Salade van opperdoes met crème fraiche en krokant buikspek
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten voor 4 personen
Buikspek
750 gram Buikspek
40 gram zout
1 ui
1 bol knoflook, gehalveerd
2 verse laurierblaadjes
6 kruidnagels
1 wortel
Salade
500 gram opperdoezen
250 ml creme fraiche
2 eetlepels mayonaise
1 theelepel pittige mosterd
1 eetlepel kappertjes
1 sjalotje
bieslook
zout, peper, tabasco
veldsla
Dressing
1 sjalotje, fijngesneden
1 eetlepel mosterd
6 eetlepels rode wijn azijn
1 eidooier
± 1 dl (druivenpit)olie
Buikspek
Maak de ui schoon, halveer. Prik op elke helft een laurierblaadje vast met 3 kruidnagels. Maak de wortel schoon en snijd in grove stukken. Leg het buikspek in een ruime pan en voeg alle ingrediënten
voor het buikspek toe. Voeg zoveel water toe tot het spek net d ri jft en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat het spek ongeveer 2 uur rustig koken. Haal het daarna uit het water en dep goed
droog. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het buikspek in blokjes van 3 cm bij 3 cm en leg het op een rooster. Schuif het rooster boven een bakplaat in de oven. Rooster het buikspek in ongeveer
30 minuten krokant en goudbruin.
Salade
Was de opperdoezen goed en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar in water met zout. Afgieten, droog stomen, en in grove stukken snijden. Spatel de crème fraîche. mayonaise en mosterd erdoor. Snijd
de augurk, kappertjes. sjalot en bieslook fijn. Voeg toe aan de salade en breng op smaak met zout, peper en tabasco. Was en droog de veldsla goed, verwijder eventueel de worteltjes.
Dressing
Pureer in een hoge smalle maatbeker met een staafmixer het sjalotje, de knoflook, mosterd, azijn en eidooier glad. Voeg de olie in een dun straaltje toe. Breng de dressing op smaak met zout en peper.
Doe er eventueel een beetje water bij.
Serveren
Serveer de opperdoessalade met de blokjes buikspek, de veldsla en de dressing.
kapsalon gezondere versie
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten voor 2 personen:
600 gram zoete aardappel
olijfolie
peper, zout
150 gram kipfilet
1 eetlepel shoarmakruiden
2 teentjes knoflook
150 milliliter yoghurt
1 eetlepel mayonaise
30 gram geraspte jonge kaas
0,25 komkommer
2 tomaten
0,25 krop ijsbergsla
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de zoete aardappelen en snijd in frietvorm. Verspreid de aardappelen over een bakplaat, besprenkel met olie en bestrooi met peper en zout. Bak de zoete aardappelfriet in circa 20 minuten.
Snijd de kip in dunne repen en doe in een kom. Voeg de shoarmakruiden toe en breng op smaak met peper en zout. Laat circa 10 minuten marineren.
Pel de knoflook en hak fijn. Roer de knoflook door de yoghurt en voeg de mayonaise toe. Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak de kipreepjes in circa 5 minuten om en om gaar en goudbruin.
Hussel de aardappelfrietjes om, verdeel hierover de kipreepjes en de kaas. Zet terug in de oven en laat in circa 5 minuten de kaas smelten.
Snijd de komkommer en tomaat in plakjes. Snijd de ijsbergsla in reepjes.
Verdeel de zoete aardappelfriet en kipreepjes met kaas over borden. Verdeel hierover de ijsbergsla, tomaat en komkommer. Bedruppel met de knoflook-yoghurt.
flauta's
- Categorie: hoofdgerecht
225 gram kippen dijen heel klein gehakt
1 eetlepel olie
kleine ui, fijngehakt
teentje knoflook, geperst
groene paprika, fijngehakt
Spaanse peper fijngehakt zonder zaden en zaadlijsten, of je moet van pittig houden
90 gram mais uit blik, uitgelekt
handvol zwarte olijven fijngehakt
1,2 dl dikke room
zout en peper
tortilla's
Olie in koekenpan, fijngehakte kip erbij. Even aanbakken, paprika, ui, knoflook en peper erbij, 5 minuten bakken laag.
Spaanse peper, mais, olijven, room en zout toevoegen als de kip gaar is en de groenten zacht.
Leg 1 tortilla op het werkblad, verdeel een gedeelte van het kipmengsel op de tortilla, rol ze op en druk ze aan of gebruik cocktailprikker.
Olie in de koekenpan en bak de flauta's op hoog vuur.
Serveer er tacosaus, guacamole en zure room bij.
Smakelijk
Courgetterolletjes met gehaktvulling
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten voor 4 personen:
500 g courgette
zout
1 ui
1 teen knoflook
4 el olie
250 g gemengd gehakt
2 el tomatenpuree
2 takjes rozemarijn
peper
100 g schapenkaas
1 theelepel instant groentebouillon
Courgette schoonmaken (twee van dezelfde grootte) en snijd in de lengte in 12 dunne plakjes.
Blancheer in een beetje gezouten water, verwijder en laat uitlekken op keukenpapier.
Ui snipperen en knoflook fijn hakken.
Verhit 1 eetlepel olie in een pan.
Bak het gehakt hierin kruimelig.
Voeg ui en knoflook toe.
Roer de tomatenpuree erdoor.
Haal het van het vuur.
Was de rozemarijn, trek de naalden eraf en hak ze - op een paar na voor de garnering - fijn.
Kruid het gehaktmengsel met zout, peper en rozemarijn.
Verkruimel de kaas, laat alles een beetje afkoelen.
Verdeel het gehakte schapenkaasmengsel over de courgette, rol op en zet vast met houten spiesjes.
Verhit de olie in de pan en bak de rolletjes in porties ongeveer 4 minuten. Schik op borden en garneer met rozemarijn.
Lekker met een tomatensaus.