tahin
- Categorie: sauzen
180 gram geroosterde sesamzaadjes, 100-200 ml olijfolie, zeezout, citroensap
Doe de geroosterde sesamzaadjes in een kleine keukenmachine of blender samen met een scheutje olijfolie en pureer. Haal regelmatig met een pannenlikker de randjes naar beneden en voeg extra olie toe tot je de gewenste consistentie hebt bereikt.
Breng de tahin op smaak met een beetje zeezout, en eventueel een scheutje citroensap. Bewaar de tahin in een gesteriliseerd potje en bewaar tot een maand in de koelkast.
Enchilada saus
- Categorie: sauzen
30 gram tomatenpuree (1/2 blikje)
1/2 ui (50 gram)
1 teen knoflook
1 eetlepel (olijf) olie
1 theelepel cayennepeper
1 volle theelepel komijnpoeder
1 volle theelepel oreganopoeder
1 volle theelepel (ongezoet) cacaopoeder
1 afgestreken theelepel kaneel
1 volle theelepel bruine suiker
1/4 liter kippenbouillon
zout naar smaak
1 volle eetlepel maïzena
BEREIDEN:
Pel de ui en snipper de ui zeer fijn.
Hak de knoflook fijn.
Verhit een eetlepel olie in een steelpan en fruit de ui en de knoflook er - op een matige hittebron- glazig in.
Roer de tomatenpuree er door en bak hem - al roerend, circa 1 minuut - mee.
Neem de pan even van de hittebron, voeg de kruiden toe en roer ze goed door.
Zet de pan terug op de hittebron en giet de bouillon er in.
Roer de bouillon door de tomatenpuree en breng de saus aan de kook.
Laat de saus circa 15 minuten zachtjes koken.
Breng de saus op smaak en bind eventueel met maïzena tot hij zo dik is als tomatenketchup
Tzatziki
- Categorie: sauzen
1 komkommer, 500 ml griekse yoghurt, 2 à 3 tenen knoflook, peper & zout
Rasp de hele komkommer boven een vergiet.
Laat de komkommer even uitlekken.
Doe de griekse yoghurt in een kom en voeg er peper & zout aan toe.
Pers de knoflook en voeg dat toe aan de yoghurt.
Roer de uitgelekte komkommer erdoor en klaar.
Knoflooksaus
- Categorie: sauzen
Mayonaise, creme fraiche, knoflook, bieslook, peper
Meng gelijke delen mayonaise met creme fraiche.
Pers knoflook naar smaak erboven uit.
Beetje peper en bieslook.
Hummus + tahin (sesampasta)
- Categorie: sauzen
Hummus
Benodigdheden:
Blender, keukenmachine of staafmixer
Grote kom
Ingrediënten:
400 gram (biologische) kikkererwten uit pot of blik (je hebt ook 2/3 van het vocht nodig)
1 eetlepel tahin
4 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook
4 eetlepels citroensap (of limoensap)
Peper en zout naar smaak
Bieslook of peterselie (voor de garnering)
Bereidingswijze:
Ontdoe de knoflook van de velletjes en doe alle ingrediënten in de blender, keukenmachine of grote kom (als je de staafmixer gebruikt) en mix ze tot een egale puree.
Serveer de hummus met stukjes bieslook of peterselie.
Varianten
Grieks: Voeg 50 gram fetakaas, 100 gram (baby)spinazie en ¼ theelepel kaneel toe.
Pittiger: Voeg 1 theelepel 1 cayennepeper en 1 theelepel paprikapoeder toe.
Pesto: Voeg 3 eetlepels pesto, 2 eetlepels Parmezaanse kaas, en 2 eetlepels pijnboompitten toe.
Kruiden: Voeg ½ kopje basilicum, ½ kopje peterselie en ½ kopje dragon toe (liefst allemaal vers).
De zelfgemaakte hummus kun je het beste afsluiten in een luchtdichte bak. Als je het vervolgens in de koelkast bewaart, is het ongeveer 5 dagen houdbaar. Als je er tussentijds wat uit haalt, schep er dan met een schone lepel wat uit en zet de afgesloten bak snel weer terug in de koelkast.
Tahin (sesampasta)
Ingrediënten
180 gram sesamzaadjes
100-200 ml olijfolie
Zeezout
Citroensap
Verwarm de oven voor op 175 graden en verspreid de sesamzaadjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Schud de zaadjes na een paar minuten om en rooster tot ze goudbruin zijn en beginnen te geuren. Laat de zaadjes enigszins afkoelen.
Doe de sesam in een kleine keukenmachine of blender samen met een scheutje olijfolie en pureer. Haal regelmatig met een pannenlikker de randjes naar beneden en voeg extra olie toe tot je de gewenste consistentie hebt bereikt.
Breng de tahin op smaak met een beetje zeezout, en eventueel een scheutje citroensap. Bewaar de tahin in een gesteriliseerd potje en bewaar tot een maand in de koelkast.