Gele currypasta
- Categorie: sauzen
2 el komijnzaad
2 el korianderzaad
3 stengels citroengras, gehakt
1 el geraspte verse gemberwortel
6 rode pepertjes, zonder zaadjes en gehakt
1 tl zout
3 teentjes knoflook, geperst
1 sjalotje, gesnipperd
1 tl gemalen kurkuma
1 tl garnalenpasta
1. Komijn- en korianderzaad in een wok of braadpan doen en zonder toevoeging van olie 3-4 minuten roosteren; de pan regelmatig schudden om aanbranden te voorkomen. Van het vuur halen en apart zetten.
2. Citroengras en gember in een vijzel fijn en door elkaar stampen. Pepertjes en zout toevoegen en nog circa 4 minuten goed stampen.
3. Knoflook en sjalotje toevoegen en er goed doorheen stampen. De geroosterde specerijen en kurkuma erbij doen. Ten slotte de garnalenpasta toevoegen en blijven stampen tot een zachte, vochtige pasta is ontstaan.
4. In een klein luchtdicht afgesloten potje in de koelkast bewaren. De pasta is ongeveer een maand houdbaar.
tacosaus
- Categorie: sauzen
1 ui
1 eetlepel olie
1 groene paprika
1 Spaanse peper
1/2 theelepel gemalen komijn
1/2 theelepel gemalen koriander
teentje knoflook geperst
zout, peper en een beetje suiker
1 x tomaten uit blik
tomaten puree
Ui, Spaanse peper in de blender, op het laatst voeg je de paprika toe en zorgt dat er nog stukjes paprika over zijn. Dus niet pureren.
Dit aanbakken in een pan met dikke bodem.
knoflook erbij met de kruiden.
Even bakken.
Tomaten uit blik erbij. Een beetje laten inkoken.
Op smaak brengen met peper, zout en suiker.
Saus kun je koud of warm gebruiken.
Szechuan saus
- Categorie: sauzen
Ingrediënten:
2-5 rode pepers of sambal (maar het mogen er ook minder of juist meer zijn als je van pittig houdt)
100 ml water (evt klein stukje van bouillonblokje toevoegen)
2 eetlepel sojasaus (Tip: Kikkoman Sojasaus)
2 eetlepel tomatenketchup
4 teentjes knoflook (poeder mag ook, 1 tl)
3-5 cm verse gember (poeder mag ook, 1 tl)
Kwart theelepel zwarte peper
1 eetlepel bruine suiker (of honing)
Halve theelepel sesam olie
Scheutje natuurazijn
Eventueel maizena
Bereiden
Zorg voor het maken van dit recept dat je een goede wok hebt en alle ingrediënten klaar staan.
Snijdt de rode pepers, gember en knoflook heel erg fijn.
Zet een wok op het vuur en voeg wat olie toe. Als de olie heet is fruit je eerst de knoflook gaar,
vervolgens bak je de gember een minuutje mee en als laatste voeg je de rode pepers toe.
Voeg na 1 minuut een scheutje water, sojasaus, ketchup, zwarte peper, beetje zout, sesam olie, natuurazijn en de bruine suiker toe.
Laat ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen, zodat de smaken goed kunnen mengen. Proef de saus. Nog niet heet genoeg?
Voeg dan nog een rode peper of sambal toe en laat nog enkele minuten pruttelen totdat de saus de juiste dikte heeft
(en dat bepaal jijzelf). Voeg eventueel 1-2 theelepels maïzena toe om de saus te binden.
De saus kun je natuurlijk direct warm gebruiken, maar ook gewoon laten afkoelen en bewaren in de koelkast.
In de koelkast blijft de saus ongeveer een week of 2 goed.
Zhug
- Categorie: sauzen
Benodigdheden:
1 bosje verse koriander, enkel de blaadjes (ongeveer 2 koppen vol), 8 gepelde knoflookteentjes, 1 eetlepel zout, 180 g verse groene chilipepers, van zaad ontdaan,
1/4 theelepel peper, 2 eetlepels gemalen komijnzaad, 4 peulen kardamom, enkel de zaadjes, of 1/2 theelepel gemalen kardamom, 4 kruidnagels, in stukjes gebroken
Bereiding:
Vermaal alle ingredienten tot een gladde pasta. Bewaar in de koelkast, in een goed afgesloten pot.
pittige tacosaus
- Categorie: sauzen
Ingrediënten
1 pak gezeefde tomaten (400 g)
1 groene paprika, zaadlijst verwijderd en in kleine blokjes gesneden
1 ui, fijngesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
1 rode spaanse peper, fijngehakt
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl suiker
1 el azijn
Snuf zout en peper
Olijf- of zonnebloemolie om in te bakken
Bereiding
Verhit de olie in een ruime pan en fruit de ui, paprika, peper en knoflook, totdat ze zacht maar niet bruin zijn. Voeg de kruiden toe en bak kort even mee. Voeg de gezeefde tomaten, azijn en suiker toe en roer goed door.
Breng op smaak met een snuf zout en peper. Laat de saus circa 10 minuten zachtjes pruttelen. Indien gewenst kun je de saus nog pureren.
Schenk de saus in een potje en doe de deksel erop. Laat helemaal afkoelen en bewaar de saus daarna in de koelkast.