arabische ovenschotel
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten 4 personen
Voor de vleesvulling
500 g lamsgehakt
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
½ el kaneel
½ el komijn
1 tl kardemom
1 tl kurkuma
1 el tomatenpuree
2 el honing
½ ltr kippen of groentebouillon
Voor de groentevulling
scheut olijfolie
100 g pijnboompitten
50 g amandelen, geschaafd
1 courgette, in blokjes
50 g rozijnen, geweld
1 bosje peterselie, gesneden
1 bosje koriander, gesneden
Voor de aardappelvulling
750 g aardappels
2½ dl melk
scheut olijfolie
250 g couscous
zout en peper
Bereidingswijze
Vleesvulling
Bak het gehakt rul en voeg hieraan toe de ui en de knoflook. Voeg tomatenpuree, kruiden en honing toe en blus het mengsel af met de bouillon.
Laat dit ca 30 minuten sudderen in een gesloten pan.
Groentevulling
Bak de pijnboompitten kort aan, voeg de amandelen toe en bak deze kort mee.
Voeg de courgette en de rozijnen toe en als laatste de kruiden.
Aardappelvulling
Kook de aardappelen en maak hier een puree van. Laat de couscous wellen in warm water.
Voeg de melk, olijfolie, couscous, zout en peper toe aan de puree.
Doe als eerste het gehaktmengsel in een ovenvaste schaal, daar bovenop de noten met de courgette en de kruiden. Dek als laatste het geheel af met de puree.
Plaats de schaal in de oven op 180°C voor 30 minuten
Wiener Schnitzel met warme aardappelsalade
- Categorie: hoofdgerecht
Zutaten für 4 Personen:2-4 dünne Scheiben Kalbfleisch aus der Oberschale ( ca. 150 g pro Person)
2 Eier
2 EL Mineralwasser
2 EL Mehl
100 g Pankomehl (wahlweise 2-3 Scheiben altbackenes Weißbrot)
4 EL Butterschmalz zum Braten + 1 EL Butter
Frischhaltefolie
4 Scheiben Zitrone
2 EL Kapern
4 Sardellen
ca. 400 ml Kalbs- oder Gemüsefond
ca. 600 g Kartoffeln, festkochend (für Salat)
1EL Kümmel
1 Knoblauchzehe
1 Salatgurke
1 EL Dijon-Senf
2 EL Kräuteressig
3 EL mildes Rapsöl
Salz, weißer Pfeffer
Zubereitung:
1. Das Kalbfleisch aus dem Kühlschrank holen und zusammen mit den anderen Zutaten für die Schnitzel bereitstellen.
2. Kartoffeln waschen und als Pellkartoffeln mit dem Kümmel, einer halbierten Knoblauchzehe und Salz aufsetzen und ca. 30 Minuten bissfest garen.
3. Parallel den Fond erwärmen, mit Salz, Pfeffer, Essig und den beiden Ölen als Salatdressing abschmecken.
4. Kartoffeln so heiß wie möglich pellen und direkt in die warme Marinade schneiden, alles ziehen lassen. Gurke längs halbieren, entkernen und in Scheiben schneiden, zu den Kartoffeln geben.
5. Fleischscheiben zwischen Frischhaltefolie legen und mit dem Fleischklopfer plätten. Die Scheiben salzen und pfeffern, leicht in Mehl wenden, durch verquirltes Ei (mit Mineralwasser aufschlagen) ziehen und dann in das Pankomehl legen und ohne Druck panieren.
6. Butterschmalz erhitzen und die Schnitzel von beiden Seiten goldbraun ausbacken. Dann auf Küchenkrepp legen.
7. Kartoffelsalat auf Tellern anrichten, die Schnitzel dazu geben und mit Zitronenscheibe, sowie Kapern und Sardelle garnieren.
Kritharaki Giouvetsi
- Categorie: hoofdgerecht
250 gr.
400 gram gehakt
Olijfolie
teentje knoflook
1 ui gesnipperd
2 blikjes tomaten blokjes
zout
peper
Bak in een grote pan met olijfolie het gehakt rul. Beetje peper en zout erover.
Voeg de gesnipperde uit, geperste knoflook en de tomatenblokjes toe.
Laat het ongeveer een 15 minuten sudderen.
Voeg de kritharakia toe. Af en toe roeren zodat het niet aan de bodem plakt. Als blijkt dat er niet genoeg vocht overblijft nog wat water toevoegen.
Het geheel zachtjes laten koken tot de pasta gaar is.
Lekker met wat geraspte kaas erover en een salade erbij.
paella met kip en chorizo
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten
400 g paellarijst, zoals bomba of calasparra
6 kippendijen, zonder bot en vel, ca. 600 g
250 g rauwe chorizo, ontveld
3 eetlepels olijfolie
1 rode paprika, ontdaan van zaadlijsten en zaadjes, gehakt
1 groene paprika, ontdaan van zaadlijsten en zaadjes, gehakt
6 teentjes knoflook, fijngehakt
125 ml droge witte wijn
1 liter kippenbouillon
een plukje saffraandraadjes
½ theelepel paprikapoeder
100 g doperwten, ontdooid als ze uit de diepvries komen
6 grote tomaten, ontveld, ontdaan van zaadjes en gehakt
een handvol bladpeterselie, alleen de blaadjes, gehakt
partjes citroen, voor erbij
Bereiden
Was de rijst goed, laat hem uitlekken en zet hem opzij. Snijd de kip in kleine stukjes en bestrooi ze met zout en peper. Snijd de chorizo in dikke plakken.
Verhit de olijfolie in een grote, diepe koekenpan, of een paellapan als u die heeft, en braad de stukjes kip rondom aan; schep ze op een bord en zet ze opzij. Doe de plakken chorizo in de pan, bak ze 2 minuten en voeg de gehakte paprika en knoflook toe. Bak alles nog 3-4 minuten onder regelmatig omscheppen, tot de paprika zacht begint te worden.
Doe de rijst erbij en bak die al omscheppend enkele minuten om de korrels te roosteren. Schenk de wijn erbij en laat hem tot de helft inkoken. Voeg dan de bouillon, saffraan en het paprikapoeder toe. Breng het geheel aan de kook, leg de stukjes kip weer in de pan en zet het vuur lager. Laat alles 15 minuten sudderen, onder af en toe omscheppen.
Voeg de doperwten en gehakte tomaten toe en verwarm alles nog 10 minuten op laag vuur; schep het geheel af en toe om. Haal als de rijst net gaar is maar nog wel enige beet heeft de pan van het vuur en laat hem een paar minuten staan.
Strooi de peterselie over de paella, zet hem op tafel en serveer de partjes citroen erbij.