Paddenstoelen-tomatensalade
- Categorie: bijgerecht
Lunch of voorgerecht voor 4 personen
INGREDIËNTEN
8 eetl. zonnebloemolie
250 g shiitakes en/of kastanjechampignons,schoongemaakt, in plakjes
1 eetl. verse tijmblaadjes
4 eetl. balsamico azijn
1 1/2 theel. witte basterdsuiker
1 theel. Dijonmosterd
blaadjes van ½ bosje basilicum
250 g kerstomaatjes, gehalveerd
2 lente-uitjes, schoongemaakt, in dunne ringetjes
handje rucola
2 eetl. pijnboompitten, geroosterd
stokbrood
Bereiden:
Verhit 2 eetlepels olie in een wok.
Roerbak de plakjes paddestoel 2 minuten op heel hoog vuur.
voeg de tijm en een snuf zout toe.
Schep in een flinke schaal.
Klop de balsa mico, de rest van de olie, suiker, mosterd, een halve theelepel zout en versgemalen peper naar smaak tot een dressing.
Knip driekwart van de basilicumblaadjes in reepjes.
Schep de tomaatjes, paddestoelen, lente-uitjes, basilicumreepjes en dressing luchtig door elkaar.
Zet minstens 3 uur afgedekt in de koelkast.
Schep nogmaals om.
Verdeel eerst de rucola en dan de salade met dressing over 4 borden.
garneer met de pijn boompitjes en achtergehouden basilicumblaadjes.
Eet met knapperig stokbrood om lekker de saus mee op te deppen.
Verse pasta
- Categorie: bijgerecht
per persoon 1 ei en ± 75 / 100 gram bloem
Meng ei met bloem en kneed dit zo'n 10 minuten. Het moet elastich aanvoelen.
Heb je een pastamasjiene? Gebruik deze.
Geen pastamasjiene? Gebruik deegroller en mes om de pasta te snijden.
Kook in voldoende water.
In ±3 minuten is de pasta klaar.
Oven gebakken dumplings
- Categorie: bijgerecht
125 g bloem, plus een beetje extra om te rollen
1 theelepel suiker
1 theelepel zout
½ theelepel gist
1 kleine handvol gehakte bladpeterselie
½ kleine rode chilipeper, fijngehakt
80 ml (⅓ kopje) warme melk
2 theelepels plantaardige olie
1 ei, licht geslagen
Vulling
200 g kipfilet
1 teentje knoflook, fijngehakt
½ theelepel gemalen witte peper
1 theelepel zout
1 ei
50 g cornichons(augurken), uitgelekt
20 g kappertjes gepekeld, uitgelekt
Yoghurtsaus
200 g Griekse yoghurt
½ citroen, geraspt
1 handvol dille takjes, fijngehakt
3 theelepels citroensap
zeezout, naar smaak
Ingemaakte Spaanse pepersalade
1 kleine prei, alleen wit gedeelte, fijngesneden
5 radijs
1 eetl extra vergine olijfolie
1 ingelegde chili, fijngehakt
zeezout, naar smaak
2 theelepels van het chili-water
Om het deeg te maken, doe je alle ingrediënten behalve de melk, olie en het ei in een kom en roer je goed door elkaar.
Maak een kuiltje in het midden en giet de melk, olie en de helft van het losgeklopte ei erbij (bewaar het resterende ei om te borstelen).
Roer om goed te combineren, leg het op een licht met bloem bestoven werkoppervlak en kneed 10-15 minuten of glad en elastisch
(het deeg wordt erg plakkerig, maar hoe meer je kneedt, hoe minder plakkerig het wordt).
Zodra het deeg terugveren wanneer erop wordt gedrukt, plaats het in een schone, licht geoliede kom, draai om om te coaten,
dek het af met plasticfolie en laat het 2 uur op een warme plaats staan of tot het verdubbeld is.
Om de vulling te maken, doe je ondertussen alle ingrediënten in een keukenmachine en verwerk je tot een gladde pasta.
Schraap het met een spatel in een spuitzak met een mondstuk van 2 cm en zet het in de koelkast tot het nodig is.
Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van A4-formaat.
Snijd in de lengte doormidden zodat je twee lange repen hebt.
