een beetje verse koriander. Eet smakelijk!

Tajine gamba’s in verse tomatensaus met venkelzaad en witte kaas

Categorie: bijgerecht

2 uien
5 teentjes knoflook
200 ml olijfolie
600 g tomaten
2 el venkelzaad
1 bosje peterselie
500 g rauwe ongepelde gamba’s
250 g witte kaas (Turkse of fetakaas)

Pel en rasp de uien en knoflook. Verhit de olijfolie in de tajine en bak de uien en knoflook circa 5 minuten. Rasp de tomaat en snijd het restant ervan zeer fijn. Voeg de tomaten en het venkelzaad toe en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Laat de saus even pruttelen. Voeg eventueel een scheutje water toe. Snijd de peterselie grof en voeg met de ongepelde gamba’s toe. Laat ze in circa 5 minuten gaar worden. Verbrokkel de witte kaas en roer deze door de saus.

Serveer de gamba’s in de saus.

bulgur salade

Categorie: bijgerecht

Ingredienten
1 ui
275 gr bulgur
2 tomaten
½ komkommer
½ eetlepel tomatenpuree
2 eetl citroensap
1 eetl olijfolie
snufje zout
Halve bos peterselie
1 gegrilde paprika uit pot (of 1 eetl paprikapuree)
Eventueel een paar chilivlokken

Bereiding
Bereid de bulger volgens verpakking of recept. Snijd ondertussen de tomaten en komkommer in kleine blokjes. Laat de bulgur iets afkoelen en roer de olijfolie en tomatenpuree er door todat de bulgur een egale kleur heeft.

Rasp de ui of snijd hem heel fijn en voeg toe. Voeg citroensap en een snufje zout toe. Roer de komkommer en tomaat er door. Maal de gegrilde paprika fijn in een keukenmachine (of gebruik kan en klare paprikapuree) en meng door de bulgursalade. Hak de peterselie grof en voeg samen met eventueel een paar chilivlokken toe. Laat de bulgursalade helemaal afkoelen.

  1. Uienchutney
  2. Şehriyeli pilavı (Turkse rijst met vermicelli)
  3. Koolrabi met gamba's
  4. Asperges met creme fraiche

Pagina 8 van 17

  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

nieuwste recepten

  • Salade van kruidige kikkererwten met tomaat, mozzarella en ruccola-muntpesto
  • mug cake
  • Mascarponeroom
  • Börek met fruitvulling
  • Yufka deeg
  • Baba Ganoush
  • Gnocchi met spinazie en tomaat 
  • Zoerfruit met friet
  • Zachte gnocchi
  • Zwarte ijsthee met kruiden