Lahmacun
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten
6-8 tortilla wraps, 100 gram lamsgehakt, 1 tomaat, 1 ui, half bosje peterselie, 2 paprika’s, 1 eetlepel tomatenpuree, 2 eetlepels zonnebloemolie, 110 ml water, 2 theelepels zout, 2 theelepels rode peper
Bereiden
Hak allereerst de peterselie fijn en snijd de ui en paprika in grove stukken. Doe het in een blender of hakmachine.
Voeg de sambal, tomatenpuree en water toe en mix het goed tot er geen grove stukken meer te zien zijn.
Verhit een pan met een beetje olijfolie en rul het gehakt samen met het tomaten-mengsel. Breng op smaak met zout en peper.
Leg vervolgens een tortillawrap in een pizzapan, zonder olie of wat dan ookVerdeel hierop de gehaktsaus met een lepel.
Niet teveel saus, maar ook weer niet te weinig en bak de lahmacun tot het gaar is. Als je geen pizzaban hebt dan kan je ze ook bakken in een pan
met een dikke bodem net als wat ik heb gedaan. Leg er wel even een deksel op zodat alles goed gaar wordt.
Zorg ervoor dat de Turkse pizza’s niet te knapperig of bruin worden, want dan zijn ze moeilijker op te rollen.
Ze kunnen door midden breken tijdens het rollen en ja, ik spreek uit ervaring..oeps! Zodra de pizza’s klaar zijn leg je ze op een bord.
Dan is het tijd om ze te vullen! Het hoeft niet perse, maar ik kan je zeggen dat het veel lekkerder is wanneer je het wel doet.
Beleg ze met wat gesneden ijsbergsla, stukjes tomaat en komkommer.
Wat ook heel lekker is om erin te doen is gesneden witte kool of rode kool.
Doe er nog een lekkere vette klodder knoflooksaus op (ik heb hem dit keer zelf gemaakt) en als je van pittig eten houdt nog een beetje sambal.
Rol ze op en serveer ze direct!
Italiaans gehaktbrood
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten
1 ui, 1 teen knoflook, 1 potje gegrilde paprika (295 g), 1 bakje platte peterselie (20 g), 1 bol mozzarella (125 g), 600 g Italiaans gekruid gehakt, 100 ml melk, 3 sneetjes witbrood (zonder korst), 160 g pancetta (Italiaans spek, plakjes)
Bereiden
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
2. Laat de paprika's uitlekken in een vergiet en snijd ze in repen. Snijd de peterselie fijn. Snijd de mozzarella in plakken.
3. Meng het gehakt in een kom met de ui en knoflook. Doe de melk in een diep bord en week het brood 2 min. in de melk. Knijp uit en meng door het gehakt.
4. Bekleed de bodem en de randen van de cakevorm met de pancetta.
5. Verdeel 1/3 van het gehakt over de bodem en verdeel hierover de helft van de paprika, peterselie en mozzarella. Maak zo nog een laag. Verdeel de rest van het gehakt erover en vouw de pancetta eromheen.
6. Bak in ca. 30 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Neem eruit, laat 5 min. rusten in de vorm en schenk dan het vet uit de vorm. Snijd in plakken. Lekker met sla en gebakken aardappelen.
Spaghetti-spek-bacon
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten
magere spekblokjes (1/2 duopak)
bakbacon (dikke plakken, ±150gram) als ze dit niet hebben mag het hele duopak spekblokjes erbij
knoflook (naar smaak)
peper
room culinair (1 pakje)
spaghetti (voor 4 personen)
Bereiden
Water opzetten voor spaghetti.
Bakbacon in reepjes snijden. Bacon en spek aanbakken.
Eventueel overtollig vet afgieten.
Spaghetti koken.
Knoflook persen in de pan bij het spek.
Room culinair toevoegen.
Even mee pruttelen.
Lekker met sperziebonen en parmezaanse kaas.
Tip: spaghetti zelf maken.
Pan pizza
- Categorie: hoofdgerecht
Tomatensaus:
Blikje tomaten Zout Teentje knoflook Basilicum Balsamico of gewone azijn.
Topping:
Geraspte kaas, mozzerella, ham, salami, venkelzaad.
Gerei:
Eerst de deeg maken.
Zet alvast een pan op het vuur met wat olijfolie. Na het uitrollen gaat het deeg in de pan op een zacht vuurtje.
Terwijl dit gaande is een blikje tomaat in een blender, beetje zout, teentje knoflook, basilicum en balsamico azijn erbij. Paar seconden mixen.
Deze saus over de pizza. De rest kan in de koelkast voor over bijv. spaghetti.
Nu je favoriete topping er overheen, denk aan ham, salami, mozarrella, chilipeper, kip....
Ook natuurlijk een beetje geraspte kaas. Met salami is venkelzaad een goede combinatie. Als laatste een beetje olijfolie eroverheen en als de bodem een beetje goudbruin is gaat de pizza de oven in op de hoogste stand, 250 graden, ongeveer 5 minuten.