Kofteschotel (Canakkale)
- Categorie: turkse keuken
Benodigdheden:
1 kg gehakt
1 hand sjalotjes
2 wortels
2 kleine knolselderij
2 courgettes
3 aardappelen
1 bos peterselie
zout, peper, komijn, tijm
2 el olie
2 el bloem
Bereidingswijze:
- Meng het gehakt met het zout, peper, tijm, komijn en de fijngesneden peterselie. Maak gehaktballetjes ter grootte van hazelnoten. En haal deze door de bloem. Bak de gehaktballetjes ongeveer 5 minuten in een pan met olie, goed verhit.
- Snijd de wortelen, aardappelen selderij en courgettes in ringen. Bak deze lichtjes in een diepe pan met wat olie samen met de sjalotjes.
- Pel de tomaten en snijd deze in blokjes. Voeg toe aan de groenten en roer 2 á 3 minuten. Voeg 2 bekers water toe. Wanneer het water kookt kunnen de gehaktballetjes toegevoegd worden.
- Dek de pan af en laat het gerecht sudderen op een laag vuur gedurende 20 minuten (of totdat de groenten gaar zijn).
Serveer bij voorkeur met rijst. Garneer met fijngesneden peterselie.
Aubergines met gehakt, yoghurt en knoflook
- Categorie: turkse keuken
Benodigdheden:
1 kg aubergines
500 gr Turkse yoghurt
250 gr gehakt
1 ui
3 á 4 groene pepers
3 tomaten
4 á 5 teentjes knoflook
1 el roomboter
1 el olijfolie
I tl paprikapoeder, zout
Bereidingswijze:
- Rooster de aubergines boven een vuur. Verwijder de schil wanneer de aubergines afgekoeld zijn. Snijd de aubergines heel fijn. Neem het bord waarop u het gerecht wilt opdienen en spreid hierover de aubergines uit.
- Snijd de ui fijn en fruit deze met wat olijfolie. Voeg gehakt toe. Voeg de fijngesneden pepers, in blokjes gesneden tomaten en wat zout toe. Verspreid het gehaktmengsel, zodra deze gaar is, over de aubergines.
- Pers de knoflook fijn en roer deze door de yoghurt. Giet de yoghurt over het gerecht.
- Smelt de roomboter in een pan samen met de paprikapoeder. Besprenkel het gerecht met de roomboter.

Börek met fruitvulling
- Categorie: turkse keuken
Ingrediënten voor 4 personen
6-8 vellen yufka-deeg (van de Turkse supermarkt)
elk een handvol gedroogde abrikozen, pruimen en rozijnen
50 g gepelde, witte amandelen
50 g walnoten
50 gram boter
1 el honing
2 el paneermeel
250 ml slagroom, kunt ook mascarponeroom gebruiken
2 tl suiker
2 tl granaatappelsiroop (van de Turkse supermarkt)
750 ml olie om te frituren
Munt voor garnering
Voorbereiding:
Klop de slagroom met de suiker stijf en laat afkoelen
Hak de noten en amandelen grof en rooster ze in een pan voeg dan boter toe, bind met paneermeel
Snijd de gedroogde abrikozen en pruimen in blokjes en spatel ze samen met de rozijnen erdoor meng het fruitmengsel in de pan met de honing
Breng de olie op temperatuur om te frituren
Leg 2 eetlepels van het fruitmengsel op de brede kant van elk driehoekig yufkablad, laat 2 cm rond de rand
Vouw de zijkanten naar binnen en rol de Börek strak op maak de punt nat met water en sluit de rollen
Bak de deegrolletjes in de olie goudbruin
Opdienen:
Schik op borden met de slagroom, garneer met een beetje granaatappelsiroop en munt.
Yufka deeg
- Categorie: turkse keuken
280g tarwebloem
50g zetmeel
2 snufjes zout
200ml water
1 eetl neutrale olie (bijv. koolzaadolie)
Meng bloem met zetmeel en zout in een kom.
Maak een kuiltje en voeg de helft van het water (100 ml) toe.
Meng de ingrediënten langzaam met je handen.
Voeg het resterende water en de olie toe en kneed tot een soepel deeg.
Verdeel het deeg in 8 kleine porties en dek af met huishoudfolie of een theedoek en laat 1 uur rusten.
Rol elke portie deeg op een met een beetje bloem bestoven werkvlak heel dun uit tot de gewenste grootte.
Dek de uitgerolde deegvellen tot verdere verwerking af zodat ze niet uitdrogen.
Strooi bloem tussen de afzonderlijke deeglagen of leg er een stuk bakpapier tussen.