INGREDIËNTEN
2 biologische eieren
60 g suiker
1 zakje vanillesuiker 200 g mascarpone
80 g naturel kruidnootjes, speculaasjes of bastognekoeken (+ extra voor garneren)
50 g pure chocolade(letter), fijngehakt of geschaafd
50-60 ml amaretto
Extra: elektrische mixer of keukenmachine; 4 tot 6 coupes of wijde glazen
Breek de koekjes, als je die gebruikt, in kruidnootgrote stukjes.
Schenk zonodig het vocht van de mascarpone en roer de mascarpone los.
Scheid de dooiers en witten van de eieren.
Klop de eidooiers met de suiker en vanillesuiker tot het mengsel lichtgeel en schuimig is.
Klop de mascarpone er minstens 2 minuten door.
Klop (met een andere, of schoongemaakte garde) in een brandschone kom de eiwitten met een snufje zout stijf.
Spatel het eiwit luchtig door het dooier-mascarponemengsel. Laat de mousse 30 minuten in de koelkast opstijven.
Schep in alle coupes of glazen een laagje mascarpone-mousse.
Schep de likeur snel door de kruidnootjes of de koekjes tot alle drank is op genomen.
Verdeel de helft van de kruidnootjes met likeur over de coupes. Schep er weer een laagje mousse op, vervolgens de rest van de kruidnootjes en sluit af met een laagje mousse.
Probeer de randen van de coupes of glazen schoon te houden. Zet ze minstens 3 uur afgedekt in de koelkast.
Bereiding (ca. 2 minuten voor het eten): haal de tiramisu uit de koelkast en bestrooi met de gehakte chocolade en de achtergehouden kruidnootjes of koekjes. Serveer direct.