Muhammara
- Categorie: dressing
Ingrediënten
3 rode (punt)paprika’s (of gebruik geroosterde paprika’s uit pot)
Olijfolie
Peper en zout
1 teentje knoflook
1 el granaatappelmelasse (als je dit niet kunt vinden, kan je ook Balsamicoazijn gebruiken)
60 gr walnoten
Sap van een halve citroen
1 tl komijn
0,5 tl cayennepeper
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (hetelucht).
Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Smeer ze in met wat olijfolie en bestrooi met peper en zout.
Rooster de paprika’s 30 minuten in de oven. Verwijder eventuele zwarte vellen.
Doe de knoflook, granaatappelmelasse, walnoten, citroensap, komijn en cayennepeper in de kom van je keukenmachine. Voeg de geroosterde paprika’s toe en meng alles tot een grof mengsel.
Serveer de muhammara dip met wat flatbread of pita’s.
Frambozen-balsamicodressing
- Categorie: dressing
Ingrediënten
4 el verse of diepvriesframbozen
175 ml neutrale olie, zoals zonnebloemolie
3 el balsamicoazijn
1 tl honing
1 tl dijonmosterd
zout en peper
Bereidingswijze
Pureer de frambozen met een foodprocessor, staafmixer of vork.
Klop de frambozenpuree met alle andere ingrediënten tot een dressing.
De dressing is in de koelkast 2-3 weken houdbaar en altijd lekker bij een frisse, groene salade.
Parmezaanse olie
- Categorie: dressing
100 gram dikke krullen parmezaan
250 ml extravergine olijfolie
citroensap of azijn
1/2 theelepel peperkorrels
Laat in een steelpannetje op laag vuur zonder te roeren, de krullen parmezaan 10 minuten trekken in de olijfolie.
Haal van het vuur, voeg peperkorrels toe en laat minstens 2 uur trekken. Maak de olie aan met een citroensap of azijn.
Lekker over een gemengde tomatensalade.