Galaktoboureko
- Categorie: dessert
Voor 16 stukjes:
Voor de siroop
225 ml water
225 gram suiker
1 el honing
schil van 1 citroen
1 kaneelstokje
Haal met een dunschiller de schil van de citroen. Neem niet teveel van het wit mee, dit maakt het bitter.
Doe het water, de suiker, de citroenschil en het kaneelstokje in een pan.
Verhit dit net zolang tot de suiker helemaal is opgelost, roer er in de tussentijd niet doorheen.
Als de suiker volledig is opgelost neem je de pan van het vuur en roer je er de honing doorheen.
Zet apart en laat volledig afkoelen.
Voor de custard
85 gram griesmeel
130 gram suiker
250 ml melk
250 ml slagroom
1 vanillestokje
2 eieren
20 gram boter
Snijd het vanillestokje overlangs open en schraap met de punt van een scherp mes het merg uit het stokje.
Verhit in een pan de melk, de slagroom, het merg van het vanillestokje en de helft van de suiker.
Strooi hier al roerend de griesmeel bij, blijf roeren zodat er geen klontjes ontstaan.
Blijf roeren en verhit het mengsel totdat het de dikte van een pudding heeft.
Neem de pan van het vuur en laat afkoelen, schep af en toe even om om velvorming te voorkomen.
Klop de eieren met de andere helft van de suiker licht romig (met een handmixer zeker 6 minuten mixen) en schep vervolgens door de pudding zodra deze wat is afgekoeld.
Het deeg
115 gram boter
250 gram filodeeg
Verwarm de oven voor op 160 graden. Smelt de boter in een pannetje en vet de bakvorm goed in.
Werken met filodeeg vraagt enige zorgvuldigheid, het kan snel uitdrogen waardoor het deeg makkelijk breekt, zorg dat je tijdens het opbouwen de vellen die je op dat moment even niet gebruikt laat rusten onder een vochtige theedoek, zo voorkom je dan het filodeeg uitdroogt.
Bekleed de bodem en de randen van de bakvorm met 1 laag filodeeg en smeer in met wat gesmolten boter.
Leg hierop opnieuw een laag filodeeg en vet ook deze in, herhaal dit tot je 5 lagen hebt.
Schep hierop de custard. Snijd eventueel overhangend filo deeg af tot een centimeter boven de custard.
Vouw deze rand naar binnen en vet in met boter. Leg hierop een vel filodeeg, vet in met boter en leg opnieuw een vel filodeeg hierop.
Herhaal ook dit tot er 5 lagen ontstaan.
Vet de bovenkant in met wat boter en besprenkel het met wat water.
Plaats in het midden van de oven en bak in 45 minuten mooi bruin en knapperig.
Neem de vorm uit de oven en schep met behulp van een lepel de siroop erover.
Laat het verder afkoelen en snijd het in gelijke stukken.
Pistache Semifreddo
- Categorie: dessert
Ingrediënten voor 10 personen
4 eieren gesplitst in dooiers en eiwitten
0,5 ltr slagroom
100 gr suiker
200 gr pistache noten (ongezouten en gepeld)
Snufje zout
Zo maak je het
Maal de pistache noten fijn in een keukenmachine. Je ziet meteen de mooie groene kleur naar boven komen.
Splits de eieren in 2 aparte kommen.
Klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Zorg dat je een schone en vetvrije kom gebruikt, anders lukt het niet.
Klop in een andere kom het eigeel met het suiker, licht en luchtig.
Klop in een derde kom de slagroom stijf.
Meng de pistache noten met het eigeel.
Voeg de helft van de slagroom toe aan het pistache mengsel en roer het door. Dit heet familie maken.
Voeg het pistache mengsel nu bij de rest van de slagroom.
Spatel tenslotte de eiwitten voorzichtig door de pistache crème. Zorg ervoor dat je niet alle lucht er uit spatelt.
Giet het mengsel in een cakevorm, of in kleine schaaltjes of bekertjes.
Laat het ijs minimaal 4 uur opstijven in de vriezer.
Haal een kwartier voor het serveren de semifreddo uit de vriezer en garneer het met pistache noten.
Eton Mess
- Categorie: dessert
verwarm 250 gram (diepvries)fruit in een pannetje en voeg evt. een lepel suiker en wat gembersiroop toe laat het vervolgens afkoelen klop de 250ml slagroom stijf, zonder suiker (echt zonder suiker) schep 1 a 2 eetlepels slagroom in een whisky glas schep 1 a 2 eetlepels fruit erop verkruimel meringues er over, deze kun je zelf maken of je koopt ze in de winkel herhaal deze stappen tot de glazen vol zijn of de ingrediënten op
Slagroomtruffels
- Categorie: dessert
Ingrediënten
125 g boter, 125 g poedersuiker, 75 ml slagroom, 1 el vanillesuiker, 200 g pure chocolade, 100 g cacaopoeder
Roer de boter, suiker, room en vanillesuiker romig. Schep de vulling in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit bolletjes op een met plastic bekleed bakplaatje.
Steek er cocktailprikkers in en vries ze aan in de vriezer.
Smelt de chocolade au bain-marie en strooi de cacaopoeder in een diep bord.
Dompel de bolletjes in de chocolade en wentel ze door het cacaopoeder.
Haal voor het serveren de prikkers eruit.
bananen pannenkoek
- Categorie: dessert
1 banaan grof prakken
2 eieren mengen met banaan
klontje boter in pan
Lekker bruin bakken aan beide zijden
Opdienen met wat vanille ijs en bijvoorbeeld kakifruit