Tomatensalsa
- Categorie: sauzen
acht tomaten, 2 tenen knoflook, 1 ui, 2 eetlepels olijfolie, 2 theelepels balsamico azijn, 1 eetlepel gedroogde oregano
Snijd de tomaten in blokjes. Pel en snipper de ui. Meng met de tomatenblokjes.
Pers twee teentjes knoflook uit boven het tomaten-ui mengsel en maak een dressing van twee eetlepels olijfolie (extra vierge), twee eetlepels balsamico azijn en één eetlepel gedroogde oregano. Meng alles met elkaar, en serveer het bij het stokbrood.
Aioli
- Categorie: sauzen
4 teentjes knoflook
1 eierdooier
2,5 dl olijfolie
zout
enkele druppels citroensap
Bereidingswijze
De knoflookteentjes uitpersen of fijnmaken, de eierdooier toevoegen met een snuf zout. Al klutsend met een garde of een vork druppelsgewijs de olijfolie toevoegen met een paar druppels citroensap naar smaak.
Tomaten-uiensaus
- Categorie: sauzen
100 g tomatenpuree
100 g uien, heel fijn gesneden
1/2 t zwarte peper
1/2 t witte peper
1 t verse oregano, fijn
1/2 t paprikapoeder
1/2 t komijn poeder
1 t basilicum, fijn
1 t ketjap manis
olijfolie (genoeg om er een gebonden saus van te maken)
Meng alle ingrediënten.
Roomsaus champignons
- Categorie: sauzen
Ingrediënten
100 g champignons, 20 g boter, 2 eetlepels cognac of sherry, 2 dl room culinair, zout, peper
Bereiding
Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
Verhit de boter voeg de champignons mee en bak ze mee.
In 8 à 10 minuten gaar worden.
Roer de cognac of sherry en de room door het vlees en laat de saus op hoog vuur even koken en licht binden.
Breng de saus met zout en peper op smaak.
Stroganoffsaus
- Categorie: sauzen
Ingrediënten
50 gr boter, 1 ui, 4 theelepels paprikapoeder, peper, 1/2 liter bouillon, verse knoflook of knoflookpoeder naar smaak, vodka, crème fraiche,
Bereiding
Laat de boter smelten en lichtbruin worden.
Fruit hierin de zeer fijn gesneden ui tot die begint te kleuren.
Zet het vuur laag en voeg de paprikapoeder en een beetje peper toe.
Giet de koude, op smaak gebrachte bouillon al roerend in de pan en zet het vuur wat hoger (zo krijgt u een gladde saus).
Breng desgewenst een beetje knoflooksmaak aan van verse knoflook /knoflookpoeder.
Maak de saus af door toevoeging van een borrelglaasje wodka en een eierdopje crème fraîche.
Verwarm de saus al roerend, maar laat haar niet meer koken.
Tip: als u het uitje fruit, doe daar dan eens eenzelfde hoeveelheid zeer fijn gesneden katenspek bij.