Pasta met gehaktballetjes en groene asperges
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten 6 personen
Voor de gehaktballetjes:
- 500 gram rundergehakt
- 1 ei
- 2 beschuiten (fijnmaken)
- 1 teentje knoflook (fijngehakt)
- 1 sjalotje (fijngesneden)
- 1 el Italiaanse kruiden
- Peper en zout
Overige ingrediënten:
- 500 gram pasta (ik gebruikte fusili)
- 500 gram (tros)tomaten
- 250 gram groene asperges
- 2 uien
- 1 bolletje knoflook
- ½ bosje lente ui
- handvol basilicum
- 500 gram gezeefde tomaten
- 1 klein blikje tomatenpuree
- peper en zout
- vloeibare braadboter (met olijfolie)
- Grana Padano om mee te garneren.
Bereidingswijze
Voorbereiding:
- Schil de onderste helft van de asperges en snijd ze in stukken van ongeveer 3 cm. Overgiet ze met kokend water en laat ze 5 tot 10 minuten in het hete water staan. Daarna uit laten lekker in een vergiet.
- Ontvel de tomaten (in kokend water dompelen dan kun je het velletje er makkelijk aftrekken) en snijd ze in blokjes.
- Snijd de uien fijn, hak de knoflook en snijd de lente ui in ringen.
- Maak het gehakt aan met bovengenoemde ingrediënten en draai er balletjes van.
- Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking.
Bereiding:
- Verwarm de vloeibare boter totdat deze bruist en bak hierin de gehaktballetjes aan.
- Voeg de knoflook en uien toe roer het geheel al bakkende goed om.
- Voeg de gezeefde tomaten en de tomatenpuree toe. Als de saus te dik is kun je die verdunnen met wat kooknat van de pasta of met een beetje (groente)bouillon.
- Doe er dan de tomatenblokjes bij en roer deze door de saus.
- Snij de basilicum fijn en voeg die toe, gevolgd door de uitgelekte asperges en de lente ui.
- Roer alles goed door elkaar en voeg de gekookte pasta toe.
- Geef er apart versgeraspte Grana Padano bij zodat iedereen zelf naar wens kan toevoegen.
Kipfilet en groene asperges gewikkeld in brood
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten (voor 2 personen):
2 kipfilets
Zout
peper
3 eetlepels fijngehakte kruiden (kervel, peterselie of bieslook)
8 dunne, lange sneetjes brood
8-12 groene asperges
4 plakjes ham
olie om te frituren
Voorbereiding:
Halveer de kipfilets in de lengte, peper en zout, rol de filet door de fijngesneden kruidenmix.
Wikkel eerst in ham, daarna in een flinterdunne boterham.
Olie in de pan, middel vuur.
Leg kipfilet met de naad naar beneden in de pan.
Bak langzaam aan alle kanten tot het brood mooi goudbruin en krokant is.
Schil de asperges. Ja, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, moet je groene asperges ook schillen.
Niet helemaal naar boven zoals bij witte, maar als je het onderste gedeelte, tweederde, van de groene asperges niet schilt, zul je er niet van genieten.
Snijd ze in tween. Wikkel drie tot vier stokjes in een plakje ham, wikkel ze in het sneetje brood en bak ze goudbruin.
Schik de kiprolletjes met de aspergerolletjes op een bord, garneer met fijn gehakte kruiden.
pannenkoek met kip en groenten
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten:
voor het beslag
200 gram bloem
300 milliliter kokosmelk
2 eieren
1 theelepel gemalen koriander
mespunt kurkuma
snufje zout
mespunt knoflookpoeder
olie om in te bakken
voor de vulling
1 winterpeen of 2 wortels
halve komkommer
flinke hand schoongemaakte taugé
verse kruiden zoals koriander en munt
4 bosuitjes
10 kastanjechampignons
350 gram kip (kippendijen of filet)
1 teentje knoflook geraspt
geroosterde sesamzaadjes
voor de sojamayonaise
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel gembersiroop
voor de ketjapsaus
50 milliliter sojasaus
50 milliliter ketjap manis
1 teentje knoflook geraspt
klein stukje verse gember geraspt
sambal oelek naar smaak
sap van een halve citroen
Bereiden
Maak het beslag. Meng kokosmelk met de eieren en roer dit goed door elkaar. Voeg bloem, kurkuma, ketoembar en het knoflookpoeder toe en roer dit goed door. Als het beslag iets te dik is voeg dan een scheutje water toe om het te verdunnen. Het beslag mag best iets dikker zijn dan ‘gewoon’ pannenkoekenbeslag. Zet het apart tot gebruik.
Snijd vervolgens de groenten in reepjes en de bosui in ringetjes en de champignons in plakjes (de champignons ga je bakken samen met de kip). Maak de taugé schoon en was de verse kruiden. Doe alles in verschillende schaaltjes, dek ze af en zet ze koel tot gebruik. Voor het serveren overgiet je de taugé met wat kokend water. Als je dat al eerder doet is deze niet meer knapperig.
Sausjes bereiden
Maak de sausjes door de ingrediënten met elkaar te mengen in een schaaltje. Zet de sausjes in de koelkast tot gebruik.
Kip bereiden
Bestrooi de kip met een snufje zout en versgemalen zwarte peper. Bak de kip (in zijn geheel) in een beetje olie in een koekenpan.
Als de kip bruin is haal je deze uit de pan en trek je deze met twee vorken uit elkaar en bak ondertussen de champignons in dezelfde pan.
Als de champignons zacht zijn voeg je de kip weer toe en schep het goed om.
Zet het vuur uit of en doe een deksel op de pan zodat het warm blijft.
Pannenkoekjes bakken
Verhit een scheutje olie in je kleinste koekenpan. De pannenkoekjes hoeven niet zo groot te zijn. Neem een soeplepel beslag en bak hier een pannenkoekje van. Herhaal dit tot het beslag op is. Je kunt uit dit beslag ongeveer 8 tot 10 pannenkoekjes halen.
Eten maar
Zet alle schaaltjes op tafel, verwarm indien nodig de kip nog even in de koekenpan en vergeet niet de taugé te overgieten met warm water. Doe een klein laagje soja mayonaise op het pannenkoekje en leg er een schepje van het kipmengsel op. Neem reepjes wortel, komkommer, ringetjes bosui en verse kruiden om je pannenkoekje te vullen. Sprenkel een beetje ketjapsaus over de vulling en als laatste strooi je er geroosterde sesamzaadjes overheen.
Tip: garnalen ipv kip!
Pizza pollo
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten:
1 rode ui, in ringen gesneden
250 g zure room
1 teen knoflook,geperst
2 el verse tijm, gehakt
25 g parmezaanse kaas, geraspt
150 g kip in blokjes, gebraden of gegrild
1 grote kant-en-klaar pizzabodem
50 g champignons, dun gesneden
75 g mozzarella, in blokjes
1 tl verse tijm, gehakt
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180° C (stand 6). Meng ui, zure room, knoflook,tijm en parmezaanse kaas en zet het opzij.
Bestrooi de kip met zout en peper.
2. Leg de pizzabodem op een bakplaat en spreid het uimengsel er over uit. Garneer het met champignons, kip en mozzarella.
Bak de pizza 15-20 minuten, of totdat de kaas goudgekleurd is. Strooi de tijm erover.