Vietnamees stoofvlees
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten
600 gram sukadelappen
3 uien
4 teentjes knoflook
1 rode peper
3 eetlepels bloem
2 stengels citroengras
3 cm verse gember
400 ml kokosmelk
200 ml runderbouillon
1 limoen
2 eetlepels vissaus
2 eetlepels ketjap
1 eetlepel suiker
2 theelepels 5-spice kruidenmix
2 laurierblaadjes
1 kaneelstokje
1 steranijs
olie om in te bakken
klont boter
peper
zout
Bereiden:
- Begin met het snijden van de sukadelappen. Snij hier fijne blokjes van, ongeveer 2 x 2 cm. Doe het vlees in de schaal en voeg hier peper, zout en de bloem aan toe. Schep even goed door!
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de peper fijn. Ik verwijderde deze keer de zaadjes niet! Schil de gember.
- Verwarm een klont boter en een flinke scheut olie in de stoofpan. Fruit hier de ui in aan en pers de knoflook en de gember uit boven de pan. Voeg ook de rode peper toe en schep dan het rundvlees in de pan. Laat dit rondom dichtschroeien en zet het vuur dan laag.
- Schenk de kokosmelk en de bouillon in de pan. Kneus de stengels citroengras en voeg deze toe. Doe ook de blaadjes laurier, het kaneelstokje en de steranijs in de pan.
- Pers 1 limoen uit bij het Vietnamees stoofvlees en voeg de vissaus, ketjap, suiker en de 5 spices kruidenmix toe. Breng het stoofpotje aan de kook en laat heel zachtjes zeker 2 uur sudderen. Nog langer is nog lekkerder!
- Wanneer het sukadevlees zo zacht is dat het bijna uit elkaar valt, is het Vietnamees stoofvlees klaar. Je kunt hier bijvoorbeeld rijst bij eten.
wortelsalade met courgette en kip
- Categorie: hoofdgerecht
krieltjes in schil koken
kipfilet, vlinderen
Marinade voor de kip:
yoghurt
peper
zout
olie
gemberpoeder
platte peterselie
citroensap
staafmixer
kipfilet marineren
Dressing voor de gekookte krieltjes:
yoghurt
appelciderazijn
dijonmosterd
olie
honing
bieslook
Wortel in linten snijden met dunschiller
Rasp de courgette
meng courgette en wortel, verdeel over de borden, aardappelsalade erover
vlees stevig bakken
in reepjes snijden en verdelen over de salade
Portugese tomatada met kip
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten
6 el olie
4 tl gerookte paprikapoeder
4 el witte wijnazijn
2 tl komijnpoeder
Peper en zout
2 grote ui
4 teentjes knoflook
1 aubergine
1 courgette
400 gr kipblokjes
2 blik tomatenblokjes
6 rijpe tomaten
6 eieren
400 ml tomatensaus
1 el gedroogde oregano
1 el gedroogde rozemarijn
1 el gedroogde tijm
20 zwarte olijven zonder pit
8 zongedroogde tomaten
10 gr verse basilicum
8 plakken zuurdesembroo
Bereidingswijze
- Meng 2 el olie met het paprikapoeder, witte wijnazijn, komijnpoeder, peper en zout. Marineer de kipblokjes maximaal 20 minuten in het oliemengsel.
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de aubergine, courgette en tomaten in kleine blokjes van 1x1 cm.
- Verhit 1 el olie in de pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg de kip toe en laat deze op middelhoog vuur aan alle kanten dichtschroeien. Voeg de courgette- en aubergineblokjes toe aan het kip-uimengsel. Zodra de aubergine wat bruin kleurt, kunnen de tomaten uit blik, de tomatensaus, verse tomaat en de gedroogde kruiden worden toegevoegd. Voeg wat water toe als de verse tomaten niet waterig genoeg zijn. Roer alles door elkaar en laat zo’n 10 minuten op middelhoog vuur zachtjes pruttelen met een deksel schuin op de pan. Breng op smaak met peper en zout.
- Maak 4 kuiltjes in de tomatada en breek in elk kuiltje een ei open. Doe de deksel terug op de pan en laat de eieren zachtjes garen. Snijd ondertussen de basilicum en zongedroogde tomaten klein. Haal de tomatada van het vuur en bestrooi met basilicum, zongedroogde tomaten en olijven. Serveer de pan op tafel met verse sneetjes zuurdesembrood.
de glorie van kruiden
- Categorie: hoofdgerecht
INGREDIËNTEN
2 aubergines
9 eetlepels olijfolie
1 rode ui, in flinters
3 tenen knoflook, gehakt
Kipfilet of kippendijen
100 ml witte wijn
takjes verse tijm, rozemarijn, salie en/of oregano
Bereiden
Snijd de aubergine in kleine blokjes.
Meng er 1 eetlepel zout door en zet een half uur weg.
Spoel af en knijp de blokjes handje voor handje wat uit.
Verhit 6 eetlepels olijfolie en bak er de ui, de helft van de knoflook en de aubergine in.
Schep af en toe om, zet misschien een deksel schuin op de pan, tot de aubergine gaar is.
Bewaar.
Bestrooi de stukken kip met zout.
Braad aan in 3 eetlepels olijfolie tot ze aan alle kanten goed kleuren.
Voeg de resterende knoflook toe en giet de wijn in de pan.
Laat op laag vuur 5 a 10 minuten garen, onder een deksel.
Neem alle kip uit de pan en doe de kruiden in het stoof vocht.
Laat zonder deksel wat inkoken tot jus.
Meng daar de aubergine door en laat zonder veel omscheppen kort door warmen.
Leg de stukken kip er weer op.
Serveer met rijst met gesmolten boter en gehakte cashewnoten en dronk er een rode Corbieres bij.