Zoervleisch (zuurvlees uit Limburg)
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten
1 kg doorregen runderlappen
5 eetlepels rode wijnazijn
250 ml water
2 laurierbladen
8 kruidnagels
1 kg uien
4 plakken ontbijtkoek
100g boter
1 eetlepel donkerbruine suiker, zout en versgemalen peper
Bereiden
Snijd het vlees in dobbelstenen.
Roer in een kom wijnazijn en water door elkaar.
Voeg de laurierbladen en kruidnagels toe.
Leg het vlees in de marinade.
Vlees op een koele plaats ca. 12 uur marineren en schep het af en toe om.
Haal het vlees uit de marinade en laat het goed uit lekken.
Zeef de marinade.
Snijd de gepelde uien in ringen.
Verkruimel de ontbijtkoek.
Verhit de helft van de boter in een braadpan en bak hierin de uienringen al roerend gedurende een minuut of 10. Voeg halverwege de baktijd de bruine suiker toe en roer goed door de uienringen.
Schep het uienmengsel uit de pan.
Verhit de rest van de boter in de braadpan en braad de stukken vlees snel aan alle kanten aan.
Strooi er zout en peper op.
Giet zoveel marinade bij het vlees dat het voor driekwart onderstaat.
Voeg eventueel tussentijds wat extra water toe.
Stoof het vlees op een lage hitte bron in ± 2,5 uur gaar.
Voeg na 1 uur de gebakken uien en de laurierbladen toe. Roer de verkruimelde plakken ontbijtkoek erdoorheen als het vlees gaar is.
Geef bij dit gerecht rode kool en/of aardappelpuree.
Bereidingstijd: ± 3 uur (inclusief stoof tijd exclusief 12 uur marinade tijd).
Kartoffelsalat
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten
1 kg vastkokende aardappelen van gelijk formaat
1 prei
1 grote ui
2 eetlepels olie
zure room (125 gr)
1 groentebouillontablet
2 eetlepels (dragon)azijn
2 theelepels mosterd
zout en versgemalen peper
Bereiden
Borstel de aardappelen schoon onder de kraan en doe ze in een pan.
Kook de aardappelen in 20 tot 30 minuten gaar koken. Giet ze af en laat ze iets afkoelen.
Snijd het lichtgekleurde deel van de prei in flinterdunne ringetjes, was ze en laat ze uitlekken.
Snipper de ui.
Prik de hete aardappelen een voor een op een vork, pel ze en snijd ze in plakjes of blokjes.
Laat de ui in een grote pan in de hete olie glazig fruiten.
Voeg de zure room, een kopje water, het verkruimelde bouillontablet, de azijn, de mosterd en wat zout en peper toe.
Schep er de prei en de aardappel door en laat kort doorwarmen.
Eet er een schnitzel of grote knakworsten bij.
Drink er een lekker glas bier bij.
Bereidingstijd: ± 40 minuten.