Kip in bladerdeeg
- Categorie: bijgerecht
Ingrediënten
6 plakjes bladerdeeg, 3 bosuitjes, kipfilet ±300 gram, ½ kuipje verse roomkaas met kruiden (a 125 gram), 1 teentje knoflook, peper, zout, paprika poeder, olijfolie
Bereiden
Kipfilet schoonmaken en in reepjes snijden. Bak de kipfilet in de olie met knoflook. Peper, zout en paprikapoeder erbij. FF mee bakken nog. Roomkaas, eventueel nog extra bieslook en peterselie toevoegen, en bosui erbij en van het vuur. Kipmengsel af laten koelen en intussen de bladerdeeg laten ontdooien. Kip mengsel verdelen over de bladerdeeg. In oven op 225 graden 15 a 20 minuten bruin bakken. Lekker als hapje of bij gebakken aardappels en rode kool.
Knoflook olie
- Categorie: bijgerecht
dressing voor pasta
fruit in 1 eetlepel olijfolie 2 grofgehakte teentjes knoflook. Roer 2 eetlepels citroensap en 40 gram fijngehakte walnoten door de knoflookolie. Schep de knoflook olie door de pasta. Garneer met Parmezaanse kaas.
Tahoe pittig gebakken
- Categorie: bijgerecht
Ingrediënten
3 eetlepels citroensap, 3 eetlepels zoete ketjap saus, 2 theelepels tabasco, 1 theelepel djintan, ± 125 g tahoe, olie
Bereiden
In kom marinade van 3 eetlepels citroensap, ketjap, tabasco en djintan mengen. Tahoe in plakjes van ½ cm dik snijden. Plakjes in blokjes van 1 cm snijden. Blokjes tahoe door marinade scheppen en minstens 1 uur aten staan. Af en toe omscheppen.
In zeef blokjes uit laten lekken, droog deppen met keukenrol. In koekenpan olie verhitten. Blokjes tahoe in ca. 3 min aan alle kanten bruinbakken. Op keukenpapier laten uitlekken en laten afkoelen
Komkommer salade
- Categorie: bijgerecht
Ingrediënten
1 komkommer, 4 eetlepels sour cream, 2 eetlepels olijfolie, snufje peper, 1 eetlepel cayenne peper of paprika poeder, citroensap
Bereiden
Komkommer schoonmaken en in dunne plakjes snijden.
Sour cream, beetje citroensap, olie, peper en cayenne peper mengen in een kom. Komkommer erdoor mengen.
Saté
- Categorie: bijgerecht
Ingrediënten
400 gram mals varkensvlees of kipfilet, 2 teentjes knoflook, zout, peper, 1 eetlepel ketjap, 3 theelepels citroensap, 2 theelepels suiker, mespunt gemberpoeder, 1 theelepel ketoembar
Bereiden
Snijd het vlees in lange reepjes. Leg de houten satéprikkers in water. Wrijf de knoflook fijn. Maak van alle ingrediënten samen een mengsel, wrijf het vlees hiermee in en laat het naar wens 1 a 2 uur intrekken. Rijg het vlees aan de stokjes of pennen en rooster ze. Serveer ze met satésaus en geef ze als hapje of bij de rijsttafel.
Ingredienten
Stukje verse gember ca. 2 cm, geschild, of 1/2 tl gemberpoeder, stengel citroengras, of 1/2 tl serehpoeder, 2 tenen knoflook, gepeld, 1/2 el sambal oelek, of manis, 1 citroen, rasp en sap,
1 1/2 el palmsuiker of donkerbruine basterdsuiker, 1 el sesamolie, 3 el Japanse sojasaus
Snijd de wortelaanzet van het citroengras en verwijder het buitenste blad. Snijd de stengel met een scherp mes in plakjes en doe ze samen met de gember en knoflook in de vijzel. Stamp fijn tot puree.
Als je een mooie puree hebt kan het citroenrasp, suiker en sambal erbij. Stamp weer even verder om ook deze ingrediënten fijner te malen. Doe het mengsel dan in een grotere kom en voeg dan de sesamolie, sojasaus en ongeveer 2 el citroensap toe.
Roer nog even goed door en klaar is de marinade!