Bechamelsaus
- Categorie: sauzen
Ingrediënten voor 500 ml Bechamelsaus
30 g boter, 40 g bloem, 500 ml melk, 1 laurier blaadje, 1 citroen en nootmuskaat.
Bereidingswijze
In sauspan of pan met dikke bodem op laag vuur boter laten smelten. Bloem ineens toevoegen en met houten spatel door boter mengen tot gladde pasta (= roux) ontstaat. Nog 2-3 min. zachtjes bakken, onderwijl flink roeren zodat roux niet verkleurt.
Al roerend scheut melk in pan schenken. Als melk door roux is opgenomen, telkens weer scheut melk toevoegen, tot saus kookt en licht gebonden is.
Pan op laagste pitje van fornuis zetten, liefst op vlamverdeler, want bechamelsaus brandt snel aan. Saus nog 5-10 min. laten sudderen zodat bloem kan garen (anders blijven stroeve korreltjes bloem in saus te proeven). Af en toe goed doorroeren, ook langs zijkant van pan. Eindresultaat: dikke, glanzende saus zonder klontjes. Op smaak brengen met zout en fijngemalen peper.
Yoghurtsaus
- Categorie: sauzen
Ingrediënten
¼ zakje verse Italiaanskruidenmix, 4 gedroogde tomaatjes op olie,8 zwarte olijven zonder pit, 1 bakje Griekse yoghurt, 2 theelepels gehakte knoflook, zout, vierseizoenenpeper
Bereiden
Blaadjes en naaldjes van kruiden rissen en fijn knippen. Tomaat en olijven fijnhakken en mengen met yoghurt. Knoflook en kruiden erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Saus afgedekt ca. 2 uur (in koelkast) laten staan, zodat de smaak zich kan ontwikkelen. Yoghurtsaus nogmaals doorroeren en op kamertemperatuur serveren. Lekker bij geroosterde groente, lamsvlees en entrecote.
Ketjapsaus
- Categorie: sauzen
Saus voor bij de saté
Ingrediënten
1 uitje, 3 eetlepels ketjap, 1 eetlepel assem water of citroensap, 1 theelepel suiker, peper, 1 a 2 eetlepels water
Wrijf het uitje fijn en vermeng het met alle overige ingrediënten. Deze saus hoeft niet gekookt te worden. Giet ze over de stokjes saté of serveer ze in een kommetje.
Wil je de ketjapsaus dik hebben laat dan het water weg.
Katjangsaus (pindasaus)
- Categorie: sauzen
Ingrediënten
1 uitje, 2 teentjes knoflook, mespunt trassi, 2 eetlepels olie, 4 eetlepels pindakaas, 1 eetlepel ketjap, mespunt suiker, 1 eetlepel assem water of citroensap, zout, peper, 1½ dl water (± 1 kopje)
Bereiden
Wrijf het uitje samen met de knoflook en de trassie. Verhit 2 eetlepels olie in een pannetje en fruit het wrijfsel hierin. Voeg de overige ingrediënten en het water toe en kook alles in 10 minuten
tot een mooie gladde saus. Als u de saus iets dunner wilt kunt u er 'n kopje water aan toevoegen. Giet de saus over de stokjes saté of serveer ze apart in een kommetje.