Pikant varkensvlees
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten
200-250 g varkensvlees in blokjes
2 eetlepels olie
20 g boter
1 grote ui grof gesnipperd
1 teentje knoflook ragfijn gehakt
1 theelepel sambal
1 grote paprika
1 dl bouillon
2 eetlepels sojasaus
zout
peper
taugé
rijst
en kroepoek.
Bereiden
Olie en boter in braadpan verhitten.
Bak het vlees boven een vrij hoge warmte bron aan alle kanten bruin.
Ui, knoflook en sambal erbij.
Temper de warmtebron en laat 10 minuten zachtjes sudderen.
Was de paprika en snijd deze in lange dunne reepjes.
Voeg de bouillon aan de inhoud van de braadpan toe en laat het geheel gedurende 20 minuten zachtjes stoven.
Paprika, sojasaus en taugé erbij.
Nog enkele minuten laten stoven.
Serveer met rijst en kroepoek.
Babie pangang
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten
400 gram doorregen varkensvlees (liefst met zwoerd) mag ook varkenshaas zijn
2 teentjes knoflook
1 theelepel snees poeirie (bruine Chinese poeder)
½ theelepel ve-tsin
1½ eetlepel siejoe
mespunt suiker
2 theelepels sherry of 1 theelepel rum
½ eetlepel olie
peper
zout
Ingrediënten voor de saus
1 klein blikje tomatenpuree
2 teentjes knoflook
verse gember
2 dl groente bouillon
1 eetlepel soja saus
2 eetlepels bruine suiker
2 theelepels sherry
Bereiden
Als er zwoerd aan het vlees zit maakt u daar inkepingen in met een tussenruimte van 3 a 4 cm. Wrijf de knoflook fijn. Maak een mengsel van alle kruiden samen met de overige ingrediënten, wrijf het vlees daarmee in en laat het een paar uur intrekken. Leg het vlees met het zwoerd naar boven op een braadslede en rooster het in ongeveer 1 uur in de oven gaar en krokant. Keer het om en rooster het nog 15 minuten (een kwartier dus). U kunt het vlees af en toe bedruipen tegen uitdrogen. Dien het gesneden op met aan ieder stuk een stukje zwoerd. Gebruik je varkenshaas dan bak dit rustig in een pan.
De saus
Knoflook en gember fruiten in pan met olie.
Bouillon, tomaten puree, suiker, sherry, ketjap erbij.
Zachtjes laten pruttelen.
Dien het vlees en de saus apart op bij rijst.
Zoervleisch (zuurvlees uit Limburg)
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten
1 kg doorregen runderlappen
5 eetlepels rode wijnazijn
250 ml water
2 laurierbladen
8 kruidnagels
1 kg uien
4 plakken ontbijtkoek
100g boter
1 eetlepel donkerbruine suiker, zout en versgemalen peper
Bereiden
Snijd het vlees in dobbelstenen.
Roer in een kom wijnazijn en water door elkaar.
Voeg de laurierbladen en kruidnagels toe.
Leg het vlees in de marinade.
Vlees op een koele plaats ca. 12 uur marineren en schep het af en toe om.
Haal het vlees uit de marinade en laat het goed uit lekken.
Zeef de marinade.
Snijd de gepelde uien in ringen.
Verkruimel de ontbijtkoek.
Verhit de helft van de boter in een braadpan en bak hierin de uienringen al roerend gedurende een minuut of 10. Voeg halverwege de baktijd de bruine suiker toe en roer goed door de uienringen.
Schep het uienmengsel uit de pan.
Verhit de rest van de boter in de braadpan en braad de stukken vlees snel aan alle kanten aan.
Strooi er zout en peper op.
Giet zoveel marinade bij het vlees dat het voor driekwart onderstaat.
Voeg eventueel tussentijds wat extra water toe.
Stoof het vlees op een lage hitte bron in ± 2,5 uur gaar.
Voeg na 1 uur de gebakken uien en de laurierbladen toe. Roer de verkruimelde plakken ontbijtkoek erdoorheen als het vlees gaar is.
Geef bij dit gerecht rode kool en/of aardappelpuree.
Bereidingstijd: ± 3 uur (inclusief stoof tijd exclusief 12 uur marinade tijd).
Kartoffelsalat
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten
1 kg vastkokende aardappelen van gelijk formaat
1 prei
1 grote ui
2 eetlepels olie
zure room (125 gr)
1 groentebouillontablet
2 eetlepels (dragon)azijn
2 theelepels mosterd
zout en versgemalen peper
Bereiden
Borstel de aardappelen schoon onder de kraan en doe ze in een pan.
Kook de aardappelen in 20 tot 30 minuten gaar koken. Giet ze af en laat ze iets afkoelen.
Snijd het lichtgekleurde deel van de prei in flinterdunne ringetjes, was ze en laat ze uitlekken.
Snipper de ui.
Prik de hete aardappelen een voor een op een vork, pel ze en snijd ze in plakjes of blokjes.
Laat de ui in een grote pan in de hete olie glazig fruiten.
Voeg de zure room, een kopje water, het verkruimelde bouillontablet, de azijn, de mosterd en wat zout en peper toe.
Schep er de prei en de aardappel door en laat kort doorwarmen.
Eet er een schnitzel of grote knakworsten bij.
Drink er een lekker glas bier bij.
Bereidingstijd: ± 40 minuten.