Bananenijs met pindakaas en cookie dough
- Categorie: dessert
Ingrediënten
Voor de cookie dough
• 60 gram bruine basterdsuiker
• 50 gram boter op kamertemperatuur
• 75 gram bloem
• 1/8 theelepel zout
• 1,5 eetlepels melk
• 50 gram pure chocolade
Voor het ijs
• 4 bevroren bananen
• 2 eetlepels pindakaas zonder nootjes
• 3 eetlepels kokosmelk
Bereiden
- Zorg dat je minimaal 12 uur van tevoren de (nog niet bevroren) bananen in stukken hebt gesneden en in een bakje of zakje in de vriezer hebt gelegd.
- Meng de suiker met de boter in de keukenmachine totdat het goed gemengd is. Doe in de tussentijd de bloem in een kommetje in de magnetron, 60 seconden op 700 watt. Laat daarna afkoelen.
- Voeg de melk toe aan de botermix en schep er vervolgens de bloem en het zout toe. Mix kort in de keukenmachine. Snijd de pure chocolade in stukjes en meng dit met een lepel door de cookie dough. De cookie dough is nu nog best zacht, als je het in het ijs wil gebruiken moet je het nog even een uurtje in de koelkast zetten. Maar, je kunt het ook als topping op je ijs gebruiken.
Voor het ijs
- Doe de bevroren bananen samen met de pindakaas en de kokosmelk in de keukenmachine en mix tot ijs. Je kunt hier de cookie dough doorheen mengen (werkt alleen als het wat opgestijfd is en je er stukjes van snijdt) of de cookie dough erop serveren.
mug cake
- Categorie: dessert
Ingrediënten
4 rijpe bananen
4 eieren
120 g havermoutvlokken
2 el rozijnen
2 el pure cacao
1 tl bakpoeder
snuifje zout
3 el pecannoten
1 vanillestokje
scheutje honing
kokosvet
Bereiden
Prak de bananen in een kom.
Breek de eitjes en roer deze goed door in maatbeker.
Meng met de bananen.
Havervlokken, rozijnen, cacoa, bakpoeder, zout, vanille stokje en de grof gehakte pecan noten.
Goed mengen.
Scheutje honig erbij.
Kopjes invetten met kokosvet.
Verdeel het mengsel over de kopjes.
In de oven op 180 graden 15 a 20 minuten.
Mascarponeroom
- Categorie: dessert
Porties: 1 kom vol
Ingrediënten
125 ml slagroom
2 eetlepels vanillesuiker
250 gram mascarpone
optioneel: poedersuiker naar smaak
Instructies
Slagroom, vanillesuiker en mascarpone in een kom.
Mix eerst op een lage stand tot de mascarpone is opgenomen en niet voor klonten zorgt.
Mix daarna op hoge snelheid tot het mengsel stijf is. Breng eventueel verder op smaak met wat poedersuiker als je een wat zoetere room wilt hebben.
Zet de mascarponeroom in de koelkast tot je deze nodig hebt.
Tiramisu met kruidnootjes
- Categorie: dessert
INGREDIËNTEN
2 biologische eieren
60 g suiker
1 zakje vanillesuiker 200 g mascarpone
80 g naturel kruidnootjes, speculaasjes of bastognekoeken (+ extra voor garneren)
50 g pure chocolade(letter), fijngehakt of geschaafd
50-60 ml amaretto
Extra: elektrische mixer of keukenmachine; 4 tot 6 coupes of wijde glazen
Breek de koekjes, als je die gebruikt, in kruidnootgrote stukjes.
Schenk zonodig het vocht van de mascarpone en roer de mascarpone los.
Scheid de dooiers en witten van de eieren.
Klop de eidooiers met de suiker en vanillesuiker tot het mengsel lichtgeel en schuimig is.
Klop de mascarpone er minstens 2 minuten door.
Klop (met een andere, of schoongemaakte garde) in een brandschone kom de eiwitten met een snufje zout stijf.
Spatel het eiwit luchtig door het dooier-mascarponemengsel. Laat de mousse 30 minuten in de koelkast opstijven.
Schep in alle coupes of glazen een laagje mascarpone-mousse.
Schep de likeur snel door de kruidnootjes of de koekjes tot alle drank is op genomen.
Verdeel de helft van de kruidnootjes met likeur over de coupes. Schep er weer een laagje mousse op, vervolgens de rest van de kruidnootjes en sluit af met een laagje mousse.
Probeer de randen van de coupes of glazen schoon te houden. Zet ze minstens 3 uur afgedekt in de koelkast.
Bereiding (ca. 2 minuten voor het eten): haal de tiramisu uit de koelkast en bestrooi met de gehakte chocolade en de achtergehouden kruidnootjes of koekjes. Serveer direct.
Crêpe met gestoofde peren & nougatcrème
- Categorie: dessert
Ingrediënten voor 4 personen:
250 ml melk
100 ml water
2 eieren
125 g bloem
25 g vloeibare boter
2 stevige peren (bijv. Williams)
0,1 l perensap
4 el rietsuiker
1-2 theelepels boter
1 reep (donkere) nougatchocolade
5 takjes rozemarijn
zout
Wat frituurolie
Crêpepan of, indien mogelijk, platte, gecoate pan
Voorbereiding:
1. Klop de eieren in een kom, klop, zeef de bloem erdoor en roer. Voeg vervolgens geleidelijk melk, water en vloeibare boter toe, evenals een snufje zout en roer met een garde tot een glad deeg en laat 10 minuten zwellen.
2. Verhit de crêpepan, vet licht in met de frituurolie met keukenpapier en bak 8 dunne crêpes.
3. Smelt de nougatchocolade in een waterbad.
4. Snijd de peren in partjes, verwijder het klokhuis. Smelt de rietsuiker in een grote pan, karamelliseer de peren erin, blus af met perensap en voeg een takje rozemarijn toe aan de pan en haal er later uit. Laat de saus iets inkoken en bind met de boter.
5. Verplaats de peren naar de zijkant in de pan, voeg geleidelijk de pannenkoeken toe aan de pan en vouw ze in driehoeken met twee lepels.
6. Schik de pannenkoeken met de peren op borden, besprenkel met de nougatcrème en garneer met takjes rozemarijn.
Eet smakelijk!