Gehaktballetjes in tomatensaus
- Categorie: hoofdgerecht
Voor het gehakt:
500 gram gehakt
1 zeer fijn geraspte ui
1/2 theelepel kaneelpoeder
Zout en peper naar smaak
1 theelepel milde paprikapoeder
1/2 theelepel komijnpoeder
Pikante paprikapoeder of cayennepeper naar smaak
4 eetlepels gehakte, gladde peterselie
4 eetlepels gehakte verse koriander
1 eetlepel zonnebloemolie om in te bakken
Voor de tomatensaus:
2 blikjes gepelde tomaten
1 geraspte ui
1/4 theelepel kurkumapoeder
Peper en zout naar smaak
Cayennepeper of pikante paprikapoeder naar smaak
2 eetlepels olijfolie of boter (botersmaak is lekkerder, maar olijfolie gezonder)
5 eetlepels gehakte, gladde peterselie
bereiden
Meng het gehakt met alle ingrediënten en maak er zeer kleine balletjes van.
Bak ze in een pan rondom bruin in een eetlepel zonnebloemolie.
Neem de gehaktballetjes uit de pan. Doe in dezelfde pan olijfolie/boter met het geraspte ui en fruit het glazig.
Voeg de geprakte tomaten toe, samen met zout, peper, kurkumapoeder en de cayennepeper of pikante paprikapoeder.
Laat zachtjes zo’n 15 minuten koken. Voeg nu de balletjes toe.
Roer goed. Laat ze nog zo’n 20 à 25 minuten zachtjes koken, tot het water is verdampt.
Voeg 5 minuten voor het einde van de kooktijd de gehakte peterselie toe.
Serveer de gehaktballetjes met Marokkaans brood, pasta rijst of (zelfgemaakte) shoarmabroodjes.
gevulde en gefrituurde deegrolletjes
- Categorie: hoofdgerecht
400g kipfilet of kippendij, vissaus, soja saus, lente ui, knoflook, verse peper, rucola sla, mozzarella, sinasappel, aardbeien, bloem, zout, water, olie
bereiden
Bloem mengen met water olie en zout
Goed kneden
ff laten rusten
Deeg uitrollen tot formaat bladerdeeg plakken, wel dikker.
Deeg wat je over hebt in de vriezer
Snijd het vlees in dunne plakjes
Lente ui snijden
Peper en knoflook fijn snijden
olie in de pan en bak hierin op hoog vuur het vlees
1 eetlepel vissaus en 2 eetlepels soja saus er bij
knoflook peper en lente ui erbij
Vul een kleine pan half met zonnebloem-olie
Verhit deze
Vul de deeg met het vlees en mozzarella
Rol deegrolletjes op en frituur tot goud bruin en knapperig korstje
Leg de ruccola op een bord
Sprenkel er wat sinasappelsap over, beetje peper
Leg de gefrituurde rolletjes erop en maak het af met de aardbeien
Oosterse biefstuk
- Categorie: hoofdgerecht
Ingrediënten voor het vlees en de rijst:
250 g biefstuk/ entrecote/ bavette
1 teen knoflook
1 stuk gember
1 ui
1/2 wortel
3 paprika's (van elke kleur één)
1 dl sherry
3 el oestersaus
3 el sojasaus
1 el maïzena
1 el suiker
witte rijst
Snij het vlees in dunne reepjes.
Hak de gember en de knoflook. Maak een marinade van de gember, knoflook, 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel water en de maïzena.
Leg het vlees in de marinade en laat een half uur staan.
https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/recepten/oosterse-wok-met-knapperige-groenten
Goulash
- Categorie: hoofdgerecht
75 gram gerookte spekblokjes
750 gram uien gensipperd
750 gram runderlappen
2 a 3 eetlepels tomatenpuree
zout, peper
boter
paprika poeder
4 takjes tijm
1 takje rozemarijn
250 ml rode wijn
400 ml bouillon
125 gram zure room
optie:
2 a 3 eetlepels meel
bereiden:
spekblokjes in grote knapperig bakken
Wat boter toevoegen aan spekvet en het vlees hierin op hoog vuur in porties stevig aanbakken.
Let erop dat je het vlees in porties en heel stevig aanbakt.
Ui in zelfde pan met wat boter lichtbruin aanbakken.
Vlees met spek toevoegen. Peper zout tomatenpuree toevoegen en ± 3 minuten meebakken.
Paprika poeder, tijm, rozemarijn, wijn en bouillon toevoegen.
Op laag vuur lekker lang laten pruttelen.
Is de saus te dun dan wat meel toevoegen.
Lekker met puree of frietjes.