Mokkamousse
- Categorie: dessert
4 a 6 porties
Ingredienten:
3 eieren, 100 gram suiker, 4 theelepels instantkoffie, 4 blaadjes gelantine, 250 ml salgroom, 100 gram suiker, 50 gram hazelnoten
Bereiden:
Splits de eiren, klop het eigeel met 100 gram suiker lichtgele dikke massa die ongeveer verdubbeld is in volume.
Week de gelatine blaadjes in water.
Los de koffie op in ±100 ml kokend water.
Knijp de gelatine uit.
Los ze op in de koffie.
Laat dit afkoelen, une peu, en schenk dit bij het eigeelmengsel.Klop het eiwit stijf.
Mix slagroom onder het eigeel mokka mengsel en dan het eiwit erbij mixen.
Verdeel over kommetjes en laat dit opstijven in de koelkast.
Rooster de hazelnoten, kort.
Laat de 100 gram suiker in een pan smelten. Schenk de gekarameliseerde suiker uit op bakpapier en laat afkoelen.
Breek het in stukken en maal het samen met de noten tot een grof korrelig mengsel. Verdeel dit voor serveren over de moussse.
Gebakken ananas
- Categorie: dessert
Voorbereiding
Ananas met een scherp kartel of trancheermes ontdoen van de toppen en schil. Zorg dat er bijna geen pitten meer aan de buitenkant zitten (is vrij lastig eten). Dan de ananas rechtop op de snijplank zetten en dan langs de kern het vruchtvlees afsnijden. Snijd het vruchtvlees in lange stroken van ± 1,5 dik, dan de stroken door midden snijden zodat deze ± 5cm lang zijn. Zet de maatbeker met kokendheet water klaar en doe daar de ijsschep in.
Bereidingswijze
Zet de koekepan op het vuur om deze lekker heet te laten worden. Doe vervolgens de ananas in de pan en laat deze warm worden totdat het sap uit de ananas gaat carameliseren (licht van kleur verandert). Voeg dan een klont boter in klein stukjes aan de ananas toe en zet deze goed om zodat de boter de ananas goed bedekt. Voeg dan twee dessertlepels mierzoete honing aan de pan toe en zet de pan weer goed om totdat de honing volledig onzichtbaar is geworden en opnieuw begint te carameliseren. Giet dan een flinke sauslepel cocosmelk toe en roer dit goed door totdat je een lekker saus tussen de ananas hebt zitten. pak nu een borrelglaasje met amaretto of andere liqeur en voeg dit toe (let op pan kan vlam vatten..!!) en roer dit goed door totdat de alcohol is verdampt. Saus niet in laten koken..!!
Serveertips
Verdeel vervolgens de ananas op de dessertborden en laat ruimte over voor een flinke bol sorbetijs en een flinke toef slagroom.
Tiramisu
- Categorie: dessert
5 eieren, 75 gr suiker, 20 lange vingers (meestal gebruik ik er iets meer), 500 gr mascarpone, 30 cl zeer sterke koffie (met Amaretto erin), 1 el cacao
Bereiden
Splits de eieren.
Sla de eigelen met de suiker tot ze blank gekleurd zien.
Voeg de mascarpone toe en meng voorzichtig.
Sla de eiwitten stijf en spatel die er met liefde door.
Bedek de bodem van een schaal met lange vingers die even geweekt zijn in koffie, Amaretto of Marsala (of een mix ervan).
Breng een laag mascarpone van 2 à 3 cm aan en bedek die weer met lange vingers, daarop weer een laag crème enz.
Drie uur in de koelkast en dan bestrooien met cacao door een zeefje.
Witte chocolade soep
- Categorie: dessert
Ingredienten voor 4 personen
5 witte chocoladerepen
750 ml ongeklopte room
250 ml geklopte slagroom
100 ml witte wijn
3 theelepels suiker
bosvruchten sorbet ijs
amandelschaafsel
Bereidingswijze
Breek de chocolade in blokjes.
Verwarm de room au bain marie en voeg hier langzaam de chocoladeblokjes aan toe, roer zacht tot er een egale massa ontstaat.
Voeg dan de witte wijn en de suiker toe.
Roer op het laatste de gklopte slagroom erdoor.
Plaats het 3 a 4 uur in de koelkast.
Rooster het amandelschaafsel.
Voor het opdien nog even goed doorroeren met een garde.
Schenk het in een diepbord. In het midden een bolletje ijs. En versier met amandelschaafsel
Matcha-taartje met rood fruit
- Categorie: dessert
(7 a 8 personen)
Groene thee mouse
Je hebt voor dit gerecht ringen van 5 - 7 cm doorsnee nodig. Action 0.99
80 ml melk, 80 ml slagroom, 40 g suiker, 2 ei dooiers, 1 g Matcha (groene Japanse thee), 3 bladen gelatine, 230 ml geklopte slagroom
Melk, 80 ml slagroom en 30 g suiker in een pan aan de kook brengen. Ei dooiers erdoor mengen en tot 85 graden verhitten.
In een zeef gieten en opvangen in een kom. Opgevangen eigeel in de zeef uitdrukken. Bakken in koekenpan. reepjes snijden en gebruiken voor garnering.
Matcha met suiker erdoor roeren.
Gelatine erin oplossen.
Tot 38 graden afkoelen en dan de geklopte slagroom erdoor mengen.
Rood fruit
40 ml rode wijn, 40 ml witte wijn, 20 g suiker, 10 g zetmeel, 1/2 blad gelatine, 190 g zomerfruit
Wijn met suiker mengen, 1/3 mengen met het zetmeel. De rest van de wijn warm maken in een pan. Het
zetmeelmengsel erdoor roeren, minuutje doorkoken en dan de gelatine erbij. Fruit er doormengen. En afgedekt in de koelkast.
Ipv. wijn kun je ook appelsap gebruiken.
Amandelbisquit
60 g gemalen amandelen, 40 g poedersuiker, 5 grote eieren (M), 45 g suiker, 70 g meel (gezeefd), 20 g boter (gesmolten), 30 g amandelschaafsel
4 eieren splitsen.
Gemalen amandelen, poedersuiker, 1 ei en 2 eigelen romig mixen.
Eiwit met suiker mixen, moet aan de lepel blijven hangen.
1/3 van het geklopte eiwit mengen met amandel poedersuiker ei eigeel mengsel.
De rest van het geklopte eiwit erover verspreiden en bestuiven met meel. Voorzichtig mengen.
1 eetlepel mengen met de warme boter en dit eveneens mengen met de rest.
Het mengsel verdelen over een bakblik bekleed met bakpapier, amandelschaafsel erover strooien en op 180graden 8 tot 12 minuten bakken.
Het bisquit laten afkoelen en in stroken snijden. Zodanig dat ze in de ronde vormen passen.
Vullen met de mousse, tot 1 cm onder de rand. Mousse op laten stijven. Dan afwerken met het rood fruit mengsel.