Garam masala
- Categorie: kruiden
2 eetlepels komijnpoeder (djinten)
3 eetlepels korianderpoeder (ketoembar)
3 eetlepels kardemompoeder
3 theelepels zwarte peper (gemalen)
2 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel kruidnagelpoeder
1 theelepel nootmuskaat
evt. 2 theelepels chilipoeder
1 theelepel gemberpoeder (djahé)
cajun kruiden
- Categorie: kruiden
2 theelepels knoflookpoeder
2 theelepels gerookt zoet paprikapoeder
1 theelepel gemalen zwarte peper
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel cayennepoeder
1.5 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde tijm
1/2 theelepel chilivlokken
1/2 theepelel gemalen zeezout
Meng alle kruiden onder elkaar en klaar zijn je cajun kruiden. Zo lekker. Bewaar ze in een afgesloten luchtdicht potje of doosje.
Harissa
- Categorie: kruiden
Ingredienten
10 verse rode pepers. (helft met zaadjes, andere helft zonder)
6 knoflooktenen, gepeld
1/2 el zout
sap van 1/2 citroen
5 el extra virgin olijf olie plus een beetje extra om erover te sprenkelen
1 tl korianderpoeder
1 tl komijn
70 gr tomatenpuree
1 tl suiker
1 tl anijszaadjes
1/2 tl gerookt paprikapoeder
Bereiden
Pepers schoonmaken of als je van pittig houd laat je de zaadlijsten zitten.
Voeg de knoflook toe en de andere ingredienten, blend tot het een grove pasta is.
Voeg olijfolie en citroensap toe en doe over naar een gesteriliseerd potje.
Kruidenmix bami
- Categorie: kruiden
1 knoflookpoeder
1 theelepel laos (Thaise gember)
½ theelepel gember
½ theelepel chilipoeder
½ theelepel ketoembar (korianderzaad)
½ theelepel sereh (citroengras)
½ theelepel koenjit (kurkuma)
½ theelepel djinten (komijnzaad)
¼ theelepel kaneel
nasikruiden
- Categorie: kruiden
Cayennepeper, 0,5 theelepel.
Gemberpoeder, 2 theelepels.
Korianderkorrels, 2 theelepels fijngemalen* of korianderpoeder (katoembar), 2 theelepels.
Komijnzaad, 2 theelepels fijngemalen* of komijnpoeder (djinten), 2 theelepels.
Kurkuma (geelwortel), 1 theelepel.
Knoflookpoeder, 2 theelepels.
Laos (galanga), 2 theelepels.
1 theelepel knoflookpoeder
½ theelepel chilipoeder
½ theelepel sereh (citroengras)
¼ theelepel kaneel
2 theelepels fijn zeezout