Mangomousse
- Categorie: dessert
2 rijpe mango’s
1 klein stukje verse gember, geschild en in snippers 120 g gezeefde poedersuiker
Sap van 1 limoen
⅛ l slagroom
Bereiden
1.Snijd mango’s doormidden door aan één kant van de grote pit te snijden. Houd 2 reepjes achter en schep de rest van het vruchtvlees in een kom, blender of keukenmachine.
2. Voeg gember, poedersuiker en limoensap toe en pureer de vruchten tot een glad mengsel.
3. Klop de slagroom stijf en spatel die door de mangomousse.
4. Verdeel het mengsel over 6 schaaltjes en zet ze 1 uur in de koelkast voor gebruik.
5. Snijd de achtergehouden reepjes mango in kleine stukjes en gebruik ze om de mousse te garneren.
Crème brûlée met banaan in beslag havermoutcrunch
- Categorie: dessert
Ingrediënten voor 4 porties:
Voor de crème brûlée:
6 eierdooiers
200 ml slagroom
250 ml melk
1 biologische citroen
100 g suiker + een beetje suiker voor karamelliseren
snufje zout
2 stokjes kaneel of wat kaneelpoeder
Voor de banaan in het bierbeslag:
2 eieren
2 eetlepels bloem
ca. 100 ml bier
1 banaan
0,75 l olie om te frituren
2 eetlepels suiker + een beetje suiker om te bestrooien
snufje zout
Voor de crumble:
5-6 eetlepels havervlokken
50 g suiker
Finishing touch:
½ granaatappel
4 theelepels crème fraiche
Snufje suiker
munt
Extra: 1 crème brûlée brander, 4 vuurvaste schaaltjes voor de crème brûlée
Voorbereiding:
Voor de crème brûlée:
- Verwarm de oven voor op 110° boven- en onder- warmte, een diepere bakplaat met water erin
- Scheid 6 eieren en doe de dooiers in een kom
- Verwarm de kaneelstokjes in een pan, voeg melk, suiker en een snufje zout toe en breng aan de kook
- Laat afkoelen door er de room aan toe te voegen en meng onmiddellijk de eierdooiers erdoor, citroenschil erdoor wrijven giet het mengsel vervolgens met een lepel door een fijne zeef
Verwijder het schuim en giet de room in de mallen
• Pocheer in een waterbad gedurende ongeveer 25 minuten tot het mengsel stevig wordt
• Haal de vormpjes uit de oven en laat ze iets afkoelen
Voor de havermoutcrumble:
• Smelt de suiker in een pan
• Voeg de havervlokken toe, haal van het vuur en meng alles goed
• Laat afkoelen op een bord
Schil de pitjes van de helft van de granaatappel en zet opzij.
Voor het bierbeslag:
• scheid de eieren
• Klop de eiwitten met 1 eetlepel suiker en een snufje zout sneeuwig, voeg de eidooiers toe
Meng de resterende suiker tot een romige massa, voeg het bier en de bloem toe,
spatel er vervolgens de eiwitten door
• Snijd de banaan in dikkere plakjes, dompel ze door het beslag en leg ze erin
Bak hete olie goudbruin
• vervolgens op keukenpapier leggen en bestrooien met een beetje suiker
Regelen:
• Strooi suiker over de crème brûlée en karamelliseer met het flambeersel
• Meng de crème fraîche met een beetje suiker en citroenschil
• Zet de crème brûlée-vormpjes op een serveerschaal en schep er wat crème fraîche op
geven
• Leg de gebakken bananen erop en bestrooi met granaatappelpitjes en gescheurde granaatappelpitjes
Garneer met munt
Lemon curd
- Categorie: dessert
Ingrediënten:
2 flinke citroenen rasp en sap (ongeveer 130 ml)
200 gram fijne kristalsuiker
125 gram ongezouten roomboter
2 eieren geklutst
Bereiden:
- Rasp de citroenen en pers ze uit. Zeef het sap even om velletjes en pitjes te verwijderen.
- Doe citroenrasp, suiker en roomboter in een hittebestendige kom en verhit deze au bain-marie. Zet op middelhoog vuur. Laat de ingrediënten in de kom smelten en roer rustig door tot een gladde massa.
- Als alle boter is gesmolten voeg je het citroensap toe, roer dit door het mengsel met een garde. Voeg hierna ook de eieren toe terwijl je blijft roeren. Nu is het een kwestie van geduld. Hou af en toe in de gaten of er nog genoeg water in je steelpan zit.
- Blijf rustig roeren in de kom terwijl de lemon curd steeds wat dikker wordt. Als de lemon curd de dikte van yoghurt heeft is hij goed. Om een tijdsindicatie te geven; dit duurde bij mij ongeveer 20 minuten.
- Giet de lemon curd in een schaal om af te koelen. Terwijl de lemon curd afkoelt dikt hij ook nog verder in tot de uiteindelijke, juiste dikte.
Bananenijs met pindakaas en cookie dough
- Categorie: dessert
Ingrediënten
Voor de cookie dough
• 60 gram bruine basterdsuiker
• 50 gram boter op kamertemperatuur
• 75 gram bloem
• 1/8 theelepel zout
• 1,5 eetlepels melk
• 50 gram pure chocolade
Voor het ijs
• 4 bevroren bananen
• 2 eetlepels pindakaas zonder nootjes
• 3 eetlepels kokosmelk
Bereiden
- Zorg dat je minimaal 12 uur van tevoren de (nog niet bevroren) bananen in stukken hebt gesneden en in een bakje of zakje in de vriezer hebt gelegd.
- Meng de suiker met de boter in de keukenmachine totdat het goed gemengd is. Doe in de tussentijd de bloem in een kommetje in de magnetron, 60 seconden op 700 watt. Laat daarna afkoelen.
- Voeg de melk toe aan de botermix en schep er vervolgens de bloem en het zout toe. Mix kort in de keukenmachine. Snijd de pure chocolade in stukjes en meng dit met een lepel door de cookie dough. De cookie dough is nu nog best zacht, als je het in het ijs wil gebruiken moet je het nog even een uurtje in de koelkast zetten. Maar, je kunt het ook als topping op je ijs gebruiken.
Voor het ijs
- Doe de bevroren bananen samen met de pindakaas en de kokosmelk in de keukenmachine en mix tot ijs. Je kunt hier de cookie dough doorheen mengen (werkt alleen als het wat opgestijfd is en je er stukjes van snijdt) of de cookie dough erop serveren.
mug cake
- Categorie: dessert
Ingrediënten
4 rijpe bananen
4 eieren
120 g havermoutvlokken
2 el rozijnen
2 el pure cacao
1 tl bakpoeder
snuifje zout
3 el pecannoten
1 vanillestokje
scheutje honing
kokosvet
Bereiden
Prak de bananen in een kom.
Breek de eitjes en roer deze goed door in maatbeker.
Meng met de bananen.
Havervlokken, rozijnen, cacoa, bakpoeder, zout, vanille stokje en de grof gehakte pecan noten.
Goed mengen.
Scheutje honig erbij.
Kopjes invetten met kokosvet.
Verdeel het mengsel over de kopjes.
In de oven op 180 graden 15 a 20 minuten.