iespies.nl
  • Home
  • Bijgerechten
  • Soep
  • Kruiden
  • Sauzen
  • Dressing
  • Dessert
  • Gebak

Smashed potatoes met gegratineerde kip

Categorie: hoofdgerecht

Ingrediënten

1 kg kruimige aardappel
1 rode ui
2 el wittewijnazijn
1 sinaasappel
500 g witlof
1 zoete appel
2 el extra romige mayonaise
3 el milde olijfolie
395 g kipdijfilet
1 el paprikapoeder
100 g geraspte kaas 30+

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Boen de aardappelen schoon en kook in 20 min. gaar. Giet af en laat 5 min. droogstomen. Snijd de ui in dunne halve ringen. Giet de azijn erover en laat 15 min. staan. Schep halverwege om.
  2. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Snijd de onderkant van het witlof en snijd het lof in dunne ringen. Snijd de appel in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes van 1 cm. Meng het witlof, de appel, mayonaise en de helft van het sinaasappelrasp en -sap tot een salade. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  3. Plet met een vork de aardappelen op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met ⅔ van de olie en breng op smaak met peper en eventueel zout. Bak ca. 40 min. in het midden van de oven tot ze knapperig zijn.
  4. Schep ondertussen de kip om met 2 el sinaasappelsap (per 4 personen), de rest van het rasp, de paprikapoeder en de rest van de olie. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 10 min. onder de aardappelen. Bestrooi de kip met de kaas en bak nog ca. 10 min. tot deze is gesmolten en de kip gaar is. Schep de gemarineerde ui door de salade en serveer met de gegratineerde kip en knapperige aardappelen.

vegatip Vervang de kipdijfilet door 800 g uitgelekte en afgespoelde kikkererwten, gemengd met 2 el olijfolie, een ½ el paprikapoeder, peper en eventueel zout. Rooster net als de kip op een aparte bakplaat.

Zuurkool 'carbonara' met kaaskrokantjes

Categorie: hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 kg iets kruimige roodschillige aardappel
  • 10 g verse rozemarijn
  • 4 el milde olijfolie
  • 2 middelgrote uien
  • 1 teen knoflook
  • 100 g spekreepjes
  • 520 g zuurkool
  • 100 g Pecorino Romano
  • 2 witte scharreleieren
  • 50 ml halfvolle melk
  • 40 g panko
  • 1½ el appelciderazijn
  • 85 g rucola

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de aardappelen schoon en snijd ze in parten. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en snijd ze fijn. Verdeel de parten aardappel met ¾ van de rozemarijn over de bakplaat, besprenkel met ¼ van de olie. Rooster ca. 40 min. in het midden van de oven. Schep halverwege de baktijd om.
  2. Snipper ondertussen de uien. Halveer de knoflook en wrijf met de snijkant de lasagne/brownievorm in. Verdeel de spekreepjes en ui over de bodem. Bak 15 min. naast de aardappelen in het midden van de oven. Schep halverwege de baktijd om.
  3. Laat ondertussen de zuurkool uitlekken en knijp uit. Rasp de Pecorino. Splits de eieren, het eiwit wordt niet gebruikt. Klop de eidooiers los met de melk, ⅗ van de Pecorino en peper. Meng de panko met de rest van de Pecorino.
  4. Meng het ei-kaasmengsel door de zuurkool. Voeg de zuurkool met de rest van rozemarijn toe aan het ui-spekmengsel. Meng goed, verdeel over de ramekins en bestrooi met het kaas-pankomengsel. Bak 20 min. in de oven.
  5. Meng ondertussen de rest van de olie met de azijn en breng de dressing op smaak met peper. Meng voor het serveren de dressing door de rucola.
  6. Verdeel de aardappelen en rucolasalade over borden en zet de ramekins op het bord erbij.

Vietnamese gestoofde kip met gember – Gà kho gừng

Categorie: hoofdgerecht

Ingrediënten Vietnamese kip met gember (voor 4 personen):

  • 500 g kippendij-filet
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 1 el karamelsiroop (zie recept)
  • ¼ tl zout
  • 1 tl gemalen zwarte peper
  • 3 el zonnebloemolie
  • 100 g sjalotjes, fijngehakt
  • 100 g gemberwortel, in (Julienne) reepjes gesneden
  • 1 rode chilipeper, schuin in ringetjes van 2 mm
  • 100 ml kokoswater
  • 1 el vissaus
  • ½ el sojasaus (bv. Kikkoman)
  • 10 g koriander, grof gesneden en/of bosui, schuin in ringetjes van 2 mm

Ingrediënten voor karamelsiroop (Nước màu) , voor ca. 50 ml:

  • 25 g riet- of kristalsuiker
  • 50 ml water
  • ½ el lichte of Kikkoman sojasaus
  • 1 el vissaus

