Stokbrood met kip en rucola
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten
1 ei, 3-4 eetlepels paneermeel, zout en peper, 350 gram kipfilet, 1-2 eetlepels olie, 200 gram roomkaas (naturel), 2 theelepels mosterd, 2 eetlepels vloeibare honing, 50 gram rucola, 3 tomaten, 1 stokbrood (ca. 300 gram)
Bereiden
Kluts het ei.
Dep de kipfilet droog en snijd hem in 2 platte schnitzels. Bestrooi met zout en peper. Haal ze eerst door het ei en dan door het paneermeel.
Verhit de olie in een pan met antiaanbaklaag. Bak de kip hierin aan elke kant 3-4 minuten, neem uit de pan en laat afkoelen.
Roer de roomkaas met de mosterd en de honing glad. Was de tomaten en snijd ze in schijven. Was de rucola en laat hem goed uitlekken.
Verdeel het stokbrood in drie stukken, snijd ze in de lengte door en bestrijk ze met de roomkaas. Beleg de onderste helft met rucola, de kip en de tomaten. Leg de andere helften erop. Snijd het stokbrood in 6 stukken.
Tomaat & worst van de bakplaat
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten
1 zak krieltjes (pondje kriel, 500 g), schoongemaakt, 8 tenen knoflook, ongepeld, 1/2 bakje tijm (a 15 g), 5 el olijfolie, 8 trostomaten, 2 rode uien, in parten, 8 Toscaanse worstjes (schaal 6 stuks)
Bereiden
1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Verdeel de krieltjes over een bakplaat. Leg de tenen knoflook en de helft van de takjes tijm ertussen. Besprenkel met 3 el olie en bestrooi met peper en zout naar smaak. Zet de bakplaat 20 min. in het midden van de oven.
2. Ris met een vork de blaadjes van de rest van de tijm. Halveer de tomaten en besprenkel met de rest van de olie. Bestrooi met de tijm en peper en zout naar smaak.
3. Neem de bakplaat uit de oven en voeg de tomaten, de uien en de worstjes aan de krieltjes toe. Schuif de bakplaat nog 20 min. in de oven. Schep tussentijds voorzichtig om. Verdeel het gerecht over 4 borden. Haal de knoflooktenen uit de schilletjes voor u ze opeet. Lekker met salade van veldsla en plakjes radijs.
Braadworst met tuinerwtenpuree
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten
1 kg kruimige aardappelen, geschild, 75 g boter, 4 braadworsten, 1 bakje champignons (250 g), in kwarten, 1 pak tuinerwten extra fijn (450 g, diepvries), 150 ml melk, 1 zakje gemalen oude kaas 48+ (175 g), 1 tl nootmuskaat
Bereiden
1. Kook de aardappelen in water met zout in 20 min. gaar.
2. Verhit ondertussen 25 g boter in een koekenpan en bak hierin de worsten in 5 min. rondom bruin. Voeg de champignons toe en bak 3 min. mee. Laat op laag vuur in 10 min. gaar worden.
3. Giet de aardappelen af en laat van het vuur af nog even stomen in de pan met de deksel erop. Kook de tuinerwten 3 min.
4. Verwarm ondertussen de melk in een steelpannetje op laag vuur. Voeg samen met de rest van de boter toe aan de aardappelen en stamp met de pureestamper tot puree. Meng de kaas erdoor en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
5. Roer de erwten door de kaaspuree. Serveer met de braadworsten en de champignons.
Zoete kip en peultjes uit de wok
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten
3 el zonnebloemolie, 400 g kipfilet, in reepjes, 1 teen knoflook, fijngesneden, 1 schaaltje peultjes (200 g), 1 grote ui, in ringen, 3 el sojasaus (flesje 250 ml), 1 el bruine basterdsuiker (zak 500 g), 1/2 Chinese kool, in reepjes
Bereiden
1. Verhit de olie in een wok. Bestrooi de kip met peper en zout naar smaak en bak samen met de knoflook op hoog vuur in 4 min. gaar. Neem de kip met een schuimspaan uit de wok. Bewaar de kip afgedekt met aluminiumfolie.
2. Verwijder de steelaanzet en de draad van de peultjes. Verhit de achtergebleven olie in de wok opnieuw en bak de ui 1 min. Voeg de peultjes, de sojasaus en de basterdsuiker toe en roerbak op hoog vuur 4 min. tot de peultjes beetgaar zijn. Schep de kip en de kool erdoor en warm nog even door. Lekker met witte rijst.