kapsalon gezondere versie
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten voor 2 personen:
600 gram zoete aardappel
olijfolie
peper, zout
150 gram kipfilet
1 eetlepel shoarmakruiden
2 teentjes knoflook
150 milliliter yoghurt
1 eetlepel mayonaise
30 gram geraspte jonge kaas
0,25 komkommer
2 tomaten
0,25 krop ijsbergsla
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de zoete aardappelen en snijd in frietvorm. Verspreid de aardappelen over een bakplaat, besprenkel met olie en bestrooi met peper en zout. Bak de zoete aardappelfriet in circa 20 minuten.
Snijd de kip in dunne repen en doe in een kom. Voeg de shoarmakruiden toe en breng op smaak met peper en zout. Laat circa 10 minuten marineren.
Pel de knoflook en hak fijn. Roer de knoflook door de yoghurt en voeg de mayonaise toe. Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak de kipreepjes in circa 5 minuten om en om gaar en goudbruin.
Hussel de aardappelfrietjes om, verdeel hierover de kipreepjes en de kaas. Zet terug in de oven en laat in circa 5 minuten de kaas smelten.
Snijd de komkommer en tomaat in plakjes. Snijd de ijsbergsla in reepjes.
Verdeel de zoete aardappelfriet en kipreepjes met kaas over borden. Verdeel hierover de ijsbergsla, tomaat en komkommer. Bedruppel met de knoflook-yoghurt.
flauta's
- Categorie: hoofdgerecht
225 gram kippen dijen heel klein gehakt
1 eetlepel olie
kleine ui, fijngehakt
teentje knoflook, geperst
groene paprika, fijngehakt
Spaanse peper fijngehakt zonder zaden en zaadlijsten, of je moet van pittig houden
90 gram mais uit blik, uitgelekt
handvol zwarte olijven fijngehakt
1,2 dl dikke room
zout en peper
tortilla's
Olie in koekenpan, fijngehakte kip erbij. Even aanbakken, paprika, ui, knoflook en peper erbij, 5 minuten bakken laag.
Spaanse peper, mais, olijven, room en zout toevoegen als de kip gaar is en de groenten zacht.
Leg 1 tortilla op het werkblad, verdeel een gedeelte van het kipmengsel op de tortilla, rol ze op en druk ze aan of gebruik cocktailprikker.
Olie in de koekenpan en bak de flauta's op hoog vuur.
Serveer er tacosaus, guacamole en zure room bij.
Smakelijk
Courgetterolletjes met gehaktvulling
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten voor 4 personen:
500 g courgette
zout
1 ui
1 teen knoflook
4 el olie
250 g gemengd gehakt
2 el tomatenpuree
2 takjes rozemarijn
peper
100 g schapenkaas
1 theelepel instant groentebouillon
Courgette schoonmaken (twee van dezelfde grootte) en snijd in de lengte in 12 dunne plakjes.
Blancheer in een beetje gezouten water, verwijder en laat uitlekken op keukenpapier.
Ui snipperen en knoflook fijn hakken.
Verhit 1 eetlepel olie in een pan.
Bak het gehakt hierin kruimelig.
Voeg ui en knoflook toe.
Roer de tomatenpuree erdoor.
Haal het van het vuur.
Was de rozemarijn, trek de naalden eraf en hak ze - op een paar na voor de garnering - fijn.
Kruid het gehaktmengsel met zout, peper en rozemarijn.
Verkruimel de kaas, laat alles een beetje afkoelen.
Verdeel het gehakte schapenkaasmengsel over de courgette, rol op en zet vast met houten spiesjes.
Verhit de olie in de pan en bak de rolletjes in porties ongeveer 4 minuten. Schik op borden en garneer met rozemarijn.
Lekker met een tomatensaus.
Lamsgehakt met merguezkruiden en groenten
- Categorie: hoofdgerecht
Werk: 20 minuten, gaartijd: 15 minuten
Ingrediënten:
- 300 g lamsgehakt
- 1 theelepel harissa
- 2 theelepels komijnzaadjes
- 1 theelepel ras el hanout
- 2 knoflookteentjes
- 10 g verse koriander of peterselie
- 2 grote wortelen
- 1 grote rode ui
- 2 tomaten
- verse tijm
Nodig: satéstokjes
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Doe het lamsgehakt in een kom. Snijd de knoflook en de koriander fijn en voeg samen met de harissa, komijn en ras el hanout toe aan het gehakt. Kneed goed door elkaar.
- Maak met je handen worstjes van het gehakt en steek er een stokje door. Leg de lamsspies- jes op een ovenrooster en bak ze een zevental minuten in de oven.
- Snijd de wortelen en de ui fijn en stoof gaar in olijfolie.
- Snijd de tomaten in vier parten, verwijder het vocht en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Voeg de tomatenblokjes de laatste halve minuut toe aan de wortel en ui, zodat ze niet garen maar opwarmen. Voeg wat fijngesneden tijm toe. Kruid met grof zout voor een crunchy beet en wat zwarte peper.
- Lepel de groenten op een bord en leg het lamsgehakt erbovenop.