bulgur salade
- Categorie: bijgerecht
Ingredienten
1 ui
275 gr bulgur
2 tomaten
½ komkommer
½ eetlepel tomatenpuree
2 eetl citroensap
1 eetl olijfolie
snufje zout
Halve bos peterselie
1 gegrilde paprika uit pot (of 1 eetl paprikapuree)
Eventueel een paar chilivlokken
Bereiding
Bereid de bulger volgens verpakking of recept. Snijd ondertussen de tomaten en komkommer in kleine blokjes. Laat de bulgur iets afkoelen en roer de olijfolie en tomatenpuree er door todat de bulgur een egale kleur heeft.
Rasp de ui of snijd hem heel fijn en voeg toe. Voeg citroensap en een snufje zout toe. Roer de komkommer en tomaat er door. Maal de gegrilde paprika fijn in een keukenmachine (of gebruik kan en klare paprikapuree) en meng door de bulgursalade. Hak de peterselie grof en voeg samen met eventueel een paar chilivlokken toe. Laat de bulgursalade helemaal afkoelen.
Uienchutney
- Categorie: bijgerecht
500 gram rode uien, 100 gram bruine suiker, zout, chilipeper, rode wijnazijn, olijfolie, boter
Snijd de uien in ringen.
Smelt de boter samen met de olie.
Fruit de uienringen zachtjes aan.
Voeg de bruine suiker toe en schep het goed om.
Voeg zout en chilipeper met wijnazijn toe.
Laat dit ± 25 minuten sudderen tot de massa dik is.
Afkoelen en bewaren in koelkast.
Klaar
Şehriyeli pilavı (Turkse rijst met vermicelli)
- Categorie: bijgerecht
Benodigdheden
160 gram rijst (onbewerkte rijst, geen snelkook)
1 handje vermicelli naar keuze
1 blokje roomboter
zout
Bereiding
Rijst in een pan, strooi er ruim zout overheen en giet er ruim kokend water op.
Roer even goed door en laat de rijst op deze manier een kwartiertje voorweken.
Giet de rijst af in een zeef en was de rijst goed met koud water tot het water wat eraf komt helder is.
Zet een pan op het vuur en laat een klontje roomboter erin smelten.
Voeg de vermicelli toe en bak deze op middelhoog vuur tot ze mooi goudbruin zijn. Dit duurt een paar minuutjes: loop niet weg bij de pan want het kan ineens vrij snel gaan en dan zijn ze ook snel verbrand.
De rijst erbij. Even goed doorroeren en dan ±200ml kokend water toevoegen plus nog een scheutje extra (de verhouding rijst : kookwater is 1:1, dus dat extra scheutje is voor het handje vermicelli). Voeg ook zout naar smaak toe (ongeveer een theelepel, het water mag flink zout (als zeewater) smaken). Laat het geheel aan de koken komen, zet het vuur dan laag en laat de rijst met de deksel op de pan doorgaren tot al het water is opgenomen. Dat kun je zien doordat er dan gaatjes in de rijst vallen en je geen water meer kan zien. Zet het vuur dan uit en doe een dubbelgevouwen stuk keukenpapier tussen pan en deksel. Laat de rijst zo nog een kwartiertje nagaren. Nog even goed doorroeren en je şehriyeli pilavı (Turkse rijst met vermicelli) is klaar!
Koolrabi met gamba's
- Categorie: bijgerecht
1 koolrabi geschild en in flinterdunne plakjes
gamba's 2 a 3 per persoon
eetlepel dille fijn gesneden mengen met 2 eetlepels frambozen azijn
voeg al kloppende 1 eetlepel druivenpitolie met 2 eetlepel olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout
tomaat zaadlijsten verwijderen en in blokjes snijden
bak de gamba's in zo weinig mogelijk olie,
peper en zout en eventueel wat citroensap
blancheer de koolrabi 1 minuut
meng koolrabi en tomaat met dressing leg
koolrabi op bord en daarop de gamba's
Asperges met creme fraiche
- Categorie: bijgerecht
Asperges
250 ml creme fraiche
100 ml droge witte wijn
50 gr geraspte parmezaanse kaas
4 druppels Worchester sause
1 theel tuin kruiden bouillonpoeder
1 eetl gehakte bieslook
1 gekookt ei in stukjes
4 plakjes ham in stukjes
Bereidingswijze
Schil en kook de asperges 15 min met wat zout en een heel klein beetje suiker, laat ze daarna nog 10 min in het kokende water staan. Verwarm de wijn in een pannetje en doe hier de creme fraiche bij. Laat aan de kook komen en doe de parmezaan, bieslook,worhestersause en de bouillonpoeder erbij. Meng het het ei en de ham erdoor heen en warm nog even door.Haal de asperges uit de pan en laat ze goed uitlekken, schep de saus erover en serveer met gekookte krieltjes.