Varkenshaas in bladerdeeg met een bonte tomatensla
- Categorie: hoofdgerecht
ingrediënten
1 vel bladerdeeg
1 varkenshaasje
150 g pancetta of spek in plakjes
100 g (verse) geitenkaas (stevig)
200 g fijne spinazie
1 teentje look
1 eetlepel honing
snuifje gedroogde tijm
1 ei
klontje boter
scheutje olijfolie
peper
zout
800 g tomaten (selectie naar keuze)
2 sjalotten
scheutje rode wijnazijn
grof zeezout
bereiding
Spoel de spinazie schoon en laat ze uitlekken. Prik een gepelde teen look op een vork.
Smelt een klontje boter in een stoofpot. Stoof 2/3 van de spinazie kort. Roer met de vork om ze een zacht lookaroma te geven, en kruid ze met peper en zout.
Schep de spinazie in een zeef en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Doe het zorgvuldig, zodat de spinazie nog maar amper vocht bevat.
Verwarm de oven voor tot 190°C.
Kruid het vlees met peper van de molen en een beetje zout.
Verhit een scheutje olijfolie in een grote braadpan. Schroei het varkenshaasje in de hete olie, tot het vlees een korstje heeft. Leg het vlees opzij. Straks gaart het verder.
Plet de geitenkaas los, samen met een scheutje honing en een snuif gedroogde tijm.
Rol een dik vel vers bladerdeeg even uit. Bepoeder het deeg in dat geval met bloem. Kant-en-klaar deeg uit de supermarkt is wellicht al voldoende dun.
Schik een laagje pancetta in het midden van het vel deeg. Smeer er een laagje geitenkaas overheen.
Schik de uitgelekte spinazie bovenop de kaas en leg de varkenshaas erbovenop. Heb je nog een rest spinazie, schik de groente dan bovenop het vlees.
Rol de vleesvulling in het vel bladerdeeg. Twist de uiteinden zodat het pakket luchtdicht is. Knijp het overtollige deeg aan de uiteinden eraf.
Kluts de eierdooier en een piepklein scheutje water los en strijk een laagje over de ingepakte varkenshaas.
Leg het pakket op een bakmatje of keukenpapier en bak het gedurende 10 minuten in de oven van 190°C. Verlaag de temperatuur naar 170°C en laat het pakket nog 10 tot 15 minuten garen.
Snipper de sjalotten zo fijn mogelijk. Doe de stukjes in een mengschaal en schenk er meteen een scheut rode wijnazijn over. De azijn zal de scherpe smaak van de sjalotten milderen.
Spoel de selectie van tomaten schoon en snij ze in partjes. Kruid de tomatensla met peper van de molen en een snuif grof zeezout.
Laat de tomatensla gerust een half uurtje marineren, dan smaakt ze eens zo lekker.
Haal het gebakkken pakketje met varkenshaas uit de oven en snij het in dikke plakken. Gebruik een vlijmscherp koksmes.
Serveer op elk bord een paar plakken van de rol met vlees met een schep van de eenvoudige tomatensla.
Spaanse kippenstoof met paprika
- Categorie: hoofdgerecht

hoofdgerecht - 4 personen - 15 min. + 30 min. oventijd
Ingrediënten
2 el olijfolie, 4 kippenbouten, 1/2 chorizo (worst, à 250 g), in plakjes, 1 ui, in ringen
1 zak paprikamix (3 stuks), in reepjes, 125 ml droge witte wijn, 1/2 bakje tijm (à 15 g), 1 stokbrood, braadslee (30 x 40 cm)
Bereiden
1 Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit de olie in een koekenpan en bak de kippenbouten in 3 min.
rondom bruin aan. Leg ze in de braadslee. Bak de chorizo en ui 3 min. in dezelfde koekenpan. Doe de
paprika erbij en bak nog 2 min. Schep bij de kip in de braadslee.
2 Schenk de wijn erbij en leg de takjes tijm rond de kippenbouten. Bestrooi met peper en zout. Dek de schaal af met aluminiumfolie.
3 Stoof de kippenbouten in ca. 30 min. gaar in de oven. Serveer met het stokbrood.
Bulgur pilavı
- Categorie: hoofdgerecht
1 eetlepel roomboter
1 eetlepel margarine
2 koppen bulgur
2 koppen gekookt water
2 groene pepers en 1 rode peper in stukjes
2 tomaat, in stukjes
1 theelepel sumac
2 theelepels zout
250 gram kipfilet in blokjes
1 ui
2 tenen knoflook
1 theelepel aromat
Roomboter en margarine in de pan en laten smelten. Bak de gesneden kipfilet stevig aan.
Voeg de bulgur toe. Meng de bulgur en de kipfilet samen en laat het ongeveer 5 minuten in de pan bakken.
Voeg de gesneden ui en knoflook toe.
Voeg na 5 minuten de gesneden groene en rode peper toe en meng alles goed in de pan.
Voeg na 5 minuten de tomaat toe en meng wederom alles.
Voeg tot slot het zout, sumac, aromat en het gekookte water toe.
Meng alles heel goed in de pan.
Deksel op de pan, zet het vuur op een laag.
Nog een half uurtje wachten, en klaar is het gerecht.
Varkensfilet met zelfgemaakte barbecuesaus, krieltjes met rozemarijn en citroen, en spinaziesalade met sinaasappel-mosterddressing en feta
- Categorie: hoofdgerecht
Varkensfilet met zelfgemaakte barbecuesaus, krieltjes met rozemarijn en citroen, en spinaziesalade met sinaasappel-mosterddressing en feta
300gr Varkensfilet a la minute - 200gr krieltjes in de schil - twee handen spinazie - beetje feta
Voor de dressing: 1/2 sinaasappel - 1 eetlepel mosterd - een scheut olijfolie
Voor de barbecuesaus: 4 eetlepels ketchup - 2 tenen knoflook - 2 eetlepels worcestersaus - 2 eetlepels ketjap - 1 eetlepel honing - 1 eetlepel sojasaus - 1 theelepel tabasco - 3 eetlepels troebel appelsap
Barbecuesaus. In een schaaltje alle ingrediënten met elkaar mengen. Knoflook uitpersen en doorheen roeren.
Varkensfilets peper en zout over.
Ondertussen krieltjes op het vuur, gaar koken.
Vervolgens bak de varkensfilet in olijfolie, aan beide kanten mooi bruin.
Dik 2/3 van de barbeque saus in.
Ondertussen haal je je gekookte krieltjes van het vuur. Deze snij je doormidden en meng je in een kom (of je pannetje) met verse rozemarijn en olijfolie en je perst er een citroen over uit. Dit bak je vervolgens in de koekenpan nog even aan, zodat de aardappeltjes een mooi kleurtje krijgen.
De salade maak je van verse spinazie, die je mengt met de dressing.
Dressing, sinaasappel uitpersen en mengen met olijfolie en eetlepel mosterd, nog wat stukjes feta op je sla en klaar!
Sla op het bord, aardappeltjes ernaast en dien eventueel op met een citroent partje erbij. Leg het vlees op je bord en schenk vooral ook de overige barbecuesaus uit de ovenschaal, er overheen. Eet smakelijk!