iespies.nl
  • Home
  • Bijgerechten
  • Soep
  • Kruiden
  • Sauzen
  • Dressing
  • Dessert
  • Gebak

Bechamelsaus

Categorie: sauzen

Ingrediënten voor 500 ml Bechamelsaus

30 g boter, 40 g bloem,  500 ml melk, 1 laurier blaadje, 1 citroen en nootmuskaat.

Bereidingswijze

In sauspan of pan met dikke bodem op laag vuur boter laten smelten. Bloem ineens toevoegen en met houten spatel door boter mengen tot gladde pasta (= roux) ontstaat. Nog 2-3 min. zachtjes bakken, onderwijl flink roeren zodat roux niet verkleurt.

Al roerend scheut melk in pan schenken. Als melk door roux is opgenomen, telkens weer scheut melk toevoegen, tot saus kookt en licht gebonden is.
Pan op laagste pitje van fornuis zetten, liefst op vlamverdeler, want bechamelsaus brandt snel aan. Saus nog 5-10 min. laten sudderen zodat bloem kan garen (anders blijven stroeve korreltjes bloem in saus te proeven). Af en toe goed doorroeren, ook langs zijkant van pan. Eindresultaat: dikke, glanzende saus zonder klontjes. Op smaak brengen met zout en fijngemalen peper.

Yoghurtsaus

Categorie: sauzen

Ingrediënten

¼ zakje verse Italiaanskruidenmix, 4 gedroogde tomaatjes op olie,8 zwarte olijven zonder pit, 1 bakje Griekse yoghurt, 2 theelepels gehakte knoflook, zout, vierseizoenenpeper

Bereiden

Blaadjes en naaldjes van kruiden rissen en fijn knippen. Tomaat en olijven fijnhakken en mengen met yoghurt. Knoflook en kruiden erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Saus afgedekt ca. 2 uur (in koelkast) laten staan, zodat de smaak zich kan ontwikkelen. Yoghurtsaus nogmaals doorroeren en op kamertemperatuur serveren. Lekker bij geroosterde groente, lamsvlees en entrecote.

Ketjapsaus

Categorie: sauzen

Saus voor bij de saté
Ingrediënten

1 uitje, 3 eetlepels ketjap, 1 eetlepel assem water of citroensap, 1 theelepel suiker, peper, 1 a 2 eetlepels water

Wrijf het uitje fijn en vermeng het met alle overige ingrediënten. Deze saus hoeft niet gekookt te worden. Giet ze over de stokjes saté of serveer ze in een kommetje.
Wil je de ketjapsaus dik hebben laat dan het water weg.

Katjangsaus (pindasaus)

Categorie: sauzen

Ingrediënten

1 uitje, 2 teentjes knoflook, mespunt trassi, 2 eetlepels olie, 4 eetlepels pindakaas, 1 eetlepel ketjap, mespunt suiker, 1 eetlepel assem water of citroensap, zout, peper, 1½ dl water (± 1 kopje)

Bereiden

Wrijf het uitje samen met de knoflook en de trassie. Verhit 2 eetlepels olie in een pannetje en fruit het wrijfsel hierin. Voeg de overige ingrediënten en het water toe en kook alles in 10 minuten
tot een mooie gladde saus. Als u de saus iets dunner wilt kunt u er 'n kopje water aan toevoegen. Giet de saus over de stokjes saté of serveer ze apart in een kommetje.

Pagina 4 van 4

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

nieuwste recepten

  • Salade van kruidige kikkererwten met tomaat, mozzarella en ruccola-muntpesto
  • mug cake
  • Mascarponeroom
  • Börek met fruitvulling
  • Yufka deeg
  • Baba Ganoush
  • Gnocchi met spinazie en tomaat 
  • Zoerfruit met friet
  • Zachte gnocchi
  • Zwarte ijsthee met kruiden