Empanada's met gehakt
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten voor ±18 st.
Deeg
200 gr bloem
100 gr boter
1 ei
2 – 3 el koud water
Vulling
150 gr gehakt
1 teen knoflook
100 gr tomatenblokjes
1/2 ui
2 el maïs
30 gr geraspte cheddar
1/4 tl komijn
1/2 tl paprikapoeder
1 tl chili flakes
Handjevol peterselie
Zout
1 ei geklutst
Olijfolie
Bereiden:
Maak eerst het deeg. Kneed van alle ingredienten een soepel deeg in de keukenmachine. Voeg op het laatst het water door. Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.
Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit de ui en de knoflook aan in wat olijfolie.
Voeg het gehakt toe en bak dit goudbruin.
Voeg de tomatenblokjes toe en de maïs en laat de saus een kwartier sudderen.
Voeg alle specerijen en de peterselie toe en breng het gehakt verder op smaak met zout.
Laat het mengsel afkoelen. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rol het deeg uit tot een grote lap en steek er rondjes uit ter grootte van je deegknijper.
Leg een lapje deeg op de deegknijper en leg daarop een lepel gehakt. Verdeel wat geraspte kaas over het gehakt.
Knijp de knijper dicht en zorg dat de randen goed aansluiten.
Bestrijk de empanada’s met het ei en bak ze in ongeveer 10-15 minuten af.
beef shanghai
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten
Gehaktballetjes
300 gr mager rundergehakt
1 tl paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl tomatenpuree
1 tl uienpoeder
1 tl sojasaus
3 el paneermeel
1 ei
snufje cayennepeper
Groenten
200 gr prei
125 gr taugé
Saus
1 teentje knoflook - fijngehakt
4 el sojasaus
1 el donkere sojasaus
1 el sesamolie
2 el donkerbruine basterdsuiker
sap van 1/2 citroen
2 el oestersaus
2 el maizena
200 ml water
Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes bij elkaar in een kom. Kneed het geheel goed door en vorm balletjes van ong. 1,5cm doorsnede.
Verhit een beetje olie in een wok en bak hierin de gehaktballetjes tot ze bruin kleuren.
Voeg de prei en taugé aan de gehaktballetjes toe en wok deze 2 minuten mee.
Roer alle ingrediënten voor de saus door elkaar en schenk dit bij het vlees en de groenten in de pan.
Roer goed door en breng aan de kook. Kook het geheel voor een minuut of 5, tot de saus dikker is geworden.
Kook ondertussen de noedels in 3 minuten gaar. Giet ze af en roer de lijnzaadolie door de noedels.
Schep de noedels op de borden en serveer hier de gehaktballetjes met de groenten en de saus bovenop. Maak desgewenst af met geroosterde sesamzaadjes.
Salade van opperdoes met crème fraiche en krokant buikspek
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten voor 4 personen
Buikspek
750 gram Buikspek
40 gram zout
1 ui
1 bol knoflook, gehalveerd
2 verse laurierblaadjes
6 kruidnagels
1 wortel
Salade
500 gram opperdoezen
250 ml creme fraiche
2 eetlepels mayonaise
1 theelepel pittige mosterd
1 eetlepel kappertjes
1 sjalotje
bieslook
zout, peper, tabasco
veldsla
Dressing
1 sjalotje, fijngesneden
1 eetlepel mosterd
6 eetlepels rode wijn azijn
1 eidooier
± 1 dl (druivenpit)olie
Buikspek
Maak de ui schoon, halveer. Prik op elke helft een laurierblaadje vast met 3 kruidnagels. Maak de wortel schoon en snijd in grove stukken. Leg het buikspek in een ruime pan en voeg alle ingrediënten
voor het buikspek toe. Voeg zoveel water toe tot het spek net d ri jft en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat het spek ongeveer 2 uur rustig koken. Haal het daarna uit het water en dep goed
droog. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het buikspek in blokjes van 3 cm bij 3 cm en leg het op een rooster. Schuif het rooster boven een bakplaat in de oven. Rooster het buikspek in ongeveer
30 minuten krokant en goudbruin.
Salade
Was de opperdoezen goed en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar in water met zout. Afgieten, droog stomen, en in grove stukken snijden. Spatel de crème fraîche. mayonaise en mosterd erdoor. Snijd
de augurk, kappertjes. sjalot en bieslook fijn. Voeg toe aan de salade en breng op smaak met zout, peper en tabasco. Was en droog de veldsla goed, verwijder eventueel de worteltjes.
Dressing
Pureer in een hoge smalle maatbeker met een staafmixer het sjalotje, de knoflook, mosterd, azijn en eidooier glad. Voeg de olie in een dun straaltje toe. Breng de dressing op smaak met zout en peper.
Doe er eventueel een beetje water bij.
Serveren
Serveer de opperdoessalade met de blokjes buikspek, de veldsla en de dressing.
kapsalon gezondere versie
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten voor 2 personen:
600 gram zoete aardappel
olijfolie
peper, zout
150 gram kipfilet
1 eetlepel shoarmakruiden
2 teentjes knoflook
150 milliliter yoghurt
1 eetlepel mayonaise
30 gram geraspte jonge kaas
0,25 komkommer
2 tomaten
0,25 krop ijsbergsla
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de zoete aardappelen en snijd in frietvorm. Verspreid de aardappelen over een bakplaat, besprenkel met olie en bestrooi met peper en zout. Bak de zoete aardappelfriet in circa 20 minuten.
Snijd de kip in dunne repen en doe in een kom. Voeg de shoarmakruiden toe en breng op smaak met peper en zout. Laat circa 10 minuten marineren.
Pel de knoflook en hak fijn. Roer de knoflook door de yoghurt en voeg de mayonaise toe. Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak de kipreepjes in circa 5 minuten om en om gaar en goudbruin.
Hussel de aardappelfrietjes om, verdeel hierover de kipreepjes en de kaas. Zet terug in de oven en laat in circa 5 minuten de kaas smelten.
Snijd de komkommer en tomaat in plakjes. Snijd de ijsbergsla in reepjes.
Verdeel de zoete aardappelfriet en kipreepjes met kaas over borden. Verdeel hierover de ijsbergsla, tomaat en komkommer. Bedruppel met de knoflook-yoghurt.