Portugese tomatada met kip
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten
6 el olie
4 tl gerookte paprikapoeder
4 el witte wijnazijn
2 tl komijnpoeder
Peper en zout
2 grote ui
4 teentjes knoflook
1 aubergine
1 courgette
400 gr kipblokjes
2 blik tomatenblokjes
6 rijpe tomaten
6 eieren
400 ml tomatensaus
1 el gedroogde oregano
1 el gedroogde rozemarijn
1 el gedroogde tijm
20 zwarte olijven zonder pit
8 zongedroogde tomaten
10 gr verse basilicum
8 plakken zuurdesembroo
Bereidingswijze
- Meng 2 el olie met het paprikapoeder, witte wijnazijn, komijnpoeder, peper en zout. Marineer de kipblokjes maximaal 20 minuten in het oliemengsel.
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de aubergine, courgette en tomaten in kleine blokjes van 1x1 cm.
- Verhit 1 el olie in de pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg de kip toe en laat deze op middelhoog vuur aan alle kanten dichtschroeien. Voeg de courgette- en aubergineblokjes toe aan het kip-uimengsel. Zodra de aubergine wat bruin kleurt, kunnen de tomaten uit blik, de tomatensaus, verse tomaat en de gedroogde kruiden worden toegevoegd. Voeg wat water toe als de verse tomaten niet waterig genoeg zijn. Roer alles door elkaar en laat zo’n 10 minuten op middelhoog vuur zachtjes pruttelen met een deksel schuin op de pan. Breng op smaak met peper en zout.
- Maak 4 kuiltjes in de tomatada en breek in elk kuiltje een ei open. Doe de deksel terug op de pan en laat de eieren zachtjes garen. Snijd ondertussen de basilicum en zongedroogde tomaten klein. Haal de tomatada van het vuur en bestrooi met basilicum, zongedroogde tomaten en olijven. Serveer de pan op tafel met verse sneetjes zuurdesembrood.
de glorie van kruiden
- Categorie: hoofdgerecht
INGREDIËNTEN
2 aubergines
9 eetlepels olijfolie
1 rode ui, in flinters
3 tenen knoflook, gehakt
Kipfilet of kippendijen
100 ml witte wijn
takjes verse tijm, rozemarijn, salie en/of oregano
Bereiden
Snijd de aubergine in kleine blokjes.
Meng er 1 eetlepel zout door en zet een half uur weg.
Spoel af en knijp de blokjes handje voor handje wat uit.
Verhit 6 eetlepels olijfolie en bak er de ui, de helft van de knoflook en de aubergine in.
Schep af en toe om, zet misschien een deksel schuin op de pan, tot de aubergine gaar is.
Bewaar.
Bestrooi de stukken kip met zout.
Braad aan in 3 eetlepels olijfolie tot ze aan alle kanten goed kleuren.
Voeg de resterende knoflook toe en giet de wijn in de pan.
Laat op laag vuur 5 a 10 minuten garen, onder een deksel.
Neem alle kip uit de pan en doe de kruiden in het stoof vocht.
Laat zonder deksel wat inkoken tot jus.
Meng daar de aubergine door en laat zonder veel omscheppen kort door warmen.
Leg de stukken kip er weer op.
Serveer met rijst met gesmolten boter en gehakte cashewnoten en dronk er een rode Corbieres bij.
Empanada's met gehakt
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten voor ±18 st.
Deeg
200 gr bloem
100 gr boter
1 ei
2 – 3 el koud water
Vulling
150 gr gehakt
1 teen knoflook
100 gr tomatenblokjes
1/2 ui
2 el maïs
30 gr geraspte cheddar
1/4 tl komijn
1/2 tl paprikapoeder
1 tl chili flakes
Handjevol peterselie
Zout
1 ei geklutst
Olijfolie
Bereiden:
Maak eerst het deeg. Kneed van alle ingredienten een soepel deeg in de keukenmachine. Voeg op het laatst het water door. Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.
Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit de ui en de knoflook aan in wat olijfolie.
Voeg het gehakt toe en bak dit goudbruin.
Voeg de tomatenblokjes toe en de maïs en laat de saus een kwartier sudderen.
Voeg alle specerijen en de peterselie toe en breng het gehakt verder op smaak met zout.
Laat het mengsel afkoelen. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rol het deeg uit tot een grote lap en steek er rondjes uit ter grootte van je deegknijper.
Leg een lapje deeg op de deegknijper en leg daarop een lepel gehakt. Verdeel wat geraspte kaas over het gehakt.
Knijp de knijper dicht en zorg dat de randen goed aansluiten.
Bestrijk de empanada’s met het ei en bak ze in ongeveer 10-15 minuten af.
beef shanghai
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten
Gehaktballetjes
300 gr mager rundergehakt
1 tl paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl tomatenpuree
1 tl uienpoeder
1 tl sojasaus
3 el paneermeel
1 ei
snufje cayennepeper
Groenten
200 gr prei
125 gr taugé
Saus
1 teentje knoflook - fijngehakt
4 el sojasaus
1 el donkere sojasaus
1 el sesamolie
2 el donkerbruine basterdsuiker
sap van 1/2 citroen
2 el oestersaus
2 el maizena
200 ml water
Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes bij elkaar in een kom. Kneed het geheel goed door en vorm balletjes van ong. 1,5cm doorsnede.
Verhit een beetje olie in een wok en bak hierin de gehaktballetjes tot ze bruin kleuren.
Voeg de prei en taugé aan de gehaktballetjes toe en wok deze 2 minuten mee.
Roer alle ingrediënten voor de saus door elkaar en schenk dit bij het vlees en de groenten in de pan.
Roer goed door en breng aan de kook. Kook het geheel voor een minuut of 5, tot de saus dikker is geworden.
Kook ondertussen de noedels in 3 minuten gaar. Giet ze af en roer de lijnzaadolie door de noedels.
Schep de noedels op de borden en serveer hier de gehaktballetjes met de groenten en de saus bovenop. Maak desgewenst af met geroosterde sesamzaadjes.