Lamsgehakt met merguezkruiden en groenten
- Categorie: hoofdgerecht
Werk: 20 minuten, gaartijd: 15 minuten
Ingrediënten:
- 300 g lamsgehakt
- 1 theelepel harissa
- 2 theelepels komijnzaadjes
- 1 theelepel ras el hanout
- 2 knoflookteentjes
- 10 g verse koriander of peterselie
- 2 grote wortelen
- 1 grote rode ui
- 2 tomaten
- verse tijm
Nodig: satéstokjes
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Doe het lamsgehakt in een kom. Snijd de knoflook en de koriander fijn en voeg samen met de harissa, komijn en ras el hanout toe aan het gehakt. Kneed goed door elkaar.
- Maak met je handen worstjes van het gehakt en steek er een stokje door. Leg de lamsspies- jes op een ovenrooster en bak ze een zevental minuten in de oven.
- Snijd de wortelen en de ui fijn en stoof gaar in olijfolie.
- Snijd de tomaten in vier parten, verwijder het vocht en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Voeg de tomatenblokjes de laatste halve minuut toe aan de wortel en ui, zodat ze niet garen maar opwarmen. Voeg wat fijngesneden tijm toe. Kruid met grof zout voor een crunchy beet en wat zwarte peper.
- Lepel de groenten op een bord en leg het lamsgehakt erbovenop.
Sali murghi - kip met abrikozencurry en mini frietjes
- Categorie: hoofdgerecht
PORTIE 4
Voor de mini frietjes
250 g frietaardappelen zoals Maris Piper of Sebago, geschild, in lucifers gesneden of grof geraspt, 15 minuten geweekt in koud water
Plantaardige olie, om in te frituren
1 à 2 theelepels zout
Voor de curry
3 el plantaardige olie
6 zwarte peperkorrels
5 kruidnagels
2 groene kardemompeulen, licht gekneusd met een deegroller
2 gedroogde Kashmiri-pepers
Een stuk kaneelstokje van 4 cm
1 middelgrote ui, fijngehakt
100 g tomaten, fijngehakt
1 theelepel zout
20 g / 4 cm gember, fijn geraspt
15 g / 3 teentjes knoflook, geplet
1½ theelepel Kashmiri chilipoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl gemalen koriander
1 theelepel Garam masala (hier)
½ theelepel kurkuma
1 kg kip, gebroken in 8 stukken, of 1 kg stukken kip, gepeld
2 theelepels rietsuiker of zachte bruine suiker
150 g ‘kant-en-klare’ zachte, gedroogde abrikozen
3 el witte wijnazijn
Handvol koriander, gehakt
Giet de aardappelen af en droog ze op keukenpapier.
Verhit de plantaardige olie in een diepe pan op middelhoog vuur tot ze heet is (of verwarm een frituurpan tot 180 ° C) en frituur de aardappelen in porties tot ze knapperig en goudbruin zijn.
Giet af op keukenpapier en breng op smaak met zout.
Verhit voor de curry de olie in een pan met dikke bodem of karahi op middelhoog vuur.
Voeg de hele kruiden toe en bak ze een minuut tot ze geurig zijn, voeg dan de ui toe en bak ze 10 minuten tot ze zacht en goudbruin zijn.
Roer de tomaten en het zout erdoor en laat 2-3 minuten sudderen, voeg dan de gember, knoflook, chilipoeder, komijn, koriander, garam masala en kurkuma toe en kook een minuut.
Voeg de stukjes kip toe aan de pan en kook, al roerend, 2-3 minuten tot ze goed bedekt zijn met het kruidenmengsel, voeg dan de rietsuiker, abrikozen, azijn en voldoende water toe om te bedekken.
Breng aan de kook, zet het vuur lager, dek de pan af met een deksel en laat 30-40 minuten sudderen, of tot de kip gaar en gaar is en de saus is gereduceerd tot een rijke, dikke consistentie.
Leg de aardappelstaafjes erop en bestrooi met koriander.
Curry uit Kerala (India)
- Categorie: hoofdgerecht
PORTIE 6 - 8
Voor de curry
6 grote bananensjalotten, in plakjes
100 g / 20 teentjes knoflook, gepeld
30 g / 6 cm gember, fijngehakt
6 groene pepers, grof gehakt, met of zonder pitjes naar keuze
1 el zwarte mosterdzaadjes
1 tl komijnzaad
2 kruidnagels
kaneelstokje van 4 cm
½ tl zwarte peperkorrels
1 theelepel kurkuma
2 el plantaardige olie
1 kg varkensschouder zonder botten, in stukken van 4 cm gesneden
1 theelepel zout
Voor de finish
2 tl korianderzaadjes
75 ml Tamarinde-vloeistof
3 groene pepers, in de lengte in dunne plakjes gesneden, zonder zaadjes
25 g / 5 teentjes knoflook, in dunne plakjes
Doe de sjalotjes, knoflook, gember en chilipepers in een mini-keukenmachine met een scheutje water en meng tot een grove pasta.
Bak de mosterdzaadjes, komijn, kruidnagel, kaneelstokje en peperkorrels in een droge koekenpan op middelhoog vuur gedurende een minuut geroosterd en aromatisch.
Voeg de kurkuma toe en bak nog eens 20 seconden.
Koel af en maal tot een grof poeder.
Verhit de olie in een pan met dikke bodem of karahi op middelhoog vuur.
Voeg het varkensvlees toe, indien nodig in porties, en bak gedurende 10 minuten, af en toe roerend, tot het bruin is.
Voeg de sjalot, knoflook, gember en chilipasta, de gemalen kruiden en zout toe en bak nog eens 5 minuten, voeg een scheutje water toe als de pasta begint te plakken.
Giet er voldoende water over om net onder te dekken, zet het vuur laag, deksel erop en laat ongeveer 30 minuten sudderen, of tot het vlees gaar is.
Bak tot slot de korianderzaadjes in een droge koekenpan op middelhoog vuur een minuut tot ze geroosterd zijn en maal ze tot poeder.
Voeg de tamarindevloeistof, groene pepers en knoflook toe aan het varkensvlees en kook nog een minuut, roer dan de gemalen koriander erdoor.
Serveer met een salade.
Moussaka
- Categorie: hoofdgerecht
2 grote aubergines, dun gesneden
olie om in te frituren
2 el boter
2 dungesneden uien
1 teentje knoflok
450 gram (lams)gehakt
400 gram tomaten uit blik
2 el tomaten puree
zout en peper
2 el oregano
1/4 teelepel kaneel
1/4 teelepel komijn
Saus
4 el boter
4 el bloem
5,7 dl melk
zout en peper
2 el geraspte kaas
2 eieren, dooier en wit gescheiden
Toplaag
4 el fijngerapste kaas
4 el paneermeel
Oven voorverwarmen op 180 graden.
Olie in de pan, aubergine schijfjes ±3 minuten bakken
Op keukenpapier laten uitlekken
Bak ui en knoflook, glazig iets bruin
Gehakt erbij, rullen
Voeg de tomaten uit blik, oregano, kruiden, peper en zout toe. Laten sudderen 20 minuten
Maak de saus
boter smelten, van het vuur bloem erdoor roeren, melk er geleidelijk bij, op smaak, kaas erbij, saus beetje laten afkoelen, eidooier erbij, eiwit stijf kloppen, beetje bij beetje door de saus mengen.
Verdeel het vlees met aubergines in de ovenschaal
Eindig met aubergine
Saus erover
Paneermeel met kaas erover strooien
in de oven voor 45 minuten