Spuit een lange, dikke worst met vulling langs het midden van elke reep deeg, zorg ervoor dat je helemaal tot aan de uiteinden gaat.
Bestrijk de zijkanten van het deeg met het resterende losgeklopte ei, vouw vervolgens een kant van het deeg over de worst en rol het stevig op.
Snijd elke rol in 9 gelijke stukken en leg ze met de vulling naar boven op een bakplaat met bakpapier.
Bestrijk de zijkanten met losgeklopt ei en laat het 30 minuten op een warme plaats staan of tot het lichtjes gerezen is.
Verwarm ondertussen de oven voor op 220ºC.
Om de yoghurtsaus te maken, combineert u alle ingrediënten in een kom en zet u ze in de koelkast tot u ze nodig heeft.
Bak de dumplings 15-20 minuten of tot ze goudbruin en krokant zijn aan de onderkant.
Om de ingemaakte chilisalade te maken, doe je alle ingrediënten in een kom en meng je ze door elkaar.
Smeer voor het serveren een grote klodder yoghurtsaus in het midden van elk bord. Bedek met de dumplings, dan de salade en serveer direct.
Couscous kroket
- Categorie: bijgerecht
ingredienten
100 gram ongezouten boter
1 sjalot
paneermeel
olie
1 eetlepel ras el hanout
handvol koriander
peper
zout
bloem
gestoomde couscous
feta
knoflook
safraan
bouillon
eiwit van 2 eieren
spuitzak
Zorg dat je afgekoelde boillon hebt.
Smelt de boter.
Snipper het sjalotje en knoflook heel fijn.
Voeg de sjalot en knoflook toe aan de gesmolten boter.
Safraan toevoegen.
Ras el hanout naar smaak toevoegen.
50 gram Bloem toevoegen aan de boter, zeef deze!!!!
Goed mengen.
Laat de bloem goed garen, anders is de smaak niet goed.
Bouillon langzaam toevoegen en blijven roeren.
Op smaak brengen met peper en zout.
75 gram couscous erbij.
Korinader fijn snijden en toevoegen aan de salvicon.
Fetakaas brokkelen.
Af laten koelen en in spuitzak.
Bord met bloem bestrooien.
Baantjes spuiten op het bord.
Bord in de diepvries.
Bevroren uit de diepvries en in stukken snijden.
Bloem erover strooien.
Vorm er mooie kroketten van.
In het eiwit en dan door het paneermeel, heb je nog couscous over kun je bij het paneermeel doen.
Rollen maar.
Olie verwarmen tot 170 graden.
Bord met keukenpapier klaarzetten en daar de kroketten op laten uitlekken.
Serveer met citroenmayonaise.
Rode biet uit de weckpot
- Categorie: bijgerecht
Ingrediënten voor de rode biet (voor 1 groot glas):
300 g rode biet
500 ml bietensap
500 ml appelciderazijn
2 el bruine suiker of honing
2 theelepels mosterdzaad
1 theelepel korianderzaad
1 teen knoflook
1 kleine chilipeper
1 steranijs
1 laurierblad
2 stukjes lange peper
0,5 tl zout
Bak de rode biet in de schaal ½ uur in de oven op 100 graden. Verwijder vervolgens de schil van de nog warme biet en snijd de groenten in plakken van ½ cm dik.
Breng bietensap, appelazijn, bruine suiker (of honing), mosterdzaadjes, korianderzaadjes, knoflook, chili, steranijs, laurierblaadjes en peper aan de kook.
Breng water aan de kook in een grote pan. Steriliseer de wekpot. Kook minimaal 1 minuut op 100 graden. Verwijder alles voorzichtig en laat het iets afkoelen met de opening naar beneden op een schone theedoek.
Leg de plakjes rode biet in het gesteriliseerde glas. Haal de bietenbouillon van het vuur, voeg zout toe en vul het glas tot aan de rand. Wees voorzichtig, de ingrediënten zijn gloeiend heet.
Laat het glas langzaam afkoelen op kamertemperatuur. De ingelegde rode biet kan worden gegeten zodra de ingrediënten volledig zijn afgekoeld. De bieten kunnen zo 3-6 maanden op een donkere plaats worden bewaard.