pannenkoek met kip en groenten
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten:
voor het beslag
200 gram bloem
300 milliliter kokosmelk
2 eieren
1 theelepel gemalen koriander
mespunt kurkuma
snufje zout
mespunt knoflookpoeder
olie om in te bakken
voor de vulling
1 winterpeen of 2 wortels
halve komkommer
flinke hand schoongemaakte taugé
verse kruiden zoals koriander en munt
4 bosuitjes
10 kastanjechampignons
350 gram kip (kippendijen of filet)
1 teentje knoflook geraspt
geroosterde sesamzaadjes
voor de sojamayonaise
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel gembersiroop
voor de ketjapsaus
50 milliliter sojasaus
50 milliliter ketjap manis
1 teentje knoflook geraspt
klein stukje verse gember geraspt
sambal oelek naar smaak
sap van een halve citroen
Bereiden
Maak het beslag. Meng kokosmelk met de eieren en roer dit goed door elkaar. Voeg bloem, kurkuma, ketoembar en het knoflookpoeder toe en roer dit goed door. Als het beslag iets te dik is voeg dan een scheutje water toe om het te verdunnen. Het beslag mag best iets dikker zijn dan ‘gewoon’ pannenkoekenbeslag. Zet het apart tot gebruik.
Snijd vervolgens de groenten in reepjes en de bosui in ringetjes en de champignons in plakjes (de champignons ga je bakken samen met de kip). Maak de taugé schoon en was de verse kruiden. Doe alles in verschillende schaaltjes, dek ze af en zet ze koel tot gebruik. Voor het serveren overgiet je de taugé met wat kokend water. Als je dat al eerder doet is deze niet meer knapperig.
Sausjes bereiden
Maak de sausjes door de ingrediënten met elkaar te mengen in een schaaltje. Zet de sausjes in de koelkast tot gebruik.
Kip bereiden
Bestrooi de kip met een snufje zout en versgemalen zwarte peper. Bak de kip (in zijn geheel) in een beetje olie in een koekenpan.
Als de kip bruin is haal je deze uit de pan en trek je deze met twee vorken uit elkaar en bak ondertussen de champignons in dezelfde pan.
Als de champignons zacht zijn voeg je de kip weer toe en schep het goed om.
Zet het vuur uit of en doe een deksel op de pan zodat het warm blijft.
Pannenkoekjes bakken
Verhit een scheutje olie in je kleinste koekenpan. De pannenkoekjes hoeven niet zo groot te zijn. Neem een soeplepel beslag en bak hier een pannenkoekje van. Herhaal dit tot het beslag op is. Je kunt uit dit beslag ongeveer 8 tot 10 pannenkoekjes halen.
Eten maar
Zet alle schaaltjes op tafel, verwarm indien nodig de kip nog even in de koekenpan en vergeet niet de taugé te overgieten met warm water. Doe een klein laagje soja mayonaise op het pannenkoekje en leg er een schepje van het kipmengsel op. Neem reepjes wortel, komkommer, ringetjes bosui en verse kruiden om je pannenkoekje te vullen. Sprenkel een beetje ketjapsaus over de vulling en als laatste strooi je er geroosterde sesamzaadjes overheen.
Tip: garnalen ipv kip!
Pizza pollo
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten:
1 rode ui, in ringen gesneden
250 g zure room
1 teen knoflook,geperst
2 el verse tijm, gehakt
25 g parmezaanse kaas, geraspt
150 g kip in blokjes, gebraden of gegrild
1 grote kant-en-klaar pizzabodem
50 g champignons, dun gesneden
75 g mozzarella, in blokjes
1 tl verse tijm, gehakt
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180° C (stand 6). Meng ui, zure room, knoflook,tijm en parmezaanse kaas en zet het opzij.
Bestrooi de kip met zout en peper.
2. Leg de pizzabodem op een bakplaat en spreid het uimengsel er over uit. Garneer het met champignons, kip en mozzarella.
Bak de pizza 15-20 minuten, of totdat de kaas goudgekleurd is. Strooi de tijm erover.
Vietnamees stoofvlees
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten
600 gram sukadelappen
3 uien
4 teentjes knoflook
1 rode peper
3 eetlepels bloem
2 stengels citroengras
3 cm verse gember
400 ml kokosmelk
200 ml runderbouillon
1 limoen
2 eetlepels vissaus
2 eetlepels ketjap
1 eetlepel suiker
2 theelepels 5-spice kruidenmix
2 laurierblaadjes
1 kaneelstokje
1 steranijs
olie om in te bakken
klont boter
peper
zout
Bereiden:
- Begin met het snijden van de sukadelappen. Snij hier fijne blokjes van, ongeveer 2 x 2 cm. Doe het vlees in de schaal en voeg hier peper, zout en de bloem aan toe. Schep even goed door!
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de peper fijn. Ik verwijderde deze keer de zaadjes niet! Schil de gember.
- Verwarm een klont boter en een flinke scheut olie in de stoofpan. Fruit hier de ui in aan en pers de knoflook en de gember uit boven de pan. Voeg ook de rode peper toe en schep dan het rundvlees in de pan. Laat dit rondom dichtschroeien en zet het vuur dan laag.
- Schenk de kokosmelk en de bouillon in de pan. Kneus de stengels citroengras en voeg deze toe. Doe ook de blaadjes laurier, het kaneelstokje en de steranijs in de pan.
- Pers 1 limoen uit bij het Vietnamees stoofvlees en voeg de vissaus, ketjap, suiker en de 5 spices kruidenmix toe. Breng het stoofpotje aan de kook en laat heel zachtjes zeker 2 uur sudderen. Nog langer is nog lekkerder!
- Wanneer het sukadevlees zo zacht is dat het bijna uit elkaar valt, is het Vietnamees stoofvlees klaar. Je kunt hier bijvoorbeeld rijst bij eten.
wortelsalade met courgette en kip
- Categorie: hoofdgerecht
krieltjes in schil koken
kipfilet, vlinderen
Marinade voor de kip:
yoghurt
peper
zout
olie
gemberpoeder
platte peterselie
citroensap
staafmixer
kipfilet marineren
Dressing voor de gekookte krieltjes:
yoghurt
appelciderazijn
dijonmosterd
olie
honing
bieslook
Wortel in linten snijden met dunschiller
Rasp de courgette
meng courgette en wortel, verdeel over de borden, aardappelsalade erover
vlees stevig bakken
in reepjes snijden en verdelen over de salade