courgettesoep met munt
- Categorie: soep
Ingrediënten
6 lente-uitjes
1 kg groene courgettes (of gele, als je ze kunt krijgen)
olijfolie
klontje boter
½ citroen
8 takjes verse munt
1,4 liter biologische groente- of kippenbouillon
5 volle eetlepels zure room
150 g vers geraspte cheddar of Goudse kaas van goede kwaliteit
extra vergine olijfolie
Bereiden
Snijd de lente-uitjes en courgettes met de hand of in een keukenmachine in dunne plakjes. Leg ze met een scheutje olijfolie, een klontje boter en een flinke snuf peper en zout in een grote pan op matig tot laag vuur. Rasp er de schil van ½ citroen bij en voeg de blaadjes van 2 of 3 takjes munt toe.
Roer alles goed door elkaar en laat de courgette terwijl je ongeveer om de 5 minuten roert, 40 minuten pruttelen. Houd de temperatuur goed onder controle en let op dat de boel niet aanbrandt. Als de plakjes courgette zo langzaam garen worden ze echt waanzinnig lekker - het geheim van de unieke smaak zit hem in het langzame bakken en de tijd.
Na 40 minuten heb je als het goed is een zacht, groengeel courgetteprutje. Draai het vuur hoger, voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Neem hem van het vuur en roer er 3 eetlepels zure room, de geraspte kaas en het sap van de geraspte halve citroen bij. Voeg de rest van de muntblaadjes toe, maar doe er ook een paar in een kopje koud water voor de garnering.
Giet de soep voorzichtig in een blender of keukenmachine (zo nodig in meerdere porties) en pureer hem tot hij glad is, of pureer hem met een staafmixer. Proef een hapje, voeg eventueel nog wat peper en zout, munt en citroensap toe, en verdun hem als je hem nog iets te dik vindt met een scheutje water.
Als je wilt kun je de soep voorzichtig opwarmen, maar laat hem in geen geval meer aan de kook komen, dat vindt de kaas niet fijn. Als je de soep koud serveert kun je bijna niet zonder een scheutje water omdat de kaas stolt als hij afkoelt. Schep de kommen vol, maak de resterende zure room aan met een scheutje water tot hij goed schenkbaar is en schenk een scheutje in elke kom. Garneer de porties met de apart gehouden muntblaadjes en sprenkel er aan tafel een drupje extra vergine olijfolie over.
Kruidige wortelsoep met kokosmelk
- Categorie: soep
Ingrediënten
300 gram wortels
15 cl water
15 cl melk
1/2 theelepel gemalen koriander
1 theelepel kaneelpoeder
4 snufjes versgeraspte nootmuskaat
1 vanillestokje10 cl kokosmelk
150 gram zoete gecondenseerde melk
vanille-essence
20 gram geraspte gedroogde kokos
Bereiden
Schil de wortels, spoel ze af en snijd in schijfjes.
Doe de wortels in een pan en voeg het water, de melk, koriander, kaneel, nootmuskaat en het in lengte opengespleten vanillestokje toe. Laat 30 minuten op laag vuur sudderen tot de wortels gaar zijn. Giet er tijdens het sudderen zo nodig een beetje water bij.
Neem de pan van het vuur en voeg de kokosmelk, gecondenseerde melk en een paar druppels vanille-essence toe en draai tot een gladde puree. De soep moet mooi romig zijn.
Strooi er de gedroogde kokos over en roer die erdoor met een lepel. Laat afkoelen en zet de soep dan minstens 1 uur in de koelkast.
Tomatensoep
- Categorie: soep
Ingrediënten
1 dikke prei, 1 teentje knoflook, 1 winterwortel (ca. 300 g), 2 takjes peterselie, 265 g kikkererwten (blik), 4 el olijfolie, 400 g tomatenblokjes (blik), 2 blokjes runderbouillon, zout en versgemalen peper
Extra nodig: staafmixer
Bereidingswijze
Snijd de prei in ringen. Pers de knoflook. Maak de winterwortel schoon en snijd deze in blokjes. Hak de peterselie fijn. Spoel de kikkererwten onder stromend water en laat ze uitlekken.
Fruit de prei met knoflook en winterwortel ca. 5 min. in de olie. Voeg de kikkererwten, tomatenblokjes, bouillonblokjes en 700 ml water toe en laat de soep ca. 15 min. afgedekt op laag vuur koken. Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met zout en peper.
Schenk de soep in 4 kommen en garneer met peterselie.
Champignon soep
- Categorie: soep
Ingrediënten
50 gr boter, 50 gr bloem, 100 gr ontbijtspek, 50 gr shi-take, 50 gr oesterzwammen, 50 gr champignons, 50 gr fijngesneden kervel, 2 gesnipperde sjalotjes, 1 liter bouillon, 100 cc room, zout en peper
Bereiden
Verwarm de boter in een pannetje en fruit hierin 1 sjalotje en de fijn gesnipperde spekjes aan, voeg de bloem toe en laat deze garen. Giet de koude bouillon erbij en breng het onder voortdurend roeren aan de kook. Voeg de room en de smaakstoffen toe, snij de paddestoelen en bak ze in iets olie samen met het sjalotje, voeg alles bij de soep en laat het nog even doorkoken. Voeg op het laatste moment de kervel toe.
Tomaten-maaltijdsoep met balletjes
- Categorie: soep
Ingrediënten
250 g rundergehakt, zout, peper, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 eetlepel boter/margarine, 1 pot rundvleesbouillon (340 ml), 750 ml tomatensap, 50 g rijst/vermicelli, 1 kruidenbuiltje voor tomatensoep, 500 g tomaten, 1 dunne prei
Bereiden
In kom gehakt mengen met wat zout en peper en tot kleine balletjes draaien. Ui en knoflook pellen en heel fijn snipperen. In (soep)pan boter verhitten. Ui en knoflook ca. 3 minuten heel zachtjes fruiten. Toevoegen: bouillon, tomatensap, rijst, gehaktballetjes en kruidenbuiltje. Aan de kook brengen en ca. 10 minuten zachtjes koken.
Intussen ruim water aan de kook brengen. Tomaten inkruisen, onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud water, ontvellen en in vieren snijden. Pitjes verwijderen.
Prei schoonmaken, wassen en in heel dunne ringetjes snijden. Tomaat en prei aan soep toevoegen en ca. 5 minuten zachtjes mee koken. Serveren met Turks brood en geraspte kaas.