iespies.nl
  • Home
  • Bijgerechten
  • Soep
  • Kruiden
  • Sauzen
  • Dressing
  • Dessert
  • Gebak

Rode kool salade

Categorie: bijgerecht

300 gram verse rode kool, fijn gesneden2 eetlepels balsamico azijn
peper en zout

bereiden

Meng alle ingredienten. Laat het minstens 1 uur marineren.

Marokkaanse wortelsalade

Categorie: bijgerecht

500 g wortelen, fijngeraspt
2 eetlepels donkere rozijnen
1 koffielepel paprikapoeder
1 koffielepel komijnpoeder
mespunt kaneelpoeder
10 zwarte olijven, in stukjes
verse muntblaadjes

voor de dressing
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels citroensap
1 koffielepel fijne suiker

Bereiden

Meng de geraspte wortelen met de rozijnen, het paprikapoeder en het komijnpoeder. Breng op smaak met een mespuntje kaneelpoeder en cayennepeper. Voeg de olijven toe.

Maak de dressing. Meng de olijfolie met het citroensap en de suiker. Giet de dressing over de wortelsalade en meng goed. Kruid met versgemalen zwarte peper en eventueel zeezout.

Zet koel weg tot net voor het serveren en werk af met de muntblaadjes.

Gekonfijte tomaat

Categorie: bijgerecht

Ingrediënten
1,5 kilo rijpe tomaten, 10 gram tijm, 5 teentjes knoflook, suiker, zout, peper


Ontvel de tomaat.
Snijd ze in vier delen en haal alle pitjes er uit. Bewaar het vruchtvlees.
Leg ze met de vleeskant naar boven op een ovenvaste schaal en bestrooi ze met wat suiker, peper, zout en tijm.
Verdeel de knoflook.
Zet de schaal gedurende 1 uur en 15 minuten in een voorverwarmde oven op 90ºC.
Draai de tomaten voorzichtig om en zet ze nog eens 1 uur en 15 minuten in de oven.
Haal de schaal uit de oven en laat de tomaten afkoelen.

Zeef het vruchtvlees, en kook dit in.

Dit kun je gebruiken als dressing voor bij de gekonfijte tomaat.

spinazie- en kaassoufflé

Categorie: bijgerecht


400 g spinazie, schoongemaakt
60 g boter
4 eetlepels bloem
750 ml melk
4 eieren, gesplitst
50 geraspte kaas, bijvoorbeeld goudse
zeezout en versgemalen zwarte peper
boter voor het invetten
broodkruim

Dompel de spinazie 1 minuut in kokend water. Giet af. Knijp er overtollig vocht uit en hak fijn.
Smelt de boter in een steelpannetje op halfhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer glad.
Klop de melk erdoor en blijf roeren tot de saus kookt en dikker wordt. Haal van het vuur en roer er spinazie, eigelen, kaas, zout en
peper door. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 210 graden. Vet 4 soufflébakjes van 250 ml in met boter en bestrooi met een dun
laagje broodkruim. Schud overtollig broodkruim eruit. Klop de eiwitten stijf met een mixer en spatel voorzichtig eerst eenderde ervan door het
spinaziemengsel en dan de rest. Verdeel het mengsel over de bakjes en zet ze op een bakplaat. Bak 15 minuten of tot ze gerezen en goudbruin zijn. Laat de ovendeur
dicht tijdens het bakken. Serveer meteen, als voor- of bijgerecht.
Voor 4 personen.

belangrijke tip
De soufflébakjes worden ingevet en bestoven met droog broodkruim om de soufflé te laten rijzen via de randen zodat je een mooie soufflé krijgt.
Een ander geheim is om nooit de oven open te doen tijdens het bakken van een soufflé; je kunt door het glas van de ovendeur zien of een soufflé gebakken is
(controleer of je ovenlampje het doet voor je begint).
Variant
In plaats van spinazie blancheer* en hak je 300 g broccoli.
Je kunt ook jonge spinazie gebruiken.

aardappelrösti

Categorie: bijgerecht

850 g grote bakaardappelen, zoals Nicola's, geschild
1,5 eetlepel olijfolie
35 g fijngeraspte parmezaan
1,5 theelepel tijmblaadjes
zeezout en versgemalen zwarte peper
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij met een dunschiller de aardappel in dunne slierten. Schep de slierten om met de olie, parmezaan, tijm, zout en peper. Leg het mengsel
in zes hoopjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak 20-25 minuten of tot ze goudbruin en gaar zijn. Serveer bij vlees of vis. Voor 4-6 personen als bijgerecht.

  1. tabouleh
  2. gehaktbal
  3. ananas rijst
  4. rode kool met port en pruimenjam

Pagina 10 van 17

  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

nieuwste recepten

  • Salade van kruidige kikkererwten met tomaat, mozzarella en ruccola-muntpesto
  • mug cake
  • Mascarponeroom
  • Börek met fruitvulling
  • Yufka deeg
  • Baba Ganoush
  • Gnocchi met spinazie en tomaat 
  • Zoerfruit met friet
  • Zachte gnocchi
  • Zwarte ijsthee met kruiden