pure chocolademousse
- Categorie: dessert
Ingrediënten
3 eieren, gescheiden
100 gr pure chocolade, grof gehakt
1 el suiker
snuf zout
Bereiden
Smelt de pure chocolade au bain-marie of in de magnetron. Bij gebruik van magnetron chocolade tijdens het verwarmen regelmatig doorroeren, zo voorkom je dat de chocolade aanbrandt.
Eiwitten in een brandschone kom en klop deze samen met het zout luchtig.
Voeg als de eiwitten luchtig beginnen te worden de suiker toe. Klop door tot het eiwit stijf is.
Roer de eidooiers los en meng deze door de gesmolten chocolade. Neem de helft van het opgeklopte eiwit en spatel dat door het chocolademengsel. Spatel vervolgens de rest van het eiwit erdoor en meng alles voorzichtig tot een luchtige mousse. Schenkt de mousse in bakjes of glaasjes en laat ze enkele uren opstijven in de koelkast.
Cheesecake met witte chocolade en kokos
- Categorie: dessert
Cheesecake met witte chocolade en kokos
- 300 gram Nizza koekjes (dit zijn koekjes met kokos)
- 100 gram boter, op kamertemperatuur
- 600 gram roomkaas
- 120 milliliter slagroom
- 3 eieren
- 200 gram suiker
- 1 eetlepel bloem
- 200 gram witte chocolade
- 5 eetlepels kokosrasp
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Doe de Nizzakoekjes en de in blokjes gesneden boter in een keukenmachine en maal tot een grof mengsel. Geen keukenmachine? Je kunt de koekjes ook fijnstampen met een zwaar voorwerp en vervolgens samen met de boter met je handen tot een deegbal kneden.
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en schep het koekmengsel hierop. Druk met je handen het mengsel aan tot een stevige bodem.
Zet de springvorm in de oven en bak even 10 minuten voor.
Doe ondertussen de roomkaas, slagroom, eieren, suiker en bloem in de keukenmachine en maal goed door elkaar.
Smelt de helft van de chocolade au bain marie of in stukjes in de magnetron en schenk dit door het mengsel. Roer goed door.
Haal na 10 minuten de vorm uit de oven en schenk het roomkaasmengsel over de koekbodem.
Zet de taart in de oven en bak ‘m 1,5 uur. Zet dan de oven uit en laat de taart nog een half uur in de oven staan met de deur van de oven op een kiertje open.
Haal dan de taart uit de oven, snijd de taart voorzichtig uit de springvorm en besmeer de randen met kokosrasp.
Smelt opnieuw 3/4 van de overgebleven chocolade en besmeer de bovenkant van de taart hiermee. Strooi nog wat kokosrasp hierover en zet de taart dan in de koelkast.
Laat de taart zo’n 4 uur opstijven.
Snijd het laatste stukje witte chocolade in stukjes en strooi op het laatst over de cheesecake.
creme caramel met sinasappel
- Categorie: dessert
1 kop suiker met een 1/4 kop water in pan langzaam verhitten voor de karamel.
6 vormpjes voor de pudding invetten met druivenpitolie of een andere neutrale olie.
2 kopjes melk en 2 kopjes room in een pan langzaam warm laten worden. Voeg er sinasappelrasp, 1/2 theelepel gemalen kruidnagel, flinke scheut vanille, 2 kaneelstokjes en 1/4 kopje suiker aan toe. Roer dit goed door en laat het warm worden, NIET KOKEN.
Let op de caramel is nu bijna klaar. Verdeel deze over de vormen, klein bodempje in elke vorm.
Mix in een kom 5 eieren. En voeg deze bij het melk slagroom mengsel. Let op dat dit niet te heet is anders krijg je een omelet. Giet het door een zeef.
Verdeel dit over de vormen en vul het bakblik met water, zo dat de vormen voor de helft onder staan.
Zet het in de voorverwarmde oven van 150 graden voor 30 minuten.
Laat ze dan minimaal 8 uur afkoelen.
Stort ze op een bordje
appel met mascarpone
- Categorie: dessert
1 granny smith per 2 personen
250gram mascarpone
2 kaneelstokjes
vanille stokje of extract
suiker
1 fles rode wijn
Italiaanse amandelkoekjes
2 eigelen
8 peperkorrels
appel schillen en klokhuis verwijderen. In pan met wijn, kaneel, peperkorrels en ±50 gram suiker aan de kook brengen. 4 minuten laten koken. Vuur uitzetten en appels in warme wijn laten afkoelen.
Eigelen met suiker, naar smaak, mengen totdat ze bleek zien en alle suiker vermengd is. Mascarpone erbij mengen en vanille erbij. Verkuimel een handvol koekjes en meng dit door het mengsel.
Snijd appel in dunne plakjes. Leg deze dakpansgweijs op het bord met een flinke schep mascarpone mengsel. En verkruimel nog 1 koekje erover.
Je kunt eventueel de wijn laten inkoken en deze verdelen over de appel.
Tiramisu met limoncello
- Categorie: dessert
Ingredienten:
1,5 pak lange vingers
250 gr mascarpone
250 ml slagroom
120 gr poedersuiker
3 a 4 citroenen
120 ml limoncello
verse munt, 5 blaadjes
2 handjes blauwe bessen
Benodigheden:
1 glazen schaal, 1 diep bord of ovenschaal, rasp, mixer, mengkom
Bereiden:
Was de citroenen, en rasp de citroenen.
Pers de citroenen uit en vang het sap op. Meng dit met de limoncello. Even apart zetten.
Slagroom in een mengkom en voeg hier de poedersuiker aan toe. Klop de slagroom op en voeg dan de mascarpone toe. Meng goed, en roer er de rasp van 1 citroen door, de rest bewaren in een platsiczakje in de vriezer.
Haal de lange vingers door de limoncello en bedek hiermee de bodem van de glazen schaal. Smeer hier de helft van het mascarpone-slagroom mengsel over.
Rest van de lange vingers door de limoncello mix. Leg deze op de mascarpone laag. Nu de rest van de mascarpone erover.
Zet de tiramisu met limoncello afgedekt in de koelkast. Laat minstens 1 uur opstijven en maak de tiramisu dan nog af met wat blaadjes verse munt, de blauwe bessen en eventueel nog wat schijfjes citroen.