flauta's
- Categorie: hoofdgerecht
225 gram kippen dijen heel klein gehakt
1 eetlepel olie
kleine ui, fijngehakt
teentje knoflook, geperst
groene paprika, fijngehakt
Spaanse peper fijngehakt zonder zaden en zaadlijsten, of je moet van pittig houden
90 gram mais uit blik, uitgelekt
handvol zwarte olijven fijngehakt
1,2 dl dikke room
zout en peper
tortilla's
Olie in koekenpan, fijngehakte kip erbij. Even aanbakken, paprika, ui, knoflook en peper erbij, 5 minuten bakken laag.
Spaanse peper, mais, olijven, room en zout toevoegen als de kip gaar is en de groenten zacht.
Leg 1 tortilla op het werkblad, verdeel een gedeelte van het kipmengsel op de tortilla, rol ze op en druk ze aan of gebruik cocktailprikker.
Olie in de koekenpan en bak de flauta's op hoog vuur.
Serveer er tacosaus, guacamole en zure room bij.
Smakelijk
Courgetterolletjes met gehaktvulling
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten voor 4 personen:
500 g courgette
zout
1 ui
1 teen knoflook
4 el olie
250 g gemengd gehakt
2 el tomatenpuree
2 takjes rozemarijn
peper
100 g schapenkaas
1 theelepel instant groentebouillon
Courgette schoonmaken (twee van dezelfde grootte) en snijd in de lengte in 12 dunne plakjes.
Blancheer in een beetje gezouten water, verwijder en laat uitlekken op keukenpapier.
Ui snipperen en knoflook fijn hakken.
Verhit 1 eetlepel olie in een pan.
Bak het gehakt hierin kruimelig.
Voeg ui en knoflook toe.
Roer de tomatenpuree erdoor.
Haal het van het vuur.
Was de rozemarijn, trek de naalden eraf en hak ze - op een paar na voor de garnering - fijn.
Kruid het gehaktmengsel met zout, peper en rozemarijn.
Verkruimel de kaas, laat alles een beetje afkoelen.
Verdeel het gehakte schapenkaasmengsel over de courgette, rol op en zet vast met houten spiesjes.
Verhit de olie in de pan en bak de rolletjes in porties ongeveer 4 minuten. Schik op borden en garneer met rozemarijn.
Lekker met een tomatensaus.
Lamsgehakt met merguezkruiden en groenten
- Categorie: hoofdgerecht
Werk: 20 minuten, gaartijd: 15 minuten
Ingrediënten:
- 300 g lamsgehakt
- 1 theelepel harissa
- 2 theelepels komijnzaadjes
- 1 theelepel ras el hanout
- 2 knoflookteentjes
- 10 g verse koriander of peterselie
- 2 grote wortelen
- 1 grote rode ui
- 2 tomaten
- verse tijm
Nodig: satéstokjes
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Doe het lamsgehakt in een kom. Snijd de knoflook en de koriander fijn en voeg samen met de harissa, komijn en ras el hanout toe aan het gehakt. Kneed goed door elkaar.
- Maak met je handen worstjes van het gehakt en steek er een stokje door. Leg de lamsspies- jes op een ovenrooster en bak ze een zevental minuten in de oven.
- Snijd de wortelen en de ui fijn en stoof gaar in olijfolie.
- Snijd de tomaten in vier parten, verwijder het vocht en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Voeg de tomatenblokjes de laatste halve minuut toe aan de wortel en ui, zodat ze niet garen maar opwarmen. Voeg wat fijngesneden tijm toe. Kruid met grof zout voor een crunchy beet en wat zwarte peper.
- Lepel de groenten op een bord en leg het lamsgehakt erbovenop.
Sali murghi - kip met abrikozencurry en mini frietjes
- Categorie: hoofdgerecht
PORTIE 4
Voor de mini frietjes
250 g frietaardappelen zoals Maris Piper of Sebago, geschild, in lucifers gesneden of grof geraspt, 15 minuten geweekt in koud water
Plantaardige olie, om in te frituren
1 à 2 theelepels zout
Voor de curry
3 el plantaardige olie
6 zwarte peperkorrels
5 kruidnagels
2 groene kardemompeulen, licht gekneusd met een deegroller
2 gedroogde Kashmiri-pepers
Een stuk kaneelstokje van 4 cm
1 middelgrote ui, fijngehakt
100 g tomaten, fijngehakt
1 theelepel zout
20 g / 4 cm gember, fijn geraspt
15 g / 3 teentjes knoflook, geplet
1½ theelepel Kashmiri chilipoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl gemalen koriander
1 theelepel Garam masala (hier)
½ theelepel kurkuma
1 kg kip, gebroken in 8 stukken, of 1 kg stukken kip, gepeld
2 theelepels rietsuiker of zachte bruine suiker
150 g ‘kant-en-klare’ zachte, gedroogde abrikozen
3 el witte wijnazijn
Handvol koriander, gehakt
Giet de aardappelen af en droog ze op keukenpapier.
Verhit de plantaardige olie in een diepe pan op middelhoog vuur tot ze heet is (of verwarm een frituurpan tot 180 ° C) en frituur de aardappelen in porties tot ze knapperig en goudbruin zijn.
Giet af op keukenpapier en breng op smaak met zout.
Verhit voor de curry de olie in een pan met dikke bodem of karahi op middelhoog vuur.
Voeg de hele kruiden toe en bak ze een minuut tot ze geurig zijn, voeg dan de ui toe en bak ze 10 minuten tot ze zacht en goudbruin zijn.
Roer de tomaten en het zout erdoor en laat 2-3 minuten sudderen, voeg dan de gember, knoflook, chilipoeder, komijn, koriander, garam masala en kurkuma toe en kook een minuut.
Voeg de stukjes kip toe aan de pan en kook, al roerend, 2-3 minuten tot ze goed bedekt zijn met het kruidenmengsel, voeg dan de rietsuiker, abrikozen, azijn en voldoende water toe om te bedekken.
Breng aan de kook, zet het vuur lager, dek de pan af met een deksel en laat 30-40 minuten sudderen, of tot de kip gaar en gaar is en de saus is gereduceerd tot een rijke, dikke consistentie.
Leg de aardappelstaafjes erop en bestrooi met koriander.