pavlova met frambozen en karamel
- Categorie: gebak
Ingredienten
6 eiwitten, 500gram suiker(300 gram voor de pavlova en 200 gram voor de karamel), 1 eetlepel maizena, 1 eetlepel witte wijn azijn, 200 gram witte chocolade, 1/2 liter slagroom, 200 ml vanille-custard kant en klaar,
250gram frambozen
Oven voorverwarmen op 150 graden. Ovenschaal met bakpapier bekleden.
In een schone vetvrije kom de eiwitten stijf slaan. Voeg dan 300 gram suiker toe, tot het mengsel egaal en glad is. Op het eind de maizena en azijn erdoor.
Verdeel over het bakpapier.
Tip plak het bakpapier vast door een beetje van het eiwitmengsel aan de onderkant te smeren.
Laat dit zo'n 2 uur in de oven staan.
Sla de slagroom lobbig, meng er dan de vanille custard doorheen.
Smelt de choco au bain marie. Verdeel deze over de pavlova, met een kwast. Even laten afkoelen.
Verdeel nu het slagroommengsel over de pavlova, het chocolaagje zorgt ervoor dat de pavlova niet inzakt.
Verdeel de frambozen erover
Smelt 200 gram suiker tot het vloeibaar en goudbruin is.
Verdeel deze over de pavlova, wees voorzichtig want dit is warm.
Appel terrine
- Categorie: gebak
3 eetlepels gesmolten ongezouten boter
22ml (1.5 eetlepel) calvados
1.5kg (ongeveer 8-10) appels, Cox’s Orange Pippin of Braeburn, geschild, klokhuis verwijderd en in 1-1,5 mm dunne plakjes.
300g bladerdeeg
Bereiden
Oven voorverwarmen op 180C
Boter en calvados mengen.
terrine (9 x 9 x 18cm) met bakpapier bekleden.
Bedek de bodem met een laag appels, zo netjes en goed als je kunt. Dus je stinkende best doen want dit wordt straks de bovenkant van je terrine als je deze presenteert.
Met een kwastje botermengsel over de laag appels.
Dit herhaal je voor elke laag. Je moet ook een laag appels aan de zijkant rechtopzetten.
Wikkel het geheel stevig in alu folie.
Laat het 90 minuten in de oven.
Haal uit de oven. Verwijder alu folie en druk de appels lichtjes aan met een spatel.
Wikkel het geheel weer in de alu folie en plaats het weer in de oven voor 2 uur, licht gekleurd en ingedikt.
For the puff pastry, preheat the oven to 200C/400F/Gas 6. Line a baking tray with greaseproof paper.
Roll out the puff pastry to a 4mm thickness and place onto the lined baking tray. Cover with another sheet of greaseproof paper and top with another baking tray. Bake for 20 minutes, or until golden-brown.
Remove the pastry from the oven, transfer to a wire rack, removing the paper, and allow to cool. Set aside.
To serve, de-mould the terrine and place onto the prebaked puff pastry. Trim the edges of the pastry around the terrine. Slice the terrine into eight even slices and place onto each of eight plates. Scoop the vanilla ice cream onto each plate and top with an apple crisp. Serve with homemade caramel sauce.
Chocolade kardemom cake
- Categorie: gebak
Ingrediënten
9 kardemompeulen, 275 g boter, op kamertemperatuur (225 g voor cake en 50 g voor saus), 225 g lichte basterdsuiker, 3 eieren, 300 g zelfrijzend bakmeel, 4 el cacaopoeder, 125 g hazelnoten, fijngemalen in de keukenmachine, 150 ml melk, 250 g pure chocolade (minstens 70% cacaogehalte), in stukjes (150 g voor cake en 100 g voor saus), 25 g pistachenoten, in stukjes gehakt
Bereiden
1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Kneus de kardemompeulen in de vijzel. Gooi de groenige schalen weg en bewaar de zwarte zaadjes. Maal die zaadjes fijn in de vijzel.
2. Mix de boter met de suiker tot een lichtgekleurd, luchtig mengsel. Klop de eieren los in een andere kom en voeg dit beetje bij beetje al kloppend toe aan het botermengsel. Roer het ei er steeds goed door voordat u meer ei toevoegt.
3. Zeef het bakmeel en cacaopoeder boven de kom. Voeg de hazelnoten toe en meng alles voorzichtig door elkaar. Roer de melk er beetje bij beetje door, samen met de fijngemalen kardemomzaadjes en de chocoladestukjes.
4. Doe het mengsel in een ingevette springvorm (Ø 20 cm) en zet de cake 50 min. in de oven. Neem de cake uit de oven en laat 15 min. in de vorm iets afkoelen. Neem de cake uit de vorm en laat hem 45 min. afkoelen op een rooster.
5. Voor de saus laat u de chocolade en de boter smelten in een vuurvaste kom boven een pan zacht kokend water. Let erop dat de bodem van de kom het water niet raakt. Als alles is gesmolten, schept u de saus over de cake. Bestrooi met de pistachenootjes.
Tip
De cake kun je een paar dagen van tevoren bereiden. Bewaar hem in een afgesloten trommel en maak vlak voor serveren de chocoladesaus klaar
Pizzadeeg
- Categorie: gebak
Ingrediënten
200 gram bloem, honderd gram margarine, een snufje zout en een klein scheutje water en gooit dit tezamen in de machine of u kneed het met de hand in een kom. En klaar is het pizzadeeg.
Bereiden
Vervolgens legt je de deegbal op een bebloemde ondergrond en rolt deze uit. Neem een deegroller en rol er een mooie dunnen bodem van. Met bijvoorbeeld de ring van een bakblik voor appeltaart drukt u er nu een ronde pizza uit. De deeg die overblijft kunt u gewoon toevoegen aan de volgende deegbal die u maakt.
Leg nu de pizzabodem op een stuk bakpapier en beleg deze naar uw smaak.champignons, paprika, uien, geraspte pittige kaas, mozzarella, ham, rauwe ham, salami en uiteraard de sugo (gekruid tomatensaus) om de bodem mee in te smeren.
De champignons, uien en paprika eerst even in de pan voorgaren. Dat is uiteindelijk lekkerder op de pizza, of je moet van beetgare groenten op de pizza houden.
De pizza's daarna circa 15 tot 20 minuten (even in de gaten houden) in de oven bij een temperatuur van 225 graden Celsius.
Let op dat de bodem goed gaar is!
Slagroomtruffels
- Categorie: gebak
Ingrediënten
125 g boter, 125 g poedersuiker, 75 ml slagroom, 1 el vanillesuiker, 200 g pure chocolade, 100 g cacaopoeder
Bereiden
Roer de boter, suiker, room en vanillesuiker romig. Schep de vulling in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit bolletjes op een met plastic bekleed bakplaatje.
Steek er cocktailprikkers in en vries ze aan in de vriezer.
Smelt de chocolade au bain-marie en strooi de cacaopoeder in een diep bord.
Dompel de bolletjes in de chocolade en wentel ze door het cacaopoeder.
Haal voor het serveren de prikkers eruit.