Kip in het zuur
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten voor het zure vlees:
2 (vel en bot) kipfilets
500 ml appelciderazijn
500 ml water of appelsap
2 peulen lange peper
1 theelepel korianderzaad
1 steranijs
1 theelepel mosterdzaad
1 laurierblad
1 teen knoflook
0,5 grote chilipeper
4 el honing
6 vellen gelatine
2 snufjes zout
Was de kip, dep ze droog, breng op smaak met zout en laat het zout minimaal 5 minuten intrekken.
Verwarm appelciderazijn met water of appelsap in een pan. Breng de peper, het korianderzaad, de steranijs, het mosterdzaad, het laurierblad, de knoflook, de Spaanse peper en de honing kort aan de kook. Haal dan de pan van het fornuis. Leg de kip, het bot en het vel in de hete bouillon en laat 8 minuten trekken zonder de pan weer op het vuur te zetten.
Steriliseer ondertussen een glazen pot: kook hiervoor water in een grote pan. Mason-pot en deksel (bij een handvatpot ook de rubberen ring) worden volledig bedekt met water en koken gedurende minimaal 1 minuut op 100 graden. Verwijder alles voorzichtig en laat het iets afkoelen met de opening naar beneden op een schone theedoek.
Laat het hete water in de pan staan. De zure kip wordt vervolgens gekookt in de conservenmethode.
Haal de kipfilets uit de bouillon en doe ze in de gekookte pot. Laat de gelatineblaadjes zacht worden in water, knijp ze uit en los ze volledig op in de pan met de kippenbouillon. Schenk de bouillon in het glas tot net onder de rand van het vlees en sluit het glas af. Plaats vervolgens in het waterbad en laat het ongeveer 15 minuten sudderen in heet water. Het water mag niet koken, maar moet een temperatuur hebben van 70-80 graden.
Laat vervolgens het zure vlees langzaam afkoelen in het glas gedurende minimaal 4 uur op kamertemperatuur. Het kan nu tot 3 weken in de koelkast worden bewaard.
Ingrediënten voor het afwerken en serveren:
1 ui
60 g rucola
olijfolie
peper
0,5 pakje roomkaas
2 plakjes roggebrood
enkele plakjes rode radijs
Haal het afgekoelde zuurvlees uit het glas, verwijder het vel en maak het los van het bot. Snijd het losgemaakte vlees in blokjes van ongeveer 2 cm groot. Hak het teentje knoflook en de chilipeper fijn uit de glazen pot of pureer ze met een vork. Dit is een perfecte kruidenpasta.
Snijd de ui in fijne blokjes en meng samen met het vlees, de chili en de knoflook in een kom. Was de rucola, verwijder de steeltjes en snijd grof. Voeg de rucola toe aan het vlees. Breng op smaak met olijfolie en peper en meng alles opnieuw.
Bestrijk de roggebrood met roomkaas. Leg het zure vleessalade-mengsel op het brood en garneer met schijfjes radijs. Voeg eventueel wat kippengelei toe.
Bifteki
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten
- 500 g rundergehakt
- 1 ei
- 3 el paneermeel, panko, of gemalen oud brood
- 150 g feta, verkruimeld
- 1 takje munt, alleen de blaadjes
- 4 takjes peterselie, fijngehakt
- 1 kleine ui, fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- Zout en peper uit de molen
Bereiding
Meng alle ingrediënten in een kom goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
Bakken, griekse salade, brood en tzatziki
Kip burritos
- Categorie: hoofdgerecht
Voor de kip
2 limoenen, alleen sap
2 teentjes knoflook, geplet
4 el olijfolie
1 volle theelepel gedroogde oregano
1 tl chilivlokken
1 tl bruine suiker
4 kippendijen, zonder bot, vel verwijderd
zeezout en versgemalen zwarte peper
Voor de chipotle crema
2 chipotles en adobo, fijngehakt
2 el zure room
2 el mayonaise
1 limoen, alleen sap
Voor de pico de gallo salsa
2 grote rijpe tomaten, zaadjes verwijderd en fijngehakt
½ ui, fijngehakt
handvol verse koriander, grof gehakt
1 groene serrano of jalapeno chili, fijngehakt
1 limoen, alleen sap
Voor de guacamole
1 groene jalapeno of serrano chili, zaadjes verwijderd en fijngehakt
½ kleine ui, fijngehakt
1 grote rijpe avocado, pit en vel verwijderd
1 limoen, alleen sap
klein handje verse koriander, grof gehakt
Serveren
150 g langkorrelige witte rijst
4 grote bloemtortilla's
4 el versgeraspte mozzarella
4 el zure room
½ Little Gem-sla, in stukjes gesneden
Bereiden
1. Meng voor de kip het limoensap, knoflook, olie, oregano, chili, suiker en peper en zout in een grote kom. Voeg de kip toe, dek af en zet minimaal 2 uur in de koelkast.
2. Meng intussen voor de chipotle crema de chipotles en adobo, zure room en mayonaise met een scheutje limoensap en een snufje zout en zet apart.
3. Meng voor de pico de gallo alle ingrediënten samen met ½ theelepel zout in een kom en zet apart.
4. Voor de guacamole: stamp de chili in een vijzel met stamper en ui en ¼ theelepel zout tot een klonterige pasta. Voeg de avocado toe en verdeel het vruchtvlees grof met een vork. Het resultaat moet klonterig en niet glad zijn. Roer het limoensap, naar smaak, en de gehakte koriander erdoor.
5. Zet een koekenpan op hoog vuur en bak de kippendijen, zonder de marinade, bruin en geseald. Voeg de marinade toe aan de pan, dek af met een deksel en kook gedurende 10-15 minuten, of tot de kip gaar is en de sappen helder zijn. Snijd de kip in reepjes.
6. Kook ondertussen de rijst volgens de instructies op de verpakking.
7. Verdeel de tortilla's over vier borden en bedek ze met rijst, kip, sauzen, mozzarella en sla. Vouw de onderkant van elke tortilla op, vouw de zijkanten naar binnen en rol om de vulling te bevatten. Halveer om te serveren.
Nasi goreng
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten voor 1 persoon
1 ei
150 gram kipfilet
250 gram bloemkool (of kant-en-klare bloemkoolrijst)
100 gram wortel
100 gram prei
30 gram tuinerwten (vers of uit de diepvries)
1 kleine ui (50 gram)
1 teentje knoflook
1/2 tl kurkuma
1-2 tl sambal
Kokosolie
Zeezout en zwarte peper
Optioneel: 1/3 tl laos, 1/3 tl korianderpoeder, 1/3 tl gemberpoeder
Bereidingswijze
Snijd de bloemkool in roosjes en maal fijn met behulp van een keukenmachine, blender of rasp (zodat het de structuur van rijst krijgt).
Snipper de ui en pers de knoflook.
Snijd de kip in blokjes, de wortel in reepjes en de prei in halve ringen.
Verhit een eetlepel kokosolie in een wokpan of grote koekenpan en fruit de ui aan.
Voeg de kip, de wortel, de prei, de knoflook, de kurkuma en eventueel de optionele specerijen toe en bak al roerend 5-10 minuten.
Voeg de bloemkoolrijst, de tuinerwten, de sambal en een snufje zeezout en zwarte peper toe en bak het geheel al roerend 2-3 minuten, totdat de kip en de groenten gaar zijn.
Verhit ondertussen een theelepel kokosolie in een andere koekenpan en breek het ei in de pan. Bak het ei circa 6 minuten, totdat het eiwit is gestold en de dooier nog vloeibaar is.
Schep de nasi op een bord en serveer het ei er bovenop.