Maak eerst de karamelsiroop zodat deze kan afkoelen voor gebruik:

  1. Verhit de suiker en 1 el water in een steelpan op halfhoog vuur. Laat de suiker oplossen en karameliseren terwijl je de pan ronddraait (dit proces duurt ca. 5-7 minuten). Let op: roer nooit in de pan maar draai de pan rond. Als je roert blijft de suiker plakken aan je spatel, gaat de suiker klonteren en duurt het langer voor de suiker oplost en karameliseert.
  2. Meng de vissaus en sojasaus in een kom. Voeg zodra het suikermengsel borrelt en bruin van kleur begint te worden, eerst de soja-vissaus en daarna het water toe. De karamel gaat dan flink borrelen en spetteren, dus pas op!
  3. Draai de pan rond tot alles is gemengd. Laat de siroop ca. 5 minuten koken tot ze de consistentie van schenkstroop heeft (als de siroop afkoelt wordt de substantie dikker, dus laat deze niet te lang koken).
  4. Zet het vuur uit en laat de siroop afkoelen. In een gesloten potje blijft ze buiten de koelkast maximaal vier weken goed. (ik heb de siroop in de koelkast bewaard)

Bereiding Vietnamese kip met gember:

  1. Snijd de kippendijen in stukken van 2 cm. Meng in een kom de helft van de knoflook, 1 el karamelsiroop, het zout en de peper. Leg de kip erin en laat deze minstens 30 marineren in de koelkast.
  2. Verhit de olie in de wok of hapjespan en voeg de andere helft van de knoflook, de sjalotten, gember en chilipeper toe. Schep goed om en bak 3 minuten.
  3. Doe de gemarineerde kip erbij en laat 1 minuut staan zonder te roeren. Roer de kip daarna om en bak hem in 3-4 minuten rondom bruin. Schenk dan het kokoswater en de vis- en sojasaus erbij. Schep weer om en stoof de kip 20-30 minuten op halfhoog vuur, zonder deksel tot de vloeistof voor de helft is ingekookt. (bij mij was de vloeistof na 15 minuten bijna helemaal ingekookt en heb er toen meer kokoswater aan toegevoegd)
  4. Proef of je stoofpot zout en zoet genoeg smaakt, met de warmte van gember en chilipeper. Bestrooi met wat grof gesneden koriander en/of bosui en serveer direct. Ook lekker met bijvoorbeeld gestoomde groenten zoals bimi, een zuurtje en witte rijst.

Sticky chicken bowl

Categorie: hoofdgerecht
  • 300 g langgraanrijst
  • 1 teen knoflook
  • 50 g verse gember
  • 80 ml sojasaus
  • 2 el water
  • 3 el rijstazijn
  • 4 el zoete chilisaus
  • 2 el maizena
  • 3 el sesamzaad
  • 1 wit scharrelei
  • 395 g kipdijfilet
  • 1 kg broccoli
  • 3 el koolzaadolie
  • 3 bosuien
  1. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de knoflook heel fijn. Schil de gember en snijd heel fijn. Maak in een kom een sausje van de knoflook, gember, sojasaus, het water, de rijstazijn, zoete chilisaus, de helft van de maizena en het sesamzaad.
  2. Meng het ei met de rest van de maizena in een andere kom tot een papje en breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd de kipdijfilet in stukjes van ca. 3 cm en schep erdoor.
  3. Snijd de broccoli in roosjes en de stronk in blokjes van ca. 1 cm. Doe in een vergiet en zet deze in een pan met een laag kokend water, zorg ervoor dat de onderkant het water niet raakt. Dek af met een deksel en stoom de broccoli in ca. 5 min. beetgaar.
  4. Verhit ondertussen de olie in een wok of hapjespan en bak de kip met het eimengsel in 1 laag in 4-5 min. op hoog vuur gaar en krokant. Er ontstaat een soort pannenkoek. Keer halverwege, zodat de knapperige korst aan de kip blijft plakken. Zet het vuur lager. Voeg het sojasausmengsel toe en roer 2 min. door tot een plakkerige saus ontstaat. Snijd de bosuitjes in dunne ringen.
  5. Verdeel de rijst en broccoli over kommen en schep de kip met saus erover. Bestrooi met de bosui.

Subcategorieën

vegetarisch/pescotariër

pasta

turkse keuken

Pagina 2 van 40

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

nieuwste recepten

  • Salade van kruidige kikkererwten met tomaat, mozzarella en ruccola-muntpesto
  • mug cake
  • Mascarponeroom
  • Börek met fruitvulling
  • Yufka deeg
  • Baba Ganoush
  • Gnocchi met spinazie en tomaat 
  • Zoerfruit met friet
  • Zachte gnocchi
  • Zwarte ijsthee met kruiden