erwten soep
- Categorie: soep
Voor 6 personen:
1 ui
2 el boter
300 g erwten uit diepvries
½ ltr bouillon
¼ ltr slagroom
1 handvol munt
zout
peper
chillipoeder
snufje suiker
citroenrasp
voor de mini frietjes
1-2 aardappel
olie om te frituren
Bereiding:
Schil de ui en snijd fijn, bak glazig in de boter.
Voeg erwten met zout, peper, chili, citroenschil toe. Voeg de bouillon toe, en laat het ongeveer 5 minuten zachtjes koken.
Voeg de room toe, breng opnieuw aan de kook. Meng tot slot alles met de blender en voeg ook de muntblaadjes toe.
Voor de krokante aardappelen ("alumettes"): snijd de aardappel in fijne reepjes en snij deze over in kleine spelden.
Spoel grondig in een kom met water en droog dan zo goed mogelijk op een theedoek.
Bak twee keer in hete olie - de eerste keer op ongeveer 150 graden, de tweede keer op 170 graden, tot ze smakelijk zijn gebruind.
Serveren: vlak voor het serveren de soep opnieuw mixen, dan zal deze lekker schuimig zijn. Serveer in diepe borden. Daarbovenop de krokante aardappelsticks.
Tip: de alumettes blijven vers in een luchtdichte verpakking.
Linzensoep
- Categorie: soep
Ingrediënten voor 4 personen
1 kop linzen, 1 liter water, scheut olijfolie, 1 blikje tomatenpuree, 3 t knoflook, 2 uien (heel fijngesneden), 1 tl djinten, 1 tl gemalen chilipepertjes, 2 el gehakte verse munt, 2 bouillonblokjes, klein scheutje citroen, snufje suiker, peper en zout naar smaak
Hulpmiddelen
Middelgrote soeppan
Bereidingswijze
Uien met knoflook uit de knijper zachtjes fruiten in wat olijfolie.
Tomatenpuree toevoegen en zacht meebakken. Water en linzen, alsmede kruiden (behalve munt) toevoegen en de bouillonblokjes.
Na een half uurtje (als de uien heel zacht zijn) het citroensap en de munt erdoor roeren. Even doorwarmen en serveren met ....
Serveertips
Turks brood
Linzensoep
- Categorie: soep
Let op dit is voor 3personen
Ingrediënten:
200gr rode linzen, 1/4 rode peper, 5 tenen knoflook fijngehakt, 1 ui gesnipperd, 3 theelepels paprikapoeder, 1/2 ltr groentebouillon, 3 theelepels gemalen komijnzaad, klontje boter, 2 eetlepels tomatenpuree, griekse yoghurt, olijfolie om te bakken, zout en peper
Bereiden:
Ui glazig bakken in de olijfolie.
Peper en knoflook ff meebakken.
Groentenbouillon erbij en aan de kook brengen.
Zout, paprikapoed en linzen toevoegen en 45 minuten laten koken.
In koekenpan boter smelten en komijnzaad bakken totdat het gaat geuren.
Tomatenpuree toevoegen en goed roeren en ff doorbakken.
Dit aan de soep toevoegen.
Soep puren en op smaak brengen met zout en peper.
Opdienen in kom en yoghurt met een beetje paprikapoeder eroverheen.
aspergessoep
- Categorie: soep
500gr witte asperges
2 liter kip- of groentebouillon
boter
1 sjalot, grof gesneden
40gr boter
40gr bloem
2 eidooiers, kamertemperatuur
50ml room, kamertemperatuur
nootmuskaat
zout
eventueel om te serveren: dragon/peterselie, blokjes ham en ei
Bereidingstijd: 20 minuten / Wachttijd: 70 minuten
Schil de asperges goed met een dunschiller en snijd de onderkanten eraf.
Schillen en onderkanten in een pan met de bouillon en klontje boter.
Breng aan de kook en laat de asperges 10 minuten mee pruttelen.
Schep daarna de hele asperges eruit en zet apart.
Roer de sjalot door de bouillon en laat nog 60 minuten pruttelen met de deksel schuin op de pan.
Zeef de bouillon nadat deze klaar is en zet apart.
In grote soeppan smelt je de boter, voeg vervolgens de bloem bij om een lichte roux te maken. Blijf goed roeren en laat niet verbranden.
Schep vervolgens met een soeplepel een beetje bouillon erin en blijf kloppen met een garde zodat de bouillon goed wordt opgenomen door de roux.
Herhaal dit met een aantal lepels totdat je een dikke vloeistof hebt zonder klontjes.
Nu kan de rest van de bouillon er in delen worden bijgeschonken terwijl je blijft kloppen.
Laat zachtjes pruttelen en je ziet je soep vanzelf binden.
Klop in de tussentijd je eidooiers los met de room, schep hier een klein beetje van de hete soep bij in een kommetje en roer daarna het hele mengsel door de soep.
Nu kun je kiezen: of je snijdt de asperges in stukjes en roert ze door de soep vlak voor het serveren. Of je pureert de stukjes (met uitzondering van de kopjes) mee met de soep.
Hierdoor krijgt de soep een nog intensere smaak en wordt deze ook nog iets dikker.
Breng de soep op smaak met nootmuskaat en eventueel nog met wat extra zout.
Serveer met de kopjes van de asperges en strooi er wat gehakte dragon/peterselie over. Of maak er een complete maaltijd van door nog stukjes asperge, blokjes ham of ei toe te voegen.
courgettesoep met munt
- Categorie: soep
Ingrediënten
6 lente-uitjes
1 kg groene courgettes (of gele, als je ze kunt krijgen)
olijfolie
klontje boter
½ citroen
8 takjes verse munt
1,4 liter biologische groente- of kippenbouillon
5 volle eetlepels zure room
150 g vers geraspte cheddar of Goudse kaas van goede kwaliteit
extra vergine olijfolie
Bereiden
Snijd de lente-uitjes en courgettes met de hand of in een keukenmachine in dunne plakjes. Leg ze met een scheutje olijfolie, een klontje boter en een flinke snuf peper en zout in een grote pan op matig tot laag vuur. Rasp er de schil van ½ citroen bij en voeg de blaadjes van 2 of 3 takjes munt toe.
Roer alles goed door elkaar en laat de courgette terwijl je ongeveer om de 5 minuten roert, 40 minuten pruttelen. Houd de temperatuur goed onder controle en let op dat de boel niet aanbrandt. Als de plakjes courgette zo langzaam garen worden ze echt waanzinnig lekker - het geheim van de unieke smaak zit hem in het langzame bakken en de tijd.
Na 40 minuten heb je als het goed is een zacht, groengeel courgetteprutje. Draai het vuur hoger, voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Neem hem van het vuur en roer er 3 eetlepels zure room, de geraspte kaas en het sap van de geraspte halve citroen bij. Voeg de rest van de muntblaadjes toe, maar doe er ook een paar in een kopje koud water voor de garnering.
Giet de soep voorzichtig in een blender of keukenmachine (zo nodig in meerdere porties) en pureer hem tot hij glad is, of pureer hem met een staafmixer. Proef een hapje, voeg eventueel nog wat peper en zout, munt en citroensap toe, en verdun hem als je hem nog iets te dik vindt met een scheutje water.
Als je wilt kun je de soep voorzichtig opwarmen, maar laat hem in geen geval meer aan de kook komen, dat vindt de kaas niet fijn. Als je de soep koud serveert kun je bijna niet zonder een scheutje water omdat de kaas stolt als hij afkoelt. Schep de kommen vol, maak de resterende zure room aan met een scheutje water tot hij goed schenkbaar is en schenk een scheutje in elke kom. Garneer de porties met de apart gehouden muntblaadjes en sprenkel er aan tafel een drupje extra vergine olijfolie